„Klubrádió

Vendégeink, témáink:

 

- Gonda János Széchenyi- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, zeneszerző, zenetörténész 89 évesen elhunyt. Wolf Péter zeneszerzővel búcsúztunk a dzsessz koronázatlan királyától.

- Lassan egy éve, hogy elment Horváth Ádám rendező, Csűrös Karola férje. Azóta a színésznő sok mindenen ment keresztül, részben a járvány szobafogságra ítélte, de a lelki fájdalmai mellett egyéb egészségügyi gondjai is támadtak. Jól esik neki, ha telefonon érdeklődnek utána, beszélgetnek vele, így most mi is jelentkeztünk nála.

- Kalmár János fotós így vall az pandémia miatt eluralkodott érzéseiről és a fotóiról: „Minden megváltozott az életemben. Át kell  értékeljek mindent. Próbálom megérteni azt ami körülöttem és bennem történik. Ehhez meg kellett állnom, hogy a lelkem utolérjen. Ahogy a teherhordó serpák tanítják. Mintha mindenki lelépett volna a városból az utolsó pillanatban és elfelejtette volna eloltani a villanyt. Mintha mindenki feladta volna és életét mentve váratlanul elutazott, hátrahagyva mindent amit valaha teremtett."

- Dr. Pardavi Márta az ELTE Jogi Karán végzett, de már harmadéves egyetemistaként csatlakozott a Magyar Helsinki Bizottsághoz, amikor a kistarcsai idegenrendészeti tábor emberi jogi tényfeltáró vizsgálata folyt. A jogi egyetem után itt maradt, így szinte a kezdetektől részese lehetett a Helsinki Bizottság fejlődésének. Pardavi Márta ma már a magyar Helsinki –bizottság társelnöke, a  legbefolyásosabb közéleti nők toplistáján pedig most igen előkelő helyen végzett.

- 1945 elején két fronton zajlottak a harcok Budapesten. Míg a német és magyar csapatok a szovjet előrenyomulást próbálták visszaverni, a nyilas pártszolgálatosok, akik korábban átlagos életet éltek, cipészek, pékek, villanyszerelők voltak, embervadászatba kezdtek a belső ellenségnek minősített honfitársaikkal szemben. A XII. kerületben, a mészárlások közvetlen közelében ma egy kardot markoló turul-szobor emlékeztet az ép ésszel felfoghatatlan bűnökre. Vendégünk volt Ács Dániel, a Gyilkosok emlékműve dokumentumfilm rendezője.

- Péterfy Gergely író hónapok óta Olaszországban él a feleségével, gyakran beszámolnak arról, milyen finomságokat főznek, mi mindent csinálnak. Vajon mi dolga egy, illetve két írónak az önkéntes száműzetésben?

 

2021. március 13. Klubdélelőtt (2021. március 13., szombat 09:00)
159:42
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa