„Klubrádió
A lényeg

Az Európa-bajnok után a világbajnokkal játszunk, egymilliárd euró a 75 millió ellen

19/06/2021 12:23

| Szerző: Klubrádió/szg

A magyar labdarúgó-válogatott második hazai meccsét játssza az Eb minden túlzás nélkül legkeményebb csoportjában, a németeket legutóbb megverő franciák, a 2018-as világbajnok ellen. Ha hihetünk a Transfermarkt adatainak, a magyar keret összértéke 74,5 millió euró, a franciáké 1,03 milliárd. Csak Kylian Mbappé több mint két magyar válogatottat ér a maga 160 milliójával.

A magyar csapat jól helytállt a portugálok ellen 84 percig, voltak ötletes támadások, lövések, egy meg nem adott gól, amelynél tényleg lesről indult Schön Szabolcs, aztán a végére elfogyott az erő, előbb egy megpattanóból vezetett az Eb-győztes, majd 11-esből és akcióból is gólt rúgott Cristiano Ronaldo, így alakult ki a meccs képe alapján túlzónak tűnő 0-3. A franciák viszont vb-címvédőként a 2014-es világbajnok németeket verték jobban játszva 1-0-ra, egy öngóllal.

EURO-2020 - Magyarország-Portugália
 
Szalai Ádám  és a portugál Pepe  a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. június 15-én. Fotó: MTI/EPA/Illyés Tibor
 
 

Tényleg sokszor leírták már, hogy elképesztően nehéz csoportba került a magyar válogatott, de ebben nincs semmi túlzás: a Transfermarkt becslései szerint míg a franciák kerete 1,03 milliárd (!) eurót ér, Gulácsiéké 74,5 milliót (összehasonlításul: a portugáloké összesen 827 millió, és náluk van Ronaldo). Kylian Mbappé, a PSG 22 éves szupersztárja egyedül 160 millió eurót ér. Így aztán talán most van a legkevesebb esélye a Rossi-csapatnak, teljesen egyértelmű, hogy a döntetlen bravúr lenne.

Szemben a portugálokkal, a franciák ellen eddig pozitív a mérleg, 22 meccsből 11 győzelem, 2 döntetlen és 8 vereség. Viszont az utolsó győztes meccsért 1976-ig kell visszamenni, az is barátságos volt. Akkor az Újpesti Dózsa csatára, Fekete László góljával nyertünk, a csapatban ott volt mások mellett Nyilasi és Fazekas, a Pintér Sándor név is egész mást jelentett a közbeszédben, mint manapság. A franciáknál Platini és Trésor neve ugrik ki még a laikusoknak is. Azóta öt vereséget szedtünk össze, a legutóbbit 2005-ben, szintén barátságos meccsen, amikor Djibril Cissé és Malouda góljára Kerekes Zsombor válaszolt a Matthäus-csapatból. 

A magyar válogatottnak most is a középpályán, a támadásépítésben és -befejezésben lesznek hiányzói. A legértékesebb játékosunk, a 25 milliós Szoboszlai (RB Leipzig) eleve nem lehet ott a csapatban, ahogy a DAC-ban nagy szezont futó Kalmár Zsolt sem. A kreatív középpályások közül legutóbb a Honvédtól nemrég Philadelphiába igazolt Gazdag Dániel esett ki, ő már el is hagyta a keretet sérülése után. 

EURO-2020 - A francia válogatott edzése
 
Kylian Mbappé  és Paul Pogba a francia válogatott edzésén a Puskás Arénában 2021. június 18-án. A francia válogatott Magyarország ellen lép pályára június 19-én Budapesten. Fotó: MTI/Kovács Tamás
 
 

Didier Deschamps, aki játékosként világ- és Európa-bajnok volt, és edzőként már behúzta az előbbit, azt mondta (az UEFA honlapja idézi): „A magyar csapat harcos, keményen dolgozó és nagyon jól szervezett. Azt hiszem, az, hogy olasz edzőjük van, ebből sok mindent megmagyaráz. Hazai pályán játszanak és arra számítok, hogy ugyanolyan elszántan játszanak, mint Portugália ellen. De ha nyerünk, két meccs után továbbjutunk, és ez most az első számú célkitűzés.

Marco Rossi (akinek jól esett, hogy Deschamps tudja, ki ő), azt hangsúlyozta: „Ez a meccs nagyszerű motivációt jelent számunka, hiszen a világbajnokról, a fő esélyesről beszélünk, egy olyan játékossal, Mbappé, aki egyszerűen földöntúli tehetség. Majdnem lehetetlen feladat előtt állunk, de mindent megteszünk és a legjobbunkat adjuk”.

A meccs hőségriadó idején, várhatóan 33 fokban, 15 órakor kezdődik a Puskás Arénában. Utána az F-csoportban, tehát a miénkben 6-tól jön a portugál-német, és este 9-től még a spanyolokat is lehet majd látni Lengyelország ellen. 

Lehetséges kezdőcsapatok:

Magyarország (3-5-2): Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics, Kleinheisler, Nagy, Schäfer, Fiola – Sallai, Szalai Á.

Franciaország (4-3-3): Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, L. Hernández – Pogba, Kanté, Rabiot – Griezmann, Benzema, Mbappé

(Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás)