„Klubrádió
A lényeg

Akár száz évet is kaphat a mianmari junta által elfogott Nobel-díjas vezető

6/12/2021 13:44

| Szerző: Klubrádió

A februárban katonai puccs vetett véget Aung Szan Szú Kji hatalmának, most hétfőn pedig a 76 éves Nobel-békedíjast négy év börtönbüntetésre ítélte egy különbíróság. A nő elleni vád: a koronavírus-járvány miatti előírások megszegése és a közrend megzavarása. A mianmari katonai junta szóvivője, Zaw Min Tun elmondta, Aung ellen 12 ügyben emeltek vádat, egyebek között az export-import szabályok és államtitok megsértése, valamint korrupció miatt: ha mindegyik vádpontban bűnösnek találják a 76 éves Nobel-békedíjast, akár több mint száz év börtönbüntetést is kaphat.

Mianmari puccs
 
Mianmari puccs
 
Rangun, 2021. november 30. A mianmari katonai hatalomátvétel ellen tiltakoznak egy fiatalokból álló csoport tagjai Rangunban 2021. november 30-án. Ezen a napon a bíróság ítéletet hirdet a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí, Mianmar korábbi vezetőjének ügyében, aki ellen korábban az export-import szabályai, a koronavírus-járvány miatti előírások és államtitok megsértése, korrupció és a közrend megzavarására való felbujtás, illetve választási csalás miatt emeltek vádat. A mianmari hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és ekkor tartóztatta le az országot vezető politikusokat, köztük Aung Szan Szú Kjít és Vin Mjin államfőt. MTI/AP
 

 

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa „politikailag motivált kirakatpernek” nevezte az eljárás, és a volt államtanácsnok azonnali szabadon bocsátását követelte. Azt írta, a hadsereg a puccs óta több mint tízezer embert vett őrizetbe, és legalább 175 olyanról tudnak, aki a kínzások miatt meghalt.

Közben a hét végén újabb tüntetéseket tartottak az ország legnagyobb városában, Rangunban, ahol a hadsereg hatalomátvétele ellen békésen tiltakozó emberek közé katonai teherautó hajtott, szemtanúk és a megmozdulás szervezői szerint három ember halálra gázolva, írja a Telex a BBC alapján.

„A junta célja egyértelmű: a lehető legnagyobb félelmet és pánikot akarja kelteni, és a legsúlyosabb fájdalmat, traumát és szenvedést akarja okozni, tekintet nélkül az áldozatokra. Azt üzeni, hogy bárkit, bármikor meg lehet ölni, őrizetbe venni, megverni vagy megsebesíteni pusztán azért, mert rosszkor volt rossz helyen” – közölte az ellenzéki árnyékkormány.