„Klubrádió
A lényeg

Az EU bírósága elé idézik a magyar kormányt

15/02/2023 15:19

| Szerző: Klubrádió

Három ügyről is szó van: az első az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelme, a második a kannabisz gyógyászati alkalmazása, a harmadik pedig a megújuló energia használatának előmozdítására vonatkozó uniós szabályok átültetésének elmulasztása.

Az Európai Bizottság hét másik tagállam mellett Magyarországgal szemben is eljárást indít az Európai Unió Bíróságánál, mivel a kormány nem tett eleget az uniós szabályok megsértésének jelentésével kapcsolatos kötelezettségeknek. Az EU-ban már egy éve biztonságos csatornát kellene biztosítani a szivárogtatóknak, de a budapesti vezetés nem tett eleget az előírásoknak.

Az Európai Bizottság még 2018-ben terjesztette elő javaslatát, hogy az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelmét erősítse a retorziókkal szemben. A cél az, hogy az állami szervek által elkövetett szabálytalanságokat vagy a magáncégek törvénysértéseit biztonságos csatornán jelenthessék be az emberek. A tagállamoknak 2021. december 17-ig kellett (volna) átültetniük az irányelv rendelkezéseinek való megfeleléshez szükséges intézkedéseket. Magyarország viszont ennek nem tett eleget.

Szintén szerdai hír, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot az Európai Bizottság, mert az ország ellentétesen szavazott az uniós állásponttal az Egészségügyi Világszervezetnek a kannabisz és a kannabiszhoz kapcsolódó anyagok jegyzékbe vételére vonatkozó ajánlásai kapcsán – jelentette be a brüsszeli testület. Az ülés napirendjén egyebek mellett a kannabisz gyógyászati alkalmazását szorgalmazó pont szerepelt.

A magyar kormány nevében felszólaló Dancs Ferenc, aki egyébként a migrációs kihívások kezeléséért felelős helyettes államtitkár, arról értekezett a szavazást megelőző beszédében, hogy fűfogyasztás mértéke az elmúlt évtizedekben drasztikusan nőtt, ami szerinte már önmagában bizonyítja, mennyire addiktív szerről van szó. A szavazás azonban valójában arról szólt, hogy az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága két évnyi egyeztetés után elfogadta az Egészségügyi Világszervezet ajánlását a kannabisz újrabesorolásáról. Az ügyben Brüsszel 2021 februárjában indított kötelezettségszegési eljárást, ez jutott most el a bírósági szakaszba, miután a magyar hatóságok nem adtak kielégítő válaszokat.

A harmadik döntés szerint szintén bíróság elé idézik Magyarországot – Portugália és Horvátország mellett –, „a megújuló energia használatának előmozdítására vonatkozó uniós szabályok átültetésének elmulasztása miatt”. A Bizottság jogi lépéseket tesz azért, hogy Unió-szerte biztosítsa a fejlődést a megújuló energia terén, illetve hogy csökkenjen az üvegházhatásúgáz-kibocsátás, az energiafüggőség és a magas árak.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)