„Köszönjük,
A lényeg

A New York Times szerint Bolsonaro a magyar nagykövetségen bujkált a brazil hatóságok elől

25/03/2024 21:18

| Szerző: Klubrádió

A The New York Times a nagykövetség biztonsági kameráinak felvételei alapján azt írta: Jair Bolsonaro volt brazil elnök két éjszakát töltött a magyar nagykövetségen, ahol menedékjogot kért. 

Február 8-án a brazil rendőrség elkobozta Jair Bolsonaro útlevelét, és letartóztatta két korábbi segítőjét azzal a váddal, hogy puccsot terveztek, miután Bolsonaro elveszítette a 2022-es elnökválasztást. 

A cikkben az áll: négy nappal később, február 12-én Bolsonaro a brazíliai magyar nagykövetség bejáratánál várakozott, hogy beengedjék. A követségen Halmai Miklós magyar nagykövet és a személyzet tagjai várták. A felvételek tanúsága szerint a volt elnök február 14-ig a nagykövetségen is maradt, két biztonsági őr kíséretében.

A lap a felvételeket a nagykövetségről készült képekkel összevetve ellenőrizte, beleértve a műholdas felvételeket, amelyeken az autó, amellyel Bolsonaro érkezett, február 13-án a felhajtón parkolt.

A lapnak a magyar nagykövetség egyik, névtelenséget kérő tisztviselője megerősítette Bolsonaro fogadását. Megkeresték Bolsonaro ügyvédjét és a magyar nagykövetséget is, de ők nem kívántak nyilatkozni.

A The New York Times szerint Bolsonaro – aki ellen több büntetőeljárás is zajlik hazájában – azért ment a magyar nagykövetségre, mert senkit nem lehet letartóztatni egy külföldi nagykövetségen, ugyanis azok a helyi hatóságok számára jogilag tiltott területnek számítanak. 

Bolsonarónak Brazíliában büntetőjogi vizsgálatokkal kell szembenéznie. A legsúlyosabb vád, hogy a rendőrség szerint a volt elnök több miniszterével és segítőjével összeesküvést szőtt, hogy megpróbálják megtartani a hatalmat, miután vereséget szenvedett a választásokon. A brazil legfelsőbb bíróság olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyekből kiderült, hogy a brazil hadsereg és a légierő vezetői azt állították: a 2022-es választások elvesztése után Bolsonaro eléjük terjesztett egy tervet az eredmények megdöntésére. A katonai vezetők azt mondták a rendőrségnek, hogy visszautasították, és figyelmeztették Bolsonarót: letartóztathatják, ha megpróbálja ezt megtenni.

Bolsonaro és Orbán Viktor évek óta szoros kapcsolatot ápolnak, a brazil elnök 2022-es magyarországi látogatása során „testvérének” nevezte a magyar miniszterelnököt. Nem ez lenne az első eset, hogy az Orbán-kormány besegít egy külföldi szövetségesének. Az Észak-Macedóniát 2006 és 2016 között vezető Nikola Gruevszki 2018-ban a magyar kormány segítségével menekült Budapestre, miután több év börtönre ítélték korrupció miatt. Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter is fogadta, menedékjogot is kapott.

(forrás: hvg.hu, 444.hu, kiemelt kép: Wikimedia Commons)