„Klubrádió

Vendégeink, témáink:

 

- A Schlick név sokaknak ismerősen cseng. Schlick Ignác volt az első magyar vasöntők egyike, majd létrehozta a vasgyárát.  A Magyar Állami Operaház színpada,  tetőszerkezete, a Magyar Tudományos Akadémia, és még hosszasan lehetne sorolni a keze és a gyára munkáit öregbítik. Vendégünk volt Schlick András, építőmérnök,  az ükunoka, aki évtizedek óta kutatja családja történetet.

Végh András festőművész 80. születésnapja alkalmából a Pesti Vigadóban életmű-kiállítása nyílt, ami sajnos már nem látogatható. A művész néhány gondolata: „Az, hogy az ember nyolcvanéves, eljön, mint a szeptemberi napnyugta. Ennek is megvan a szépsége. Van egy bölcselet: Virágozni szép, de megérni több. Az ifjúkor virágzására gondolok. Amikor bő termést hoz az alma, szőlő, az a több. A múlt löki előre az embert, a jövő pedig húzza előre, az ismeretlenbe...”.

Dr. Ádám Veronika  Széchenyi-díjas orvos, biokémikus, kutatási területe az idegek oxidatív stressz okozta károsodásának és az oxidatív stressz keletkezésének mechanizmusa. Nevéhez fűződik annak kimutatása, hogy kulcsfontosságú metabolikus enzimek kóros körülmények között az agysejteket pusztító oxigénszármazékokat állítanak elő, ami hozzájárul neurodegeneratív betegségek, például a Parkinson-kór és a stroke patomechanizmusához.

- December 3-a volt a fogyatékkal élők világnapjaIvanova Daniela újságíró, több nyelven beszél, ha nincs járvány, a világ végére is elmegy egy-  egy interjú miatt. Üvegcsontú, emiatt kerekesszékes. A munkavállalásban emiatt még soha nem érte hátrány. Volt, hogy 100 jelentkező közül őt választották.

Dobray György Balázs Béla-díjas rendező dokumentumfilmje, a Kövek, különleges történetet dolgozott fel. Az Európa-szerte botlatóköveket elhelyező német szobrászról szól, Gunter Demnigről, és a különböző országokból érkezett önkéntesekről, akik elhanyagolt zsidó temetőket tesznek rendbe Magyarországon. A rendező a zsidó múlt mellett saját életének korábbi szakaszaiba is utazást tett.

Kajdi Csaba Cyla, Magyarország egyik legnagyobb modellügynökségének tulajdonosa, hetvenezer követője van a közösségi oldalakon. Csípős a nyelve, de hibátlan a jelleme. A családja rendkívül előkelő múltra tekint vissza, édesanyja például jómódú művészcsaládból származik, nagyanyja unokatestvérének József Attila udvarolt, dédnagymamája pedig Bálint Rezső, festőművész felesége volt.

 

2020. december 05. Klubdélelőtt (2020. december 05., szombat 09:00)
152:58
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa