„Klubrádió

Nyaralás előtti matek: hogy biztosan jusson mindenre (X) – Hirdetés

18/09/2020 15:17

Egy nyaralás megtervezése manapság már nem annyi, hogy felkerekedünk a kempingbe a konzervekkel, és majd romantikázunk a vízparton, más meg nem számít. Míg régen megvolt a szépsége a családi vakációknak, és az idegen ajkú turistákkal kötött barátságoknak, addig manapság már mások az igények, és komolyabb előkészületeket is igényel a pihenés megszervezése.

Minden átkerült az online térbe, ott foglalunk szállást, nem kell telefonálnunk, a bankkártyánkról befoglalják az összeget, és attól sem kell félni, hogy kint nem ehetjük meg a calamarit, hiszen a bankkártyánkon van hitelkeret. Vagy mégsem? Ha te sem akarsz meglepetéseket a nyaraláson, összeszedtük, mikkel érdemes számolnod!

A büdzsé átvizsgálása

Természetesen nagyban befolyásolja a matekozást, hogy hova szándékozol utazni. Sokakat nem riaszt meg a zöld zóna, sárga zóna, alkony zóna…, de azért a biztonság kedvéért idén még mindenkinek szerencsésebb lenne a belföldi turizmust fellendíteni. Vannak azonban persze olyan tételek, amelyekkel mind a külföldre, mind hazai utazás esetén számolni kell. És nem árt némi előzetes felmérés, pláne ha nem tartalékoltunk be sokat az érzékeny járvány helyzet miatt.

Határozzuk meg a család összjövedelmét!

Ahhoz, hogy pontos pénzügyi tervet készíthess, összegezni kell a család/pár/egyedülálló összes bevételét. Egy noteszben vagy online táblázatban vezesd fel az összes jövedelmet, ami a kasszába érkezik egy hónap alatt. A fizetésed, esetenként a túlóráért kapott pénz, bónusz, nyugdíj, ösztöndíj.

A második lépésben az összes kiadást is össze kell írni, amire adott hónapban biztosan költesz. Ideértve a kötelező, alapvető szükségleti elemeket, például: hitel törlesztőrészlet, albérleti díj,  élelmiszer, rezsi. Aztán jöhetnek a szükséges plusz kiadások: előfizetések, oktatás, közlekedés, szórakozás, ruházkodás. Írj össze minden egyes tételt!

 
 Forrás: Provident
 

Lássuk, mi maradt!

A pluszok és mínuszok összefésülése után kiderül, tudunk-e félretenni, vagy mennyit tudunk félretenni. Valószínű, ha ezt az egészet most kezded, akkor már csak a jövő évi nyaralásra tudod összespórolni a pénzt.

Ha látod, hogy van, miből félrerakni, akkor érdemes annak egy külön malacperselyt, borítékot, számlát nyitni, és szépen becsülettel mindig félre rakni. Biztos, hogy a te életedben is van jó pár tétel, amit nem lenne muszáj megvenni. A vágyak és a szükségletek nem azonosak, ezért ha egy nagyobb jó reményében takarékoskodunk, megéri pénzügyileg tudatosnak lenni.

Ha minden kötél szakad, és nem elég a félretett pénz, még mindig vannak elég kedvező gyorskölcsönök, kis összegű személyi hitelek, melyeket pikk-pakk, akár online is el lehet intézni, a visszafizetésük pedig a fenti elv mentén lehetséges lesz.

Ha a költségeidből le tudsz faragni havi 20 ezer forintot, az pontosan olyan, mintha 20 ezer forinttal többet keresnél. És havi 20 ezerből már összegyűlhet egy nyári alap.

A nyári kiadás-lista

És akkor nézzük, mire kell, hogy mindenképpen jusson a nyaralási pénzből!

Ha kitaláltátok a helyet, akkor az elsődleges a szállás díja.

Ezt követi az utazási költségek kikalkulálása. Ha belföldön barangoltok, és nem készültök még a piknikre is estélyivel, tehát képesek vagytok ésszerűen pakolni, akkor akár a buszos, vonatos közlekedést is érdemes lecsekkolni. Megvan annak is a romantikája. Vagy, hála az online térnek, be lehet társulni egy fuvarra már, ha el akarunk jutni valahova, és sokszor ez a legolcsóbb megoldás.

Az ott töltött napok függvényében az étkezéssel is kalkulálni kell. Ha kivesztek egy víkendházat, akár magatoknak is főzhettek, ami szintén olcsóbb lehet. De ha már spóroltatok mondjuk az utazáson, akkor engedjétek meg magatoknak azt a kényeztetést, hogy elmentek felfedezni valamelyik helyi éttermet - ha nem is minden nap. 

Az ördög nem alszik, bárhova is mozduljunk ki, történhetnek balesetek. Manapság már pár 100 forint napidíjból lehet utasbiztosítást igényelni, viszont százezres nagyságrendben téríthet, így a biztonságon nem érdemes spórolni! Kellemetlen egy idegen helyen orvost, kórházat találni, ezeknek a biztosításoknak az assistant szolgáltatása megteszi ezt is helyettünk.

Ha nem is nagy a baj, apró kellemetlenségek lehetnek, ezért nyaralás előtt a házi patikát is fel kell tölteni, ennek is van azért pár ezer forintos költségigénye. Ne feledkezzetek meg a napvédő termékekről, a vérszívó riasztókról, a fájdalomcsillapítóról, a széntablettáról egy esetleges fertőzés esetén, de a lázcsillapító, vagy valamilyen nátha ellenes forróital is jól jöhet, nem beszélve a ragtapaszról.

Végül a költőpénz. Biztos meglátsz valamit, amit jó lenne hazavinni, esetleg egy szuvenír a mamának, vagy csak találtok egy eszméletlen bulit, amit nem kéne kihagyni. De ide sorolhatóak a belépők; legyen az múzeum, vidámpark, vagy strand. Tehár váratlan költségekre legyen extra zsebpénzetek! Ez bizony kortól független, nem csak a gyerekeknek ajánlott.

(X)