„Klubrádió
A lényeg

Autós mozis vetítéssel már nem lehet Oscarra pályázni

23/04/2024 13:56

Új szabályokat fogadott el az amerikai filmakadémia a jövő évi Oscar-díjakkal kapcsolatban - számolt be róla a Variety.com.

A filmakadémia kormányzói testülete által elfogadott új szabályok a díjkategóriákat és a filmekkel kapcsolatos kampányokat is érintik. A részletes szabályozás a filmakadémia honlapján olvasható - írta hétfőn a hollywoodi portál.

Mostantól akár három zeneszerző is külön-külön kaphat Oscar-díjat, ha mindannyian jelentősen hozzájárultak egy film zenéjéhez. Korábban a film zenéjén dolgozó zeneszerzők közösen kaphattak egy Oscar-szobrot. Emellett az eredeti filmzene kategória szűkített listáján, amit december végén hoznak nyilvánosságra, az eddigi 15 helyett 20 esélyes szerepelhet.

A filmakadémia ezentúl nem fogadja el, ha egy filmet autós moziban vetítenek, hogy teljesítse a nevezéshez szükséges vetítési feltételeket. Az autós mozis lehetőséget még a koronavírus-járvány idején fogadták el, amikor a streamingen és VOD-platformokon bemutatott filmek is pályázhattak.

A legjobb film Oscarjára pályázó alkotásoknak teljesítenie kell a 2023-ban bevezetett, kibővített mozis forgalmazási követelményeket. Ezek között szerepel, hogy a filmet hat kijelölt amerikai mozis piac közül legalább egyben egy hétig kell vetíteni, majd az első megjelenéstől számított 45 napon belül hét napig, egymást követő vagy nem egymást követő vetítéseken kell bemutatni Amerika 50 legjelentősebb mozis piaca közül tízben.

A fődíjra emellett csak olyan film pályázhat, amely a filmakadémia által felállított 4 reprezentációs és befogadási norma (Representation and Inclusion Standards Entry) közül legalább kettőnek megfelel.

Az animációs filmek a legjobb nemzetközi film kategóriában is indulhatnak az Oscarért, ha mindkét kategória nevezési feltételeit teljesítik.

A 97. Oscar-díjátadó gálát 2025. március 2-án rendezik meg Los Angelesben.