„Köszönjük,

Tartalomból:

- Rubin Eszter Minek szenved, aki nem bírja című regényének főszereplője Hanga, tehetséges grafikus. A férje Balira viszi az első házassági évfordulójukon, ahol az asszony az őserdőben anafilaxiás, életveszélyes sokkot kap. Kis híján sikerül csak túlélnie. Ezek után elgondolkodik azon, hogy minden rendben van-e az életében, annál is inkább, mert ettől kezdve elveszíti magától értetődő biztonságérzetét, önmagába vetett hitét...

- Séra András, más néven Kolostor Őre legutóbb figyelemfelkeltő írást tett közzé Hemingwayről. Részlet a blog bejegyzésből: „Háborúkban vett részt és különböző utazásokon, tudósítások, sérülések, vadászatok, puskák, nők, válás, írás, piálás, szóval zajlott körülötte az élet rendesen. Az irodalmi Nobel-díj bizottság véleménye szerint művészetének csúcspontja Az öreg halász és a tenger című regénye volt. Jellemző, hogy a díjat személyesen nem tudta átvenni, mert épp egy repülőszerencsétlenség érte. Gépe lezuhant Afrika fölött, de túlélte. Vajon mit hagyott maga után akkor, amikor már tényleg bekövetkezett az elkerülhetetlen? Mi maradt utána a halálakor? Kalandos élet, kiváló könyvek, róla készült remek fotók, és még valami különös dolog. Egy jól összeállított pénzügyi portfólió.”

- Mezei Márk Zsidó Temetés című könyvének főszereplője Százhalombattáról érkezett Budapestre, hogy elbúcsúzzon Tengízben megbetegedett, majd haldokló édesapjától. Apa és fia megrázó búcsúja, majd az is felmerül, vajon ki dönthet a végakarat nélkül távozó férfi temetéséről?

- Dr. Bern Andrea klasszikus politikatörténettel foglalkozik, majd a közelmúltig Sussexben élt és kutatott, ahová a Horthy család meghívására érkezett. Ő volt az egyik utolsó történész, aki interjút készített Horthy Miklós menyével, úgyhogy amikor 2013-ban meghalt, őt kérte fel a család a hagyaték rendezésére. Egyik publikációja kapcsán rengeteg indulatos kritikát kapott, hatalmas fájdalmak buktak ki ugyanis az emberekből. Ekkor jött rá, hogy amikor látszólag az aktuálpolitikáról beszélgetnek az emberek, akkor is az örökölt fájdalom beszél belőlük. Azóta kutatja a családok régi traumáit, köztük a saját családjáét is.

- Szeptember 22-én kezdetét veszi a 19. Spinoza Zsidó Fesztivál. Vajon mit szólna a holland filozófus, Spinoza, a róla elnevezett fesztiválról, Sándor Anna a színház igazgatója, a fesztivál megálmodója így gondolja: „Hogy szülővárosától, Amszterdamtól 1500 km-re rólam neveznek el egy kulturális helyet? Nahát! És hogy domborművem van a ház falán? Megkérdezné, hogy a dombormű alá sok okos mondatai közül miért épp azt választottam, ami ott van a Dob utca 15. falán. Végignézve a műsorunkat pedig megdicsérne, amiért a legtöbb program a nyílt, szabad szellemről árulkodik.”

- Kocsis András Sándor könyvének címe: 100 bejegyzés, Új Dekameron. Vajon mit takar a cím, néhány gondolat erről: 2019 decemberében a földi világra rászabadult vírusjárvány másfél évet kivett az életünkből, nekünk, szerencséseknek. Sokak számára nem adatott meg a túlélés, a járvány véget vetett életüknek. A könyv, melybe András összegyűjtötte a vírusjárvány alatt született Facebook-posztjait, lenyűgöző világra nyit ablakokat, rajtuk keresztül az irodalom, a zene, a képzőművészet, a politika óriásai néznek ránk, akik ugyanazokon az utakon járnak, mint a szerző...

2021. szeptember 04. Klubdélelőtt (2021. szeptember 04., szombat 09:00)
155:00
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa