„Klubrádió
A lényeg

A fiatalok 15 százalékát oltották be eddig

23/07/2021 11:58

| Szerző: Klubrádió

Eddig 20-nál is több embernél azonosították itthon a delta, két embernél pedig a brazil gamma variánst. György István, az országos oltási munkacsoport vezetője ezért mi hamarabb új oltási kampányt szorgalmaz, mert a 12-15 évesek körében mindössze 15 százalékos az átoltottság, és 3 millió ember még nem is vett fel oltást.

A 12-15 évesek és a 65 év felettiek körében is oltási akciót szerveznek az országban, jelentette be György István, az országos oltási munkacsoport vezetője – írja a Telex az MTI-re hivazkozva. György úgy véli, növelni kell az átoltottságot, és hiába áll jól az ország ez ügyben, a népszerű turistacélpontoknak számító országokból aggasztó hírek érkeznek a vírussal és annak variánsaival kapcsolatban.

Eddig 20-nál is több embernél azonosították itthon a delta, két embernél pedig a brazil gamma variánst. Mivel három millió felnőtt még nem kérte az oltást, és a 12-15 évesek között is csak 60 ezret oltottak be, szükség van a kampányra György szerint.

Az akció részeként az idősebbeket háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemisták fogják felkeresni személyesen, és akár otthon vagy a rendelőben be is oltják őket. 65 év felett még 470 ezren nem éltek az oltással.

A 12-15 éveseket iskolakezdés előtt, augusztus 30-31-én oltják be, ha akarják, méghozzá minden iskolában, ahol az iskolaorvos vagy oltócsoportok felügyelik az oltást. A szülők az iskolában írásban regisztrálhatják a gyereket, de magához az oltáshoz kell szülői beleegyezés is. Ennek a korosztálynak mindössze a 15 százaléka kapta meg eddig az oltást.

A harmadik dózissal kapcsolatban elmondta, hogy orvosi kérdés, ki milyen vakcinát kap, ezekre a háziorvosnál vagy az oltópontokon lehet jelentkezni. A külföldi utat tervezőknek azt ajánlja, hogy csak akkor induljanak el, ha mindkét oltást megkapták.