„Klubrádió
A lényeg

"Aki érti e szavakat: Az ország számít rátok!"

20/03/2022 17:36

| Szerző: Klubrádió

Londonban indított plakátkampányt magyar nyelven az Egységben Magyarországért szövetség és Márki-Zay Péter. A cél, hogy az Angliában élő jelentős számú magyar diaszpórát mozgósítsák a két hét múlva zajló országgyűlési választásokra.

Két helyen tűntek fel a plakátok, a Borough High Streeten és a King's Cross állomásnál, mellyel a Londonban élőket igyekszik az ellenzék mobilizálni.

"Akár döntő is lehet annak a több százezer magyarnak a szavazata az idei választásokon, akik jelenleg külföldön élnek. Az ő helyzetüket a kormánypárt szándékosan próbálja korlátozni azzal, hogy csak nehezített pályán, gyakran több órás utazást és sorbanállást igénylő helyszíneken szavazhatnak" – áll a sajtóközleményükben, de nem ez az egyetlen eszköz, amivel a szavazást próbálják elősegíteni. Arról lehet tudni, hogy a Nyugat-Európában élő magyarok körében telekocsi-szolgáltatást szerveznek, amivel haza is jöhetnek a Magyarországon voksolni vágyók. Korábban arról is szóltak hírek, hogy a vidéki Angliában élő magyaroknak is szervezett gyűjtést a Diaspora Aid nevű civil szervezet, hogy elutazhassanak a külképviseletre, ugyanis egész Nagy-Britanniában csupán három helyen – Londonban, Manchesterben és a skóciai Edinburgh-ban – szavazhatnak a szigetországban élő honfitársaink, akiknek száma meghaladja a 350.000 főt, és ennek csak 50%-a él Londonban.

A 21 Kutatóközpont kutatása szerint a külföldre költözött magyarok többsége kormányváltást szeretne, csak minden ötödik az, aki nem.

Akik valamely külképviseleten szeretnék leadni a voksukat, azoknak március 25. (péntek) 16:00-ig kell leadniuk erre irányuló kérelmüket. Az angliai magyarok a nagykövetségen április 3-án helyi idő szerint 6 és 18 óra között voksolhatnak, mivel egy órával eltérő időzónában élnek.