„Klubrádió
A lényeg

A Budapest Közút eltávolítja a biztonságos közlekedést veszélyeztető választási plakátokat

25/04/2024 17:23

| Szerző: Klubrádió

A Budapest Közút Zrt. hivatalból eltávolítja a biztonságos közlekedést veszélyeztető választási plakátokat, illetve a plakátok kihelyezésére létesített felületeket az üzemeltetésébe tartozó helyszínekről a Fővárosban – közölte a cég csütörtökön.

Leginkább azok a plakátok vannak veszélyben, amik a zebrákon átkelni szándékozó gyalogosok, a közúti jelzőtáblák és a jelzőlámpák láthatóságát akadályozzák.

A cég közölte: köztulajdonban álló gazdasági társaságként elkötelezettek a demokrácia lényegéhez tartozó választási kampánytevékenység minél szabadabb folytatása iránt, ezért tudomásul veszik azt is, hogy kampányidőszakban a nyilvántartásba vett jelölő szervezetek és jelöltek a közterületen előzetes engedélyeztetés nélkül jelölteket, vagy pártokat népszerűsítő választási plakátokat helyeznek el.

Kiemelték: a plakátok kihelyezésével kapcsolatban azonban fontos figyelembe venni, hogy azok nem zavarhatják a jelzőtáblák, jelzőlámpák és a közlekedés résztvevőinek észlelhetőségét, így ezzel nem okozhatnak balesetveszélyes helyzeteket. Tehát ügyelni kellene arra, hogy a közutak mellett a jelzőtáblák és jelzőlámpák kihelyezési sávjába (a szegélytől két méteres távolságon belül és a járdaszinttől négy méteres magasság alatt) ne helyezzenek ki ilyen eszközöket – részletezte a Közút.

Közölték, hogy ha a választási plakát kihelyezése nem felel meg ezen szempontoknak, és ezzel a közlekedés biztonságát veszélyezteti, akkor a balesetmegelőzés érdekében a Budapest Közút Zrt. további értesítés nélkül eltávolíthatja, és a hulladékgazdálkodás rendje szerint kezeli tovább. Mindezek kapcsán kérték a kampányban érintett szervezetek együttműködését, továbbá felhívták a figyelmüket arra is, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően a választások után – 30 napon belül – egyébként is távolítsák el a plakátokat mindenhonnan.

(Kiemelt kép: montázs, Klubrádió)