„Vásároljon
A lényeg

A koronavírus delta variánsa olyan könnyen terjed, mint a bárányhimlő

30/07/2021 10:48

| Szerző: Klubrádió

„Olyanok halnak meg, akiknek nem kellene meghalniuk. Majd hallani fognak olyan történetekről, hogy a kórházba kerülő haldokló azt kérdezi az orvostól, hogy kaphat-e oltást. És az orvos majd azt válaszolja, sajnálom, már túl késő” – mondta az Egyesült Államok elnöke.

„Nem farkast kiáltunk. Meg kell értenie mindenkinek, hogy a helyzet komoly” – mondta Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi hatóság (CDC) vezetőj, aki szerint a gyerekeknél és a fiataloknál is ismét indokolt lesz a maszk viselése az oktatási intézményekben.

A vírust az oltottak is terjesztik, a CDC szerint egy fertőzött nyolc vagy akár kilenc embernek is átadhatja a vírust.

Koronavírus – Négy megyéből érkeznek minták a pécsi egy MTI/Sóki Tamás
 

A CDC szerint a járvány elleni küzdelemben változtatni kell a stratégián, meg kell értetni a társadalommal, hogy az egyéni védelem ismét meghatározó fontosságú lett. Az idősebbekre nagyobb veszélyt jelent a vírus, mint a fiatalabbakra, az oltások ellenére is – bár a súlyos következmények és a halál esélyét így is tizedére, a fertőzését harmadára csökkenti a vakcina.

Az oltások szükségességére Joe Biden is felhívta a figyelmet. „Olyanok halnak meg, akiknek nem kellene meghalniuk. Majd hallani fognak olyan történetekről, hogy a kórházba kerülő haldokló azt kérdezi az orvostól, hogy kaphat-e oltást. És az orvos majd azt válaszolja, sajnálom, már túl késő” – mondta az Egyesült Államok elnöke – írja a Telex.