„Klubrádió

Témáink:

Rab László szerint! Újságíró, rádiós kollégám véleménye nekem sokat számít, hétről hétre olvasom a cikkeit, most élőben is megbeszéltük az aktuális és fontos dolgokat.

Volosin Hédi politológus Gyekiczki András szociológus, jogász özvegye, a hagyatékának gondozója. Most a gyönyörűen felújított Rumbach utcai zsinagógába kísért el minket, ahol betekinthettünk férje gyűjteményébe, egy magyar zsidó, a Politzer család múltjának mélységesen mély kútjába.

Vajda Mihály filozófus a Fudan egyetem kapcsán visszanyúlt Szókratészhez és így beszélgetett vele: „Drága Szókratész, bizonyítékaim nincsenek arra nézve, hogy ez az egyik első lépése lenne a kínaiak Nyugat felé irányuló nyomulásának. Már gyerekkoromban is hallottam fecsegni a sárga veszedelemről; annak idején azonban ez komikusan hangzott. Hogy a kínaiak sokan vannak, sokkal többen, mint az európaiak együttvéve, ez már akkor is világos volt, de hogyan tudtak volna, bármilyen sokan legyenek is, vészt hozni a nyugati világra? Kína felzárkózott a nyugati világhoz, rá­adásul olyan szervezettség keretein belül, ami még totalitárius rendszerekhez szokott emberek számára – én pedig sajnos az utóbbiak közé tartozom – is elképesztő. Magam nem jártam Kínában… Nem fogsz egyszer elmenni oda, Szókratész? Idődből kitelik. Bár… Azok talán halálra ítélnek és ki is végeznek. Talán már az is elég hozzá, ahogy kinézel. Ki látott már ilyet!”

Nagyné Pintér Jolán személyes tragédiáján át ismerhetjük meg a Gulág világát. 1993-ban létrehozott Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnöke arról is mesélt, hogy a tizennégy éve elhunyt édesanyja, Rohr Magdolna történetéről készült monodráma a fiatalok körében is nagy érdeklődést váltott ki.

Kárpáti Noémi pszichológus szerint most az iskolásokon a világ szeme, az ő oltásuk, beoltottságuk, védettségük kifejezetten kulcstényező lesz a 4. hullám beköszöntekkor. Márpedig ha körükben sok lesz a beteg, megint sor kerülhet az online oktatásra, ami tovább nehezítené a serdülők helyzetét, amiről kérdőíves felmérést készítettek a szülők körében.

Mészáros Tamás professzor emeritus, a Budapest Corvinus Egyetem korábbi rektora két ügyben is az érdeklődés középpontjába került. Egyrészt a rekordmagas bekerülési ponthatárok okán, másrészt amiatt, hogy az egyetem oktatói nyilatkozatot adtak ki, amelyben elítélik az Országgyűlés által június 15-én elfogadott „A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” címet viselő törvényt, így úgy döntöttek, szolidaritást kívánnak vállalni a magyarországi LMBTQI-közösséggel.

2021. augusztus 07. Klubdélelőtt (2021. augusztus 07., szombat 09:00)
153:24
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa