„Köszönjük
A lényeg

Az oroszok felrobbantották Harkiv kísérleti atomreaktorát, de nem történt szivárgás

7/03/2022 20:01

| Szerző: Klubrádió

Az orosz hadsereg támadásában felrobbant egy kísérleti atomreaktor, egy neutrongenerátor Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban – írja a Bloomberg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közlése alapján. A NAÜ vezetője azt mondta: ez így nem mehet tovább. Orosz források hajnalban azt állították, hogy az ukránok maguk készülnek felrobbantani a létesítményt.

A NAÜ-t vezető Rafael Mariano Grossi azt mondta, hogy a Harkivi Fizikai és Technológiai Intézet neutrongenerátora megsemmisült az orosz támadás során, de viszonylag kevés radioaktív anyag volt a helyszínen, és nem észleltek megemelkedett sugárzási szintet a robbanás után.

A Physics Today cikke szerint a neutrongenerátor teljesen összeszerelt, de nem teljesen működőképes állapotban volt, „a létesítmény egy gyorsítóval hajtott szubkritikus egység, és nem kritikus atomreaktor”. Matthew Bunn, a Harvard proliferációkutatója szerint a rendszer nem képes láncreakciót fenntartani a gyorsítóból származó neutronok nélkül, és gyakorlatilag nulla hasadási terméket termel. Ezenkívül a helyszínen nincs magasan dúsított urán. 

„Nem mehet ez így tovább” – mondta Grossi, megjegyezve, hogy a létesítményt a Chicago mellett található amerikai Argonne Nemzeti Laboratóriummal együttműködve építették. Az ukrán tisztviselők szerint a lerombolt laboratóriumot kutatásra használták, valamint orvosi izotópok biztosítására az egészségügyi dolgozók számára. Harkiv és az Egyesült Államok kapcsolata az Obama-kormányzat alatt erősödött meg, amely segített eltávolítani 16 kilogramm (35,3 font) magasan dúsított uránt a telephelyről.

 
 A harkivi fizikai intézet, ahol kísérleti atomreaktor is volt (a kép 2021-es, forrás: Sergiy Bobok/Wikimedia Commons)
 
 

A TASZSZ orosz állami hírügynökség – az orosz propagandába beállva – hétfő hajnalban még azt közölte minisztériumi forrásokra hivatkozva, hogy az ukránok maguk készülnek felrobbantani az létesítményt.

Az Ukrajna ellen indított orosz háború kezdete óta az orosz hadsereg meglehetősen sok atomenergetikai helyszín közelében felbukkant, elfoglalták a csernobili atomerőművet, átvették az irányítást Európa legnagyobb atomerőműve, a zaporizzsjai atomerőmű fölött, és az orosz támadásokban két radioaktívhulladék-tárolót is, de szivárgás nem történt.

(forrás: Telex, MTI/AP/Pavel Dorogoy)