„Támogassa
A lényeg

A Bolt engedélyének megsemmisítését kérik a taxisok

11/07/2023 14:47

| Szerző: Klubrádió

Az Uber után ismét egy utasait online szervező taxiscéget támad a taxis szervezet. 

Az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke, Metál Zoltán azt kéri a fővárosi önkormányzattól, hogy semmisítse meg a Bolt szerződését személyszállításra, mert az szerinte jogellenes – írta meg az index.hu a birtokába került levél alapján. A szakmai szervezet vezetője elsősorban a Bolt védjegyhasználati gyakorlata miatt emelt kifogást.

Álláspontja szerint a közgyűlési rendelet pontosan meghatározza, hogy egy személytaxin milyen egységes szabadjelző és logó helyezhető el, amitől védjegyoltalom alatt álló szabadjelzővel lehet csak eltérni. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha mind a szabadjelző, mind pedig a logó védett, illetve jóváhagyott.

Metál szerint a Bolt HTX Kft. és a vele szerződött személytaxis vállalkozók egy formájában, betűtípusában és színválasztásában is karakteres, „Bolt Taxi” feliratú szabadjelzőt használnak, amelyhez – a BKK többszöri nyilatkozata alapján – jóváhagyással rendelkeznek.

Ehhez képest a Bolt franchise nemzetközi anyavállalata a nyilvános magyar védjegyregiszter szerint a „BOLT TAXI” szóvédjeggyel rendelkezik, amely a fentiekben kifejtettek szerint nem felel meg a „védjegyoltalom alatt álló szabadjelző” fogalmának, ekként nem alkalmas a közlekedésszervezői jóváhagyásra. Ahhoz ugyanis nem szó-, hanem ábrás védjegynek kellene lennie.

A Bolt anyavállalata egy Észtországban bejegyzett cég, amelyiknek az eredeti logójában fehér alapon zöld betűk szerepelnek, nálunk viszont pont fordítva van, zöld alapon fehérek – és ez is aggályos a taxisszövetség szerint.

„A fő probléma, hogy nem azonos feltételek mellett kell versenyezniük a szereplőknek” – állította a portálnak Metál. „Mi azt kérjük és azt is várjuk el, hogy szabályos módon történjen a fuvarszervező cégek minősítése és az engedélyek kiadása.”

Emlékezetes: a magyar taxisok egyszer már elérték, hogy egy appos taxistársaság kivonuljon az országból: tiltakozásukat követően 2016-ban az Uber működését ellehetetlenítő szabályozás született Magyarországon.

(képünk illusztráció, fotó: Klubrádió