„Vásároljon

Keresés az archívumban

Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. január 25., hétfő 09:00): Rácz András és Péterfy Gergely

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre

2021. január 25., Hétfő 09:00

Feszült az orosz belpolitikai helyzet, hétvégén rég nem látott tüntetések voltak szerte az országban, Alekszej Navalnij demonstrációra hívta az oroszokat. Mire vezethetnek ezek a tüntetések? - faggatta Szénási Sándor első vendégét, aki nem más volt, mint Rácz András Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság, a DGAP kutatója.

"Visszatérve a nyelvre, én a múlt mellett fontosnak tartom, hogy hajlékony maradjon a magyar nyelv, erre kevés figyelmet fordítunk. Nagyon sok újítás érkezik az életünkbe a számítástechnika okán is meg az új egyéb technológiák miatt. Ha ezeket nem tudja a magyar nyelv jól leírni, pontosan értelmezni, és kifejezni, akkor egy maradi, megcsontosodott nyelvvé válik a mi nyelvünk. Tehát fontos, hogy folyamatosan hajlékony állapotban tartsuk és megújítsuk. Ebben szerintem most nem állunk túl jól, vagy legalábbis hiányzik az összefogott munka, amely azzal próbálkozna, hogy a XXI. században is használhatóvá, hajlékonnyá tegye a nyelvünket. Majd a következő ciklusban talán erre több időnk lesz" - nyilatkozta a Kossuth Rádióban a magyar kultúra napján Orbán Viktor. Most Péterfy Gergely író és Szénási Sándor a kormány nyelvújítási terveiről beszélgettek.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. január 22., péntek 09:00): Balkányi László és Fischer Iván

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre

2021. január 22., Péntek 09:00

Pálinkás-Szüts Róbert első beszélgetőpartnere Balkányi László orvos, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábbi tudásmenedzsere volt, akivel a vakcinák engedélyeztetéséről beszélgettek.

Utána a magyar kultúra napján műsorvezetőnk telefonon keresztül köszöntötte a 70 éves Fischer Ivánt, a Budapesti Fesztiválzenekar zenei igazgatóját.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. január 21., csütörtök 09:00): Hann Endre és Pápai Gábor

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre

2021. január 21., Csütörtök 09:00

A 30 évesnél fiatalabbak 22 százaléka szavazna a Fideszre (míg a 30-nál idősebbeknél pont kétszeres, 44 százalék ez az arány). Ráadásul a diplomás fiatalok között már 55 százalék ellenzéki – mondta Hann Endre, a Medián ügyvezetője. A Jobbik és a Momentum megelőzte, a Kutyapárt beérte a Fideszt ebben a korcsoportban. Szerinte a kormánypárt egyre jobban elmozdul az úgynevezett keresztény-nemzeti, a két világháború közötti szellemiséget felidéző irányba, és ezzel szinte biztosan elveszíti a fiatalokat. Ilyenekről beszélgetett Hann Endre és Para-Kovács Imre.

Vejkey Imre KDNP-s politikus személyiségi jogi pert indított az Alaptörvényre hivatkozva a „keresztény közösség jogainak védelme érdekében” indított a Népszava ellen Pápai Gábor karikatúrája miatt - melyet a 2020-as év legjobb rajzának ítélt a Magyar Újságírók Szövetségének Karikaturista Szakosztálya -, és nyolc hónap után első fokon a bíróság elutasította a keresetet. A karikaturista Pápai Gábort Para-Kovács Imre faggatta az ügyről.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. január 20., szerda 09:00): Szilágyi Csaba és Frank Tibor

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre

2021. január 20., Szerda 09:00

Pálinkás-Szüts Róbert első vendége Szilágyi Csaba, a Blinken OSA Archívum fő archivistája, emberi jogi programvezetője volt, akivel az archívumról, annak feladatairól, az etikai és jogi nehézségekről, valamint a Forrás.-ról (Forráspont), a Blinken OSA Archívum nemrég indult blogjáról beszélgettek.
A második vendég Frank Tibor történész, egyetemi tanár, Amerika-szakértő volt, akivel Joe Biden ma esedékes elnöki beiktatásáról folytattak eszmecserét.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. január 19., kedd 09:00): Polónyi István és Sz. Bíró Zoltán

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre

2021. január 19., Kedd 09:00

Dési János arról beszégetett Polónyi István oktatáskutatóval, hogy lassan már alig van már olyan egyetem, amelyik megúszta volna a felsőoktatási átszervezést.

Utána Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértőt arról faggatta a műsorvezető, vajon miért ment haza Alexej Navalnij orosz ellenzéki politikus, amikor sejthető volt, hogy letartóztatják.

 

 

Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. január 18., hétfő 09:00): Duda Ernő és Hegedüs Dániel

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre

2021. január 18., Hétfő 09:00

Szénási Sándor Duda Ernő virológus-immonulógust, a Szegedi Egyetem professzorát kérdezte a koronavírus-vakcinákról: van-e elég az EU által jóváhagyottakból, és ha nincsen, akkor mennyire indokolt, hogy másutt - Oroszországban és Kínában - néz körül a magyar kormány a piacon.

A következő vendég Hegedüs Dániel, a German Marshall Fund elemzője volt, akivel a hétvégi CDU-elnökválasztásról beszélgettek. Mint az köztudott, Angela Merkel volt a CDU (Kereszténydemokrata Unió) elnöke 2000 óta, de nem indult újra az elnökségért, ahogy mandátuma lejárta után a német kancellári posztot sem pályázza meg újra. Az új CDU-vezér Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnöke, akit a merkeli irányvonal továbbvivőjének tartanak, Friedrich Merzet és Norbert Röttgent megelőzve a párt hétvégi online tisztújító kongresszusán.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. január 15., péntek 09:00): Győrffy Dóra és Németh Vladimir

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2021. január 15., Péntek 09:00

Pálinkás-Szüts Róbert első vendége Győrffy Dóra volt, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának tanára, akinek a Jelenben nemrég megjelent cikkének apropójából beszélgettek arról, hogy a járvány okozta válsággal különösen nagy kihívás érte a világ populista kormányzatait. A növekedés, amely hatalmuk biztosítékaként szolgált, hirtelen véget ért, míg erőfeszítéseik a politikai napirend kezelésére korlátokba ütköztek. Persze váratlan volt az eseménysor a nem populista vezetők számára is. A két vezetési stílus versenyéből a populisták vesztesen kerültek ki.

A második vendég Németh Vladimir, Vova volt, ő volt az egyike azoknak, akik 1989-ben a Mikszáth téri bezárás előtt álló Bakony étteremből létrehozta a kultikus Tilos az Á nevű szórakozóhelyet és kulturális centrumot. Most bejárta a magyar sajtót a hír, hogy új tulajdonosok a régi nevén nyitnák újra a helyet a koronajárvány után, de vajon vissza lehet-e hozni azt, ami elmúlt, illetve elegáns dolog-e a régi nevet erre felhasználni?

Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. január 14., csütörtök 09:00): Léderer András és Fábián Katalin

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2021. január 14., Csütörtök 09:00

Para-Kovács Imre első vendége Léderer András, a Helsinki Bizottság menekültügyi programjának munkatársa volt, akivel arról a gyakorlatról beszélgettek, hogy a magyar állam illegálisan küldi vissza az illegális határsértőket.

A második vendég Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke volt, akivel arról beszélgetett a műsorvezető, hogy már nem a szülő és az óvópedagógus dönt az iskolaérettségről, hanem az Oktatási Hivatal adminisztratív alapon (szülői kérésre) egy január óta érvényes törvény szerint. Vajon mit okoz egy óvodásnak, ha idő előtt kerül iskolába?

Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. január 13., szerda 09:00): dr. Novák Hunor és Kovách Imre

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2021. január 13., Szerda 09:00

Az első vendég dr. Novák Hunor gyermekorvos volt, akit arról faggatott Pálinkás-Szüts Róbert, vajon hogyan lehet meggyőzni az oltáselleneseket arról, hogy mégis kellene az az oltás, illetve hogy neki milyen "oltakozási" tapasztalatai vannak.

Őt Kovách Imre szociológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója, a Társadalmi Integráció és Társadalompolitika Osztályának vezetője követte, akivel a vidék helyzetéről beszélgetett műsorvezetőnk, elnéptelenedő falvakról, illetve a kormány által bejelentett vidékfejlesztésről.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. január 12., kedd 09:00): Sükösd Miklós és Fodor Éva

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2021. január 12., Kedd 09:00

Dési János első vendége Sükösd Miklós szociológus és médiakutató, akivel arról beszélgettek, vajon az amerikai történéseket látva, készülhetünk-e Orbán erőszakos puccsára az ellenzék esetleges győzelme esetén.

Őt Fodor Éva szociológus, a CEU Demokrácia Intézetének társigazgatója váltotta, akit arról kérdezett a műsorvezető, milyen folyamatok zajlanak az amerikai társadalomban, amik először a világra szabadították Trumpot, majd megszabadítottak tőle.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. január 11., hétfő 09:00): Radó Péter és Lindner Attila

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2021. január 11., Hétfő 09:00

Szénási Sándor első vendége Radó Péter oktatáspolitikai szakértő, akivel a középiskolások helyzetéről beszél, arról a kezdeményezésről, hogy egyesek eltörtölnék idén az érettségit, valamint hogy újabb egyetemeket vonnának alapítványi felügyelet alá.

A második vendég Lindner Attila, a University College London kutatója, akivel a kelet-európai és amerikai társadalmi törésvonalakról beszélgetnek.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. január 08., péntek 09:00): Sebők Miklós és Wahorn András

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2021. január 08., Péntek 09:00

Pálinkás-Szüts Róbert első vendége Sebők Miklós, a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa volt, akit a Capitolium ostromának egyik fő pilléréről, a szélsőjobboldali QAnon mozgalomról kérdezett.

Őt Wahorn András festőművész, grafikus, zenész, zeneszerző, filmrendező, videoművész, producer, digitális művész, webdizájner követte az adás második felében, akit szintén az Amerikában történtekről faggatott műsorvezetőnk - hiszen egykor ott élt a neves vendég -, annak magyar párhuzamairól és arról, mi újság mostanában a művész életében.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. január 07., csütörtök 09:00): Madarász Emília és Vincze Miklós

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2021. január 07., Csütörtök 09:00

Para-Kovács Imre első beszélgetőtársa Madarász Emília, az MTA kutató professzor emeritája, sejt- és fejlődésbiológus volt, aki elmondja, miért jó az oltás és honnan tudom, hogy nem lesz tőle 4 fülem.

Őt Vincze Miklós, a 24.hu kulturális újságírója követte, akivel arról beszélgettek, hogy le akarják bontani a Kazinczy utca és a város egyik legérdekesebb épületét.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. január 06., szerda 09:00): Krekó Péter és Kaló Máté

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2021. január 06., Szerda 09:00

A Reggeli személy első vendége Krekó Péter szociálpszichológus, a Political Capital ügyvezető igazgatója, aki úgy döntött, beperli azokat, akik szerint a vírus ellen beszélt, miután megfenyegették őt és családját.

Szénási Sándor második vendége Kaló Máté külpolitikai elemző volt, akivel arról beszélgettek, hogy Trump nem akarja elismerni vereségét

Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. január 05., kedd 09:00): Rainer M. János és Závecz Tibor

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2021. január 05., Kedd 09:00

Pálinkás-Szüts Róbert arról beszélgetett Rainer M. János történésszel, hogy a tervek szerint hamarosan az interneten keresztül is megtekinthetők lesznek az 1990 előtti ügynökjelentések.

Závecz Tibor volt a második vendég. A beszélgetés apropója, hogy Tóka Gábornak megjenet egy cikke a 444-en a közvélemény-kutatásokról, hogy valóban vezet-e az ellenzék a felmérésekben.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. december 30., szerda 09:00): Tóth Ákos és Deák Zsolt

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. december 30., Szerda 09:00

Pálinkás-Szüts Róbert első vendége Tóth Ákos, az Age of Hope Alapítvány kitalálója volt. Az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítvány 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy segítse a hátrányos helyzetű gyermekeket és családjaikat.

A második vendég Deák Zsolt transzperszonális pszichológus, jungi analitikus volt, aki arról beszélgetett a műsorvezetőnkkel, hogy a járvány hogyan hathatott a lakosságra mentálisan, megnőtt-e a pszichológushoz járók mennyisége az utóbbi időszakban.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. december 29., kedd 09:00): Sándor Zsuzsa és Sik Endre

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. december 29., Kedd 09:00

A 2020. december 29-i Reggeli személyben Dési János arról beszélgetett dr. Sándor Zsuzsa volt bíróval, hogyan használta ki az orbáni rendszer a jogalkotásban az egészségügyi veszélyhelyzetet.

A második vendég Sik Endre szociológus volt, akit arról kérdezett a műsorvezető, vajon az emberek honnan és hogyan szerzik az információikat - különösen a pandémiával kapcsolatban.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. december 28., hétfő 09:00): Lakner Zoltán és Egedy Gergely

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. december 28., Hétfő 09:00

Az első vendég Lakner Zoltán politológus, a Jelen főszerkesztője, akivel az utóbbi idők politikai fejleményéről beszélgetett Szénási Sándor, fókuszálva az önkormányzatokat érintő kormányzati pénzügyi támadásokra. Van-e esély komoly ellenzéki politizálásra így?

Őt Egedy Gergely egyetem tanár, a  Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója követte, akivel a napokban megszületett Brexit-megállapodásról, illetve annak következményeiről beszélgettek.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. december 24., csütörtök 09:00): Szél Dávid és Havasi Zoltán

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. december 24., Csütörtök 09:00

Az első vendég a Reggeli személyben Szél Dávid szakpszichológus és az Apapara blog szerzője volt. Para-Kovács Imre arról beszélgetett vele, milyen pszichikai feszültségeket gerjeszt a járvány, a karanténlét, és hogy ezek különösen ünnepekkor milyen veszéllyel járhatnak.

A második vendége Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapítója volt, akik a járvány alatt is aktívak, többek között a Mentsük meg 2020-at 1 szendviccsel akciójukkal. További információk a civil szervezetről itt: https://bikemaffia.com/

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. december 22., kedd 09:00): Nemény András és Rácz András

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. december 22., Kedd 09:00

Nemény András, Szombathely polgármestere volt Dési János első vendége. A téma, amiről beszélgettek, az önkormányzatok kormány általi kivéreztetése, mely újabb fejezetéhez érkezett, miután a kkv-k helyi iparűzési adóját egyetlen döntéssel megfelezte a kormány. Milyen következményekkel számolhatunk?

Őt Rácz András Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság, a DGAP kutatója követte, akivel egy igazi elbénázott politikai krimiről beszélgettek. A Spiegel, a Bellingcat, az Insider és a CNN egy hete számolt be arról, hogy a nyomozásuk megállapította, hogy Alekszej Navalnijt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) legalább 8 ügynökből álló különítménye mérgezte meg augusztus 20-án. Egészen döbbenetes részletek derülnek ki a nyomozásból - és a beszélgetésből is.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. december 21., hétfő 09:00): Soltész Árpád és Gémesi György

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. december 21., Hétfő 09:00

Szénási Sándor első vendége a kassai születésű Soltész Árpád oknyomozó újságíró, író volt, akinek könyve alapján forgatták minden idők legnagyobb szlovák filmsikerét, a Disznót, melyben Ján Kuciak újságíró és barátnője, Martina Kušnírova meggyilkolását írja meg. Arról beszélgettek, hogyan fonódik össze a szlovák gazdasági és politikai elit az alvilággal.

A második vendég Gémesi György volt, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Szénási Sándor arról beszélgetett vele, mit jelent az önkormányzatoknak az a döntés, hogy az állam (Orbán Viktor) a járvány okozta gazdasági helyzetre hivatkozva megfelezte a helyi iparűzési adót, ami sok önkormányzatnak a csődöt jelentheti. Politikai bosszú lenne?

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. december 18., péntek 09:00): Hunyadi Bulcsú és Bodoky Tamás

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. december 18., Péntek 09:00

Pálinkás-Szüts Róbert első vendége Hunyadi Bulcsú, a Political Capital vezető szakértője volt, aki a Political Capital legfrissebb tanulmányáról beszélt, melyben azt írják, hogy szimbiotikus a kapcsolat a kormány és a szélsőjobboldali szervezetek között. Előbbi feltehetőleg tovább kívánja növelni 2022-ig a megosztottságot, és nem látszik, hogy lenne terve „egy esetleges gyűlölet- és erőszaklavina megfékezésére”.

Őt Bodoky Tamás újságíró, az atlatszo.hu főszerkesztője követte, aki januártól érvényes a bürokratikus, életszerűtelen drón-szabályozásokról beszélt, ami nemcsak az oknyomozó újságírók munkáját nehezíti meg, de például annak alapján egy demonstrációról sem lehetséges majd légifelvételt készíteni.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. december 17., csütörtök 09:00): Inotai András és Tenner Anna

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. december 17., Csütörtök 09:00

Para-Kovács Imre első vendége Inotai András, a Világgazdasági Kutatóintézet volt igazgatója volt, akivel a járvány okozta magyarországi gazdasági válságról beszélgetett.

Őt Tenner Anna, a Lelenc Kutyamentő Egyesület elnöke követte, aki arról beszélt, hogyan bírják a menhelyek a járványt.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. december 16., szerda 09:00): Róna Dániel és Zacher Gábor

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. december 16., Szerda 09:00

Róna Dániel politológus, a 21 Kutatóközpont igazgatója volt Pálinkás-Szüts Róbert első vendége, akit a választási törvény módosításáról, illetve az Alaptörvény kilencedik módosításáról kérdezett, melyek előző nap történtek meg az országgyűlésben.

A második vendég Zacher Gábor orvos, toxikológus volt, aki a hatvani kórház covid-osztályán dolgozik. A toxikológus szerint oltassa magát még az is, aki már átesett a betegségen. Úgy véli, az információhiány az egyik legnagyobb problémája a válságkezelésnek.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. december 15., kedd 09:00): Kádár Hanna/Csernai Mihály és Dr. Daróczy-Gaál Ágnes

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. december 15., Kedd 09:00

Dési János vendégei Csernai Mihály, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen működő Hallgatói Önkormányzat elnöke és Kádár Hanna, az SZFE hallgatója voltak, akiket arról kérdezett, mi a helyzet most az SZFE-n zajló tiltakozással, illetve, hogymi lesz a félévvel.

Őket Dr. Daróczy-Gaál Ágnes Andrea, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke követte, akit a januártól szigorúbban ellenőrzött és büntetendő hálapénzről kérdezett műsorvezetőnk.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. december 14., hétfő 09:00): Závecz Tibor és Petőcz Kálmán

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. december 14., Hétfő 09:00

Závecz Tibort, a Závecz Research alapító ügyvezetőjét Szénási Sándor azokról a közvélemény-kutatási eredményekről kérdezte, mely szerint augusztus óta félmillió szavazót veszített a kormánypárt.

Őt Petőcz Kálmán szlovákiai politológus, volt diplomata követte, akivel a műsorvezetőarról beszélgetett, mi az oka, hogy sem a cseh, sem a szlovák kormány nem támogatta azt a vétót, amit a magyar és a lengyel kormány az EU-s költségvetéssel szemben belengetett; és hogy mit jelent ez a jövőre nézve.