„Köszönjük,
A lényeg

A lengyelek rengeteg, eddig befagyasztott uniós pénzhez jutnak hozzá

23/02/2024 19:34

| Szerző: Klubrádió

Ursula von der Leyen méltatta a Tusk-kormánynak a jogállamiság visszaállítását célzó erőfeszítéseit; 137 milliárd euróig terjedő összeget szabadítanak fel.

Donald Tusk lengyel és Alexander De Croo belga miniszterelnökkel (Belgium az unió soros elnöke) közösen tartott varsói sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette: két döntés is születik a jövő héten a Lengyelország számára jelenleg zárolt uniós forrásokról, 137 milliárd euróig terjedő összeget szabadítanak fel a helyreállítási és a kohéziós alapból. Az európai bizottsági elnök méltatta a Tusk-kormánynak a „jogállamiság visszaállítását” célzó erőfeszítéseit, ezen belül az igazságügyi rendszert érintő cselekvési tervet, amelyet Adam Bodnar igazságügyi miniszter a napokban Brüsszelben is bemutatott.

Az uniós helyreállítási terv Lengyelország esetében összesen 25,3 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és 34,5 milliárd eurós kölcsön lehívását teszi lehetővé. A 2021–2027-es költségvetési keret kohéziós eszközeiből 76 milliárd euró jár Lengyelországnak. A források lehívását az EU egyebek mellett a lengyelországi igazságügyi rendszer függetlenségéhez kötötte. Az uniós szervek szerint az előző lengyel kormány nem teljesített minden feltételt a kifizetések megkezdéséhez.

Donald Tusk kiemelte: a miniszterelnöki tisztségbe lépésétől kezdve az Európai Bizottság elnökével folytatott együttműködésének célja egyebek között „a lengyelországi jogállamiság és a demokratikus normák helyreállítása volt”. A folyósítandó eszközöket a varsói kormány arra is felhasználja majd, hogy „megoldja mindazt, ami ma feszültséget és szorongást okoz” – az EB-elnök által említett első 1,5 milliárd eurót például közvetlenül a mezőgazdasági kis- és középtermelőknek folyósítják majd.

(forrás: hvg.hu, kiemelt kép: flickr.com)