„Klubrádió
A lényeg

A lebőgés széléről próbálja Orbán visszarántani a jakartai magyar autópályaépítést

6/12/2021 11:20

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter 2021 elején dicsekedett el azzal a sikerrel, hogy a világ negyedik legtöbb lakosával rendelkező Indonéziában magyarok fognak autópályát építeni. Indonézia a közeljövőben 5 ezer kilométer autópályát építtetne, profi díjrendszerrel, ebből a hatalmas feladatból "egy hosszú tendereztetési folyamat végén a magyar-indonéz hátterű Roatex Ltd Zrt. megnyerte a nagy feladatot, az útdíjrendszer kiépítésének megszervezését", ami 300 millió dolláros pályázat, írja a Telex.

Orbán Viktor Indonéziában
 
Orbán Viktor Indonéziában
 
Jakarta, 2016. február 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (elöl b) és Muhammad Nasir indonéz kutatási, technológiai és felsőoktatási miniszter (elöl j) a következő évekre szóló felsőoktatási csereprogramról ír alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök (hátul b) és Joko Widodo indonéz elnök (hátul j) jelenlétében a jakartai Merdeka Palotában 2016. február 1-jén. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
 

 

A Telex szerint azonban megjelentek a markukat tartók, és az üzlet kezdett rohamos sebességgel hatalmas blamává változni. A cégregiszter alapján azt írja a lap, hogy "az ügylet fő szervezője, Nagy Szabolcs és az ő indonéz partnere, Peter Ong mellett a Roatex tulajdonosi struktúrájában megjelent az állam (MFB Invest) és a leginkább az Indotekből ismert Jellinek Dániel egy Deltonovo nevű cége is". Majd a külügyminisztérium lelkes asszisztálásával be akarták hozni az Eximet.

Teltek a hónapok, "és egyre rosszabb hírek jöttek a projekt felől", és az indonéz hatóságok bizalma is megcsappant, az újjonnan kinevezett indonéz nagykövet, a budafoki fideszes polgármester, Karsay Ferenc lánya, 31 éves Karsay Lilla sem bírt a feladattal, írja a lap.

Ekkor úgy tűnt, hogy már az ősz elején odáig fajulhat a helyzet, hogy Magyarország nemhogy nem képes sikert elérni, de egy szeptemberi tesztelési ígéret csúszása miatt akár kötbérig fajulhat a helyzet.

Orbán ekkor átalakította a projektet, szinte államosította, ahogy a lap írja, Szijjártót kicsit hátrébb húzta, és a lebonyolítást pedig a belügyminisztériumra hangszerelte. "Papíron Ruszó Gyula korábbi rendőri vezetőt, Pintér Sándor kabinetfőnökét nevezte ki a miniszterelnök a feladat kormánybiztosának", és Pintér Sándor is feladatokat kapott ebben a fontos ügyben.

A Telex szerint bár a külügy eredetileg FB-posztban számolt be a sikerről, ma ez már nem elérhető.