„Klubrádió
A lényeg

Lemondott a Lázár vezette teniszszövetség ellenőrző testületének két tagja egy költségvetési csalással kapcsolatos ügy miatt

15/11/2023 14:43

| Szerző: Klubrádió

Az rtl.hu információi szerint lemondott a Lázár János vezette  Magyar Tenisz Szövetség háromfős ellenőrző testületének két tagja az elmúlt napokban, a harmadik pedig vádlott egy büntetőperben. 

Már csak egy tagja van a Magyar Tenisz Szövetség eredetileg háromfős ellenőrző testületének, néhány nap alatt ugyanis Fehér Tamás és Paulik György is lemondott tisztségéről – értesült az rtl.hu.

A Magyar Tenisz Szövetség alapszabálya szerint az ellenőrző testület felügyeli a szervezet gazdálkodását, működése az elnökség munkájától független, tagjait pedig a közgyűlés választja meg.

A szervezet megerősítette Fehér Tamás és Paulik György lemondását, azt azonban nem tudni, hogy hivatalosan indokolták-e a távozásukat, és ha igen, mivel.  

A Blikk korábbi információi szerint a harmadik tag, az ellenőrző testület elnöke vádlott egy költségvetési csalással kapcsolatos ügyben, Homonnay Géza azonban nem távozott a posztjáról. Az Rtl megkereste őt is, azonban nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésre. Jelezték, hogy Homonnay ellen még folyamatban van a bírósági per, azaz előfordulhat, hogy alaptalanul vádolták meg őt, és végül felmentik. Az ellenőrző pozíció ugyanakkor szigorúbb etikai elvárásokat támaszthat, így a Magyar Tenisz Szövetségnél arra is rákérdeztek, mit lép a kialakult helyzetben az elnökség.

A szervezet azt közölte: „A vonatkozó jogszabályokkal összhangban a Magyar Tenisz Szövetség döntéshozó szervének – a tagszervezeti képviselőkből álló közgyűlésnek – a kizárólagos hatáskörébe tartozik a szövetségi ellenőrző testület elnökének megválasztása, illetve visszahívása.”

Hozzátették: az ellenőrző testület tagjai függetlenek az elnökségtől, tevékenységük során nem utasíthatók, így sem a Magyar Tenisz Szövetség elnöksége, sem pedig hivatali vezetője (főtitkár) nem befolyásolhatja döntéseiket. Ennek megfelelően tisztségükről is kizárólag saját maguk vagy a közgyűlés dönthet.

Az elnökség ugyanakkor az alapszabály szerint nem teljesen eszköztelen, ilyen esetekben ugyanis összehívhatja a közgyűlést, amely már jogosult lenne a visszahívásról dönteni. A szövetség ezzel kapcsolatban azt írta az rtl.hu-nak, hogy „az elnökség következő ülésének napirendi pontjai még nem véglegesek, de minden bizonnyal tárgyalni fogja az ügyet a testület”.

A cikkben felidézik: a Magyar Tenisz Szövetség körül még az előző elnökség idején robbant ki pénzügyi botrány; Szűcs Lajos korábbi elnök (és fideszes országgyűlési képviselő) 2020-ban 3,5 milliárd forintos támogatást kért a kormánytól, mert állítása szerint olyan helyzet állt elő a szövetségnél, hogy már a béreket sem tudták kifizetni. A kormány végül 2,5 milliárd forintot adott a konszolidációra.

A problémák felszínre kerülése után Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére Lázár János fideszes képviselő vette át a szövetség irányítását. A későbbi miniszter büntetőfeljelentést tett, majd belső vizsgálatot, pénzügyi konszolidációt, valamint elszámoltatást ígért. A szövetség ennek szellemében kártérítési pert indított az előző főtitkár ellen, és 252 millió forintot követelt Richter Attilától, de mint korábban megírtuk, ezt a pert az elsőfokú részítelet alapján elvesztették.