„Klubrádió
A lényeg

91. napja tart az orosz-ukrán háború

25/05/2022 13:59

| Szerző: Klubrádió

A Duma eltörölte az orosz szerződéses katonák felső korhatárát. Oroszországnak – a nagy veszteségeik miatt – új katonákra lehet szüksége az Ukrajna elleni háború folytatásához.

– Legalább 22 ezer polgári áldozata volt Mariupol három hónapos ostromának – mondta Petro Andrjusenko, a polgármesteri tanácsadó a CNN-nek, aki szerint a korábban 450 ezres lakosú Mariupol mostanra egy kihalt szellemváros lett, mintha visszatért volna a középkor: "Éjszaka teljes sötétség van a városban. Egyedül az orosz járőrök fényei világítanak. Mindenhol halottak és füst szaga érződik”.

– Magyarországra kedden az ukrán-magyar határszakaszon 5312 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 3975-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, vagyis összesen 9287-en – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. 

– Áttörték az ukrán védelmi vonalat az orosz erők a kelet-ukrajnai Luhanszk régióban, mondta az oroszbarát luhanszki szakadár népköztársaság oroszországi nagykövete, Rodion Mirosnik.

– A korábban az orosz gáztól legjobban függő Szlovákia nemrég cseppfolyósított földgáz beszerzéséről állapodott meg, illetve az Északi-tengerről származó norvég gázt vásárolhat meg a Szlovák Gázművek.

– Már több mint 4 ezer katonai járművet vesztettek el az oroszok, és ebben csak a hitelesen dokumentált, fotó vagy videós bizonyítékokkal alátámasztható veszteségeket vették számba, a valós veszteségeik ennél lényegesen magasabb lehetnek.

– Az orosz parlament, a Duma elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szerint az oroszok esetében nemcsak 18-40 év, a külföldieknél pedig 18-30 év közöttiek lehetnek szerződéses katonák orosz hadseregben, már az ennél idősebbek is bevonulhatnak.

– Oroszország az ellenük irányuló szankciók feloldása esetén kész biztosítana humanitárius folyosót az élelmiszertermékeket szállító vízi járműveknek. A háború óta Ukrajnából nem tudnak tengeri úton gabonát szállítani, mivel orosz hadi hajók blokád alá vonták az ukrán kikötőket, szárazföldi úton csak a korábbi mennyiség negyedét tudják elszállítani – írja a 24.hu.

Ukrajnai háború
A kelet-ukrajnai háború áldozatainak emlékfala előtt megy el egy nő Kijevben 2022. május 23-án.   MTI/AP/Natacha Pisarenko
Fotó: Natacha Pisarenko