„Köszönjük,
A lényeg

A Médiatanács eljárást indított a TV2 több anyaga miatt, az egyikben Dzsudzsák Balázs gyöngypora szerepelt

14/09/2023 17:27

| Szerző: Klubrádió

A TV2 több, a tenyek.hu oldalon is közzétett tartalmára is panasz érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsához. 

A bejelentések nyomán a testület nem megfelelő korhatár-besorolás és burkolt kereskedelmi közlemény közzététele miatt is eljárást indít, utóbbi esetben a Tények Plusz azon adása miatt, amelyben egyebek mellett Dzsudzsák Balázs futballista bemutatta a saját gyöngyporát – írta közleményében az NMHH.

A Médiatanács közölte: az első esetben 16-os karikával kellett volna megjelennie egy tartalomnak, de 12-essel jelent meg. Emiatt összesen négy alkalommal vélelmezett jogsértés miatt hatósági eljárást indít a TV2 szolgáltatója ellen. A második esetnél a június 12-i Tények Pluszban egy termékcsaládot és egy szolgáltatást is olyan részletességgel és olyan eszközökkel mutattak be, amely kereskedelmi célokat szolgált.

A hatósági vizsgálat szerint a műsorszegmens reklámnak minősülhet, ugyanis a szolgáltatás igénybevételére és a termékek megvásárlására ösztönözte a nézőket anélkül, hogy a médiaszolgáltató jelölte volna annak kereskedelmi jellegét.

Az adott műsort meglehetősen nagy felvezető kampány előzte meg, már vasárnap közzétette a Bors, hogy a válogatottsági rekorder Dzsudzsák Balázs nagy bejelentésre készül. Ez aztán körbefutott a teljes magyar médián, hiszen akár a pályafutásával kapcsolatban is bejelenthetett volna valamit, de nem ez történt. Ehelyett akkor ismerhette meg ország-világ, mi a gyöngypor.

A Telex erről azt írta szakértői véleményre alapozva, hogy „ahhoz képest, hogy milyen fantasztikusként mutatják be ezt a fehérjét, a szakirodalomban elvétve van róla vizsgálat. A hatás egyelőre nem alátámasztott, ráadásul nem is tesztelték emberek részvételével végzett vizsgálatokban.”