„Klubrádió
A lényeg

A doktori képzéseknél sem kellene nyelvvizsga

19/10/2022 15:25

| Szerző: Klubrádió

"A nyelvvizsga, mint adminisztratív követelmény önmagában nem biztosít kellő idegen szaknyelvi ismereteket ahhoz, hogy az adott felsőfokú végzettséget szerzett hallgatók megfeleljenek a munkaerőpiac elvárásainak" – áll a kormány tervezetének indoklásában. Ezért eltörölné a nyelvvizsga-követelményt a kormány. A változás az alap- és mesterszakos diplomák mellett a doktori képzésekre is kiterjed.

Eltörölné a nyelvvizsga-követelményt a kormány most benyújtott törvénymódosító javaslata – írja a Telex. A javaslat indoklása szerint "a nyelvvizsga, mint adminisztratív követelmény önmagában nem biztosít kellő idegen szaknyelvi ismereteket ahhoz, hogy az adott felsőfokú végzettséget szerzett hallgatók megfeleljenek a munkaerőpiac elvárásainak". Ezért jobb, ha az állam nem írja elő a nyelvvizsga meglétét, és a felsőoktatási intézményekre bízza a döntést.

A 444 összefoglalója szerint javaslatban az szerepel, hogy "a felsőoktatási intézmény feladata, hogy gondoskodjon az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismeretek oktatásáról és a szaknyelvi ismeretek megfelelő méréséről." A változás az alap- és mesterszakos diplomák mellett a doktori képzésekre is kiterjed, a Phd programok bejutási feltételeként előírt nyelvvizsga helyébe pedig a doktori szabályzat szerinti nyelvismeret kerül. Az új szabály azokra vonatkozik majd, akik a törvény bevezetése után kezdik a tanulmányaikat, vagy akik csak a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudtak eddig lediplomázni.