„Klubrádió
A lényeg

444: Valaki külföldről akart szavazni, májusban vette nyilvántartásba az NVI

13/05/2022 17:45

| Szerző: Klubrádió

A 444.hu egyik olvasója Hollandiából szeretett volna levélben szavazni az április 3-i magyar országgyűlési választáson, ehhez januárban regisztrált is a szükséges módon. Azonban csak május 13-án, pénteken kapta meg az iroda válaszát arról, hogy nyilvántartásba vették. Csaknem másfél hónappal a választás után.

Ahogy a 444 írja, már az áprilisi választás előtt is sok beszámoló érkezett arról, hogy külföldön élő magyar állampolgárok nem kapták meg a levélszavazáshoz szükséges küldeményt a Nemzeti Választási Irodától.

Ezeken is túltesz azonban egyik olvasójuk esete, aki Hollandiából szerette volna levélben leadni a szavazatát. Ehhez a szükséges módon regisztrált is, még januárban. Az NVI-től négy hónappal később, 2022. május 13-án kapott értesítést arról, hogy felvették a választói névjegyzékbe és szavazhat. A levélcsomagot azóta sem kapta meg, így szavazni sem tudott.

Amikor az olvasó még a választás előtt, április 1-jén reklamált az NVI-nél emiatt, másokhoz hasonlóan egy sablonválaszt kapott „a szavazási levélcsomagok regisztrált külhoni választópolgárok részére történő eljuttatásáról” – olvasható a portál cikkében.