„Klubrádió“

Akár milliós bírságra és egy éves boltbezárásra is számítani kell

30/10/2020 10:30

| Szerző: Klubrádió

Hétfőtől kötelező mindenki számára a maszkviselés. A vendégek csak addig mentesülnek ez alól, míg a megrendelt ételt és italt elfogyasztják.

A maszkviselési szabályok további szigorítását már az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentették, a részleteket azonban nem ismertették – írja a hvg.hu.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint november 2-tól, hétfőtől a zenés, táncos rendezvény helyszínén, vendéglátóhelyeken az ott dolgozók mellett immár a vendégeknek is kötelező lesz orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Csak a megvásárolt ételek és italok elfogyasztásának idejére mentesülnek a kötelezettség alól.

Amennyiben ennek egy vendég nem tesz eleget, a vendéglátó-, szórakozóhely alkalmazottjának kötelessége erre felszólítani, ha pedig ennek ellenére sem veszi fel, a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a vendéglátó üzletet elhagyja.

A büntetési tételek is emelkedtek. A kereskedelmi hatóság a rendőrség bejelentése alapján figyelmeztetheti az érintett üzleteket, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, illetve legalább egy napra, legfeljebb 1 évre ideiglenesen bezárathatja azokat.

A pénzbüntetést és a bezáratást akár együtt is kivetheti a kereskedelmi hatóság.

Címlapi kép: Pixabay