„Vásároljon

24.hu: A rendőrség és az OLAF is vizsgálja a keszthelyi beruházásokat

2/03/2021 12:15

| Szerző: Klubrádió

Bár a beruházásnak 2020 végére be kellett volna fejeződnie, a keszthelyi óvoda, a városi strand és a Reischl sörház felújítására kapott másfél milliárd forint uniós pénzből nem sikerült időre elkészülni. A 24.hu járt utána az ügynek, és mint kiderítették, a felújítási munkálatok sehol nem tartanak. Az ügyben az OLAF és a közbeszerzési hatóság is nyomoz.

A korábbi fideszes vezetés a városi beruházások nagy részét egyetlen cégre bízta, de a kivitelező alig halad. Ezért már nemcsak a helyi ellenzék, de a mostani kormánypárti polgármester is feljelentést tett az ügyben – írja a 24.hu.

A portál szerint Keszthely városa az elmúlt években mintegy másfél milliárd forint uniós pénzt nyert a helyi óvoda, a városi strand és a Reischl sörház felújítására. A korábbi fideszes polgármester, Ruzsics Ferenc által vezetett képviselő-testület egy budapesti székhelyű céget, az InvestMondi-System Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t bízta meg mindhárom projekt megvalósításával, miután minden esetben ez a cég adta a legolcsóbb ajánlatot. Viszont a kivitelezések alaposan megcsúsztak, ezért az OLAF egy bejelentés alapján mindhárom projektet vizsgálja. A rendőrség pedig már az új, szintén fideszes városvezetés feljelentése alapján indított nyomozást a sörház és az óvoda felújítása ügyében.

Kézműves sörfőzde, sörterasz és szövetkezeti bolt is helyet kap a Reischl-féle sörházban. Az önkormányzat európai uniós forrásoknak köszönhetően mintegy 1 milliárd forintból újítja fel a műemlékvédelem alatt álló épületet. A projekt várhatóan 2020 végére fejeződik be – olvasható Keszthely honlapján.

Ehhez képest a portál januári fotói szerint az építkezések alig haladtak, pedig az óvodát már idén januárban már át kellett volna adni.

A Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) elnöke, Dr. Weller-Jakus Tamás ezért mindhárom ügyben bejelentést tett a közbeszerzési hatóságnál, Molnár Tibor önkormányzati képviselő pedig az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) is, utóbbi már meg is indította az előzetes vizsgálati eljárást. Miután a KÉVE lépéseket tett, a Nagy Bálint vezette fideszes többségű önkormányzat is megmozdult, és feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A feljelentés szerint a vállalkozónak kifizetett díjjal kapcsolatban felmerült a gyanúja annak, hogy valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be az elszámolás során.