„Köszönjük,
A lényeg

Amerikai fajvédők tűntek fel az ELTE-n, lefújták a nyári egyetem záróünnepségét

25/09/2023 18:17

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az ELTE külföldiek számára látogatható nyári kurzusának második hetén derült ki a hallgatók számára, hogy két amerikai szélsőjobboldali aktivistával, Greg Johnsonnal és David Michael Zsuttyval közösen hallgatnak órákat – írta a Szabad Európa.

Az ELTE Budapest Summer University négyhetes programjára olyan külföldiek jelentkezhetnek, akik meg szeretnék tanulni a magyar nyelvet, illetve szeretnének megismerkedni a magyar kultúrával. A kurzusra nem voltak felvételi kritériumok, egy jelentkezési lap kitöltésén kívül a leendő hallgatók nem estek át semmiféle előzetes vizsgálaton – derült ki oktatók és diákok beszámolóiból. 

Johnson és Zsutty – akik a teljesen kezdő csoportba kerültek – a saját, anyakönyvezett nevükön jelentkeztek a kurzusra, nem használtak álnevet. Az egyik külföldinek azonban feltűnt Johnson Counter-Currents-es email címe, amely alapján beazonosították az amerikai fajvédőt. A Counter-Currents weboldala mintegy félmillió embert ér el havonta. Johnson kifejezetten szoros kapcsolatot ápol a nemzetközi szélsőjobboldali mozgalmakkal, főként Európában: a Counter-Currents az egyik olyan kiadó, amely újranyomtatta európai szélsőjobboldali szerzők műveit, például a Hitler-rajongó Savitri Deviét. A Szabad Európa azt is írja, hogy Johnson ideológiájának középpontjában az úgynevezett fehér etnoállam áll, amely egy olyan "államforma", ahol a tartózkodás vagy állampolgárság csak fehéreknek lenne megengedett, a nem fehéreket és a zsidókat pedig kizárná.

A Szabad Európa által látott levelezés alapján az ELTE vizsgálatot indított az ügyben a bejelentés után, de arra jutott, hogy a program résztvevőire nem vonatkozik az egyetem etikai kódexe. A diákok ezután elhatározták, hogy egyikük sem megy el a "diplomaosztó" ünnepségre, ennek híre az ELTE vezetéséhez is eljutott. Végül úgy döntöttek, hogy egyáltalán nem tartják meg a záróünnepséget.