„Klubrádió

Diétázol? Ezekből az egészséges nassolnivalókból mindig tarts a táskádban! (X) – Hirdetés

24/11/2020 15:52

Nehéz azoknak a diéta vagy egy szigorú étrend betartása, akik kimondottan édesszájúak, vagy megszokták, hogy mindig ropogtatnak valamit. A diéták egyébként is a legtöbb finomságot tiltólistára teszik, így nehéz megtalálni az egészséges kiskapukat, azokat a csemegéket, melyeket elfogyasztva nem borítjuk fel a folyamatot, és nem kerülünk vissza a startvonalra.

A diéták sokszor gyors eredményt hoznak, mivel a szervezetet valami extrém megvonásnak teszik ki, rákényszerítve a zsírbontásra (és sokszor az izom bontására is), de sajnos ritkán tartós az eredményük. Ahogy visszatérünk a normál étkezésre, a szervezet tartalékolni kezd, és begyűjti az addig megvont szénhidrátot pl., amiből egyenes ágon zsír lesz. Célszerűbb, ha egy tartható étrendet alakítunk ki, amibe olykor beleférnek az agyunkat becsapó, diétás csemegék. Ezen kívül legyünk magunkkal türelmesek, tartsunk ki, és bizony újrakezdeni sem szégyen soha!

zöldségek
 
A kép forrása: Pixabay
 

Mit tegyünk a hátizsákba?

Akár édesszájú vagy, akár a sós ropogós dolgokat kedveled, vannak lehetőségek, melyek beiktathatók egy fehérje alapú diétába éppúgy, mint a paleo-ketogén étrendbe, vagy, ha csak szigorúan veszed a sport és étkezés szentségét. A lényeg, hogy a szénhidrát bevitel legyen lecsökkentve, és a nassolásban maradjunk mértékletesek. Nem az a cél, hogy jól lakjunk velük, hanem, hogy kibírjuk azt az állapotot, hogy nem bűnözhetünk. A most következő csemegék garantáltan a segítségedre lesznek!

Marha jó chips

A szárított marhachips egy magas fehérjetartalmú snack, amit már bármelyik bioboltban vagy drogériában megtalálsz, többféle ízesítésben. A szárított hústól garantáltan nem hízol, sőt, segíthet betartani a diétádat. Különleges eljárással készülnek ezek a chipsek, megőrzik a hús vitamin és ásványi anyag tartalmát, a rostjait, és a kollagént.

Vegáknak inkább a zöldség a tartalék

Készíthetsz otthon is chipset, pl. édesburgonyából, kevés sóval és zsiradékkal. A vékony krumpli szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe tedd, majd fűszerezd be őket ízlés szerint, akár a boltban kapható chipsek mintájára. Locsold meg a burgonyaszeleteket olivaolajjal, majd magas hőfokon süsd ropogósra. 100 gramm édesburgonya nagyjából 86 kalóriát és 17 gramm szénhidrátot tartalmaz, így érdemes mértékkel fogyasztani. Ugyan ezt megteheted répával vagy zellergumóval is. Természetesen készen is vásárolhatsz chipset, a legjobbak a gyökérzöldségekből (cékla, répa, retek, zeller) készült sós finomságok, de nagyon finom a lencse chips is. Ha így vásárolod meg, mindig ellenőrizd a kalóriatartalmat, illetve a tartalmazott szénhidrát mennyiségét.

Édesszájúaknak protein szelet

Csoki formájú, finom és egészséges, ráadásul sokféle ízben elérhető. A protein szeletek kiválóak edzés előtt és után, étkezés helyettesítésre, vagy épp nassolni egy kicsit. Ezek a “csokik” alacsony szénhidrát tartalmúak, magas a fehérje tartalmuk, van bennük a rost és vitaminok. Népszerűek a teljesen zéró, cukormentes változatok is, melyek általában sem glutént, sem tejfehérjét nem tartalmaznak.

protein szelet
 
A kép forrása: BiotechUSA
 

 

Hűtött finomság

A táskádba tehetsz igazi ínyencséget is, amit te magad el tudsz készíteni 15 perc alatt. Keverj össze 250 g túrót, 1-2 tojást, pár evőkanál zabpelyhet pici sóval, mézzel vagy édesítőszerrel. Az állaga olyan legyen, hogy tudd formázni. Csinálj belőle gombócokat, és ezeket forgasd meg mandulalisztben. Forró olivaolajban süsd ki, majd hagyd kihűlni. Tedd egy éjszakára hűtőbe, majd tegyél a tetejére cukormentes lekvárt vagy csokoládét! A golyókba kevés mazsolát is rejthetsz, és garantáltan imádni fogod. Azért ne vidd túlzásba ennek a fogyasztását sem!

A mozi ihlette bűnözés

Sokakat elbűvöl a popcorn illata. A jó tulajdonsága az, hogy bár kukoricából van, az extrudált formája miatt nem annyira hizlal. Egy marék pattogatott kukoricát simán berejthetsz a hátizsákba, ekkora mennyiség még a ketózisból sem fog kizökkenteni. Minden nap azért ne fogyaszd!

Mindig jól jönnek az olajos magvak

Egészségesek, finomak és könnyen beszerezhetőek. Mandula, törökmogyoró, dió, kesudió, pisztácia, paradió, földimogyoró, fenyőmag, napraforgómag, makadámdió... egytől egyig remek ropogtatnivalók. Itt is a mennyiség a döntő, egy fél marékkal még nem borítod fel az étrendedet, de a mértékletesség mindig számít. Illetve igaz rájuk, hogy a sótlan, vagy pörköletlen változatok a legegészségesebbek.

olajos magvak
 
A kép forrása: Pexels
 

A fentiekből látható, hogy akadnak azért lehetőségek, ha nagyon szeretnénk egy kis finomságot becsempészni a szigorú étrendbe. Sokat számít a kreativitás és az alapanyagok ismerete, de a késztermékek között is találunk alternatívákat.

(X)