„Klubrádió
A lényeg

A német és osztrák élelmiszerek negyede más minőségű

29/07/2021 13:59

| Szerző: Klubrádió

A kutatás eredményeképpen kiderült, hogy valóban léteznek minőségbeli eltérések az Európai Unió tagállamain belül. Ausztria, Magyarország és Németország több mint 300 bevizsgált terméke közül a vizsgálat alá vont termékek 25,6 százalékánál lényeges minőségbeli eltérést tapasztaltak.

Több mint 300 terméket vizsgált meg és hasonlított össze különböző országokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021 között – írja a Telex, hozzátéve, hogy az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt.

A portál hivatkozik a szervezet közleményére is, amelyből kiderül, hogy a három éven át zajló kutatás során három ország – Ausztria, Magyarország és Németország – üzleteiben beszerzett 78 terméktriót és 39 duót, összesen 117 terméket hasonlítottak össze (312 db egyedi minta vizsgálatával).

A termékeket a hivatal külön nem tüntette fel. A kutatás eredményeképpen kiderült, hogy valóban léteznek minőségbeli eltérések az Európai Unió tagállamain belül. Lényeges eltérés a vizsgálat alá vont termékek 25,6 százalékánál igazolódott.

A kutatás azt is megerősítette, hogy az eltérések különböző okokra és körülményekre vezethetők vissza. Fakadhatnak például

  • az eltérő nemzeti szabályozásból,
  • helyi alapanyagok felhasználásából,
  • eltérő gyártási körülményekből.

Speciális kategóriát alkotnak a saját márkás termékek, amelyekre különösen jellemző, hogy az adott ország igényeinek megfelelően készülnek. „A fő kérdés a jövőre nézve az, hogy mindezeket számításba véve, mely eltérések lehetnek jogszerűek, illetve szükségszerűek, és azokról hogyan lehet korrekt módon tájékoztatni a fogyasztókat” – írja a Nébih. Három cég három terméke esetében már a projekt idején megtörtént a receptúraharmonizáció.

Az eredményekről a hivatal tájékoztatta az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontját. A tapasztalatok alapján a Nébih egy útmutatót rak majd össze.