„Klubrádió
A lényeg

Az uniós lakosok nagy többsége támogatja az Oroszország elleni szankciókat

6/09/2022 17:18

| Szerző: Klubrádió

Az unió 27 tagállamának 26 468 polgára vett részt a nyári Standard Eurobarométer felmérésen. A válaszadó polgárok a korábbi felmérésekhez hasonlóan támogatják Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújára adott uniós választ. A résztvevők 78 százaléka támogatja az EU által az orosz kormányra, vállalatokra és magánszemélyekre kivetett gazdasági szankciókat. 

A felmérésen a résztvevőknek személyesen vagy online kellett válaszolni többek között olyan kérdésekre, hogy mit gondolnak az Európai Unió jelenlegi gazdasági helyzetéről, támogatják-e az Unió megújuló energiába való beruházásait, szerintük mi az EU legfőbb kihívása jelenleg, vagy támogatják-e az Oroszország ellen bevezetett szankciókat. A 2022. június 17. és július 17. között végzett felmérésből kiderül, hogy: a megkérdezettek 47 százaléka pozitívan vélekedik az unióról, ami 2009 ősze óta a legmagasabb szint, és két százalékkal többen, 49 százaléknyian nyilatkozták azt, hogy bíznak az EU-ban.

A válaszadó polgárok a korábbi felmérésekhez hasonlóan támogatják Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújára adott uniós választ. A résztvevők 78 százaléka támogatja az EU által az orosz kormányra, vállalatokra és magánszemélyekre kivetett gazdasági szankciókat. A legtöbben, 92 százalékban a humanitárius segítségnyújtást támogatják, míg tíz válaszódóból hét a katonai felszerelések beszerzésének és Ukrajnába irányuló szállításának finanszírozását is. A felmérésben résztvevők több mint a fele, 62 százaléka válaszolta a felmérésen azt, hogy az ukrajnai háború súlyos következményekkel járt a személyes pénzügyeire.

A felmérésben a résztvevő állampolgárokat a jelenleg is bizonytalan gáz- és energetikai helyzetről is megkérdezték. Az uniós polgárok 87 százaléka egyetért azzal, hogy csökkenteni kell a függőséget az orosz energiaforrásoktól, és megújuló energiaforrásokba kell befektetnie az EU-nak. A válaszadók 86 százaléka vélte úgy, hogy az uniós országok gáztárolóit azonnal fel kell tölteni, hogy télen zavartalan legyen az ellátás. 83 százalékuk támogatja, hogy az uniós tagállamok közösen vásároljanak energiát más országokból, hogy jobb árért tudják megvásárolni. A válaszadók 78 százaléka mondta, hogy közelmúltban lépéseket tett az energiafogyasztása csökkentése érdekében, vagy a közeljövőben tervezi ezt megtenni.