„Támogassa

EEG-vel vizsgálták a farkasok alvását – Bálint Anna, az ELTE Etológiai Tanszék munkatársa

Negyvenkét budapesti erdő megújítása indul el természetvédelmi szempontok alapján – Bodnár Barna anyaga

Citizen science módszer alkalmazásával, a lakosság segítségét kérve mérik fel az inváziós szipókás rovarfajok elterjedését és kártételét az ATK NÖVI kutatói – Dr. Kóbor Péter ELKH ATK Növénytani Intézet tudományos munkatársa

Az ATK NÖVI most két projektet is elindított e fajok terjedésének és esetleges kártételének folyamatos monitorozására. Ezek keretében a kutatók citizen science módszer alkalmazásával, a lakosság bevonásával mérik fel a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska kiskerti kártételét, illetve egy új idegenhonos inváziós rovarfaj, az élénkzöld lepkekabóca elterjedését.

Az ATK NÖVI kutatói arra kérik a lakosságot, hogy aki zöld vándorpoloska vagy ázsiai márványospoloska egyedet lát, töltse ki az online kérdőívet, és lehetőség szerint küldjön fotót a rovarokról az invaziospoloska@gmail.com e-mail-címre. 

Az élénkzöld lepkekabóca jelenléte Európában és azon belül hazánkban egyelőre nem okozott problémát, a potenciális kártétel miatt azonban fontos terjedésének nyomon követése. A kutatók kérik, hogy aki észleli a fajt, a megfigyelés adatait (város, cím, esetleg GPS-koordináták) lehetőség szerint a kártevőt dokumentáló fényképpel együtt küldje el a hemiptera@atk.hu e-mail címre.

2022. július 21. Zöldklub (2022. július 21., csütörtök 14:00)
50:02
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória