„Hírek

Archívum

Keresés az archívumban

Könyvklub (2022. április 11., kedd 09:55)

2023. április 11., Kedd 09:55

A jelen topológiája
Byung-Chul Han

A rítusok szimbolikus cselekvések, egymáshoz fordítanak minket, és kötődést teremtenek: e közösség otthonos közege azonban ma a szemünk láttára tűnik el – állítja Byung-Chul Han. A termelésre optimalizált társadalom a stabilitás és a tartás elvesztéséhez vezet. A szerző ennek a patologikus folyamatnak az illusztrálására Nádas Péter A helyszín óvatos meghatározása című esszéjét idézi, amelyben az öreg falusi vadkörtefa a még helyhez kötött kultúra jelképe. Habár korunk nyilvánosságkultusza vakká tesz a szimbólumok erejére, mégis elgondolható egy olyan fordulat, amelyben ismét a formák elsőbbsége érvényesül. A rituális társadalom a szabályok ünnepe: egy japán teaceremóniában a mozdulatok teljes önfeledtséget hoznak létre. Han a materializmus parttalan adatáradatát az intenzitás minőségi világával szembesíti.

Könyvklub (2023. április 6., csütörtök 09:55)

2023. április 06., Csütörtök 09:55

Tasiné Csúcs Ildikó

Szent-Györgyi Albert nevének hallatán mindenkinek a C-vitamin és a szegedi paprika jut az eszébe. A világhírű tudós közéleti tevékenységének bemutatásával a történelmi valóságnak egy olyan szeletét ismerheti meg az olvasó, amelyről eddig sehol nem olvashatott. A kozmopolita tudós szemszögéből láttatjuk a Horthy-korszak felsőoktatásának visszásságait, gazdasági elmaradottságát, ideológiai téveszméit, az 1945 utáni új társadalmi rendszer megteremtésének elmulasztott lehetőségét és a kommunista diktatúra megsemmisítő apparátusát. A könyv fejezeteiből egy tárgyilagosan gondolkodó, mély humánummal rendelkező ember példaértékű életútja bontakozik ki egy politikai eszmék uralta világban: olyan személyiség képe, akit emberi tévedéseivel együtt is mindig és mindenhol a jövőért érzett tudósi felelősségérzet motivált.

Könyvklub (2023. március 30., csütörtök 09:55)

2023. március 30., Csütörtök 09:55

Gondoltad volna, hogy egyetlen dolgot hányféle szempontból vizsgálhatsz meg? Belülről, kívülről, közelről, távolról, önmagában, összefüggésben. Megnézheted a színét, a formáját, megszagolhatod, megízlelheted, megtapinthatod. Kereshetsz hozzá hasonló dolgokat, önmagán túlmutató jelentéseket, összefüggéseket, ábrázolásokat, történeteket, szokásokat…  Pontosan ezt tette Rozgonyi Sarolta a tojással és az almával.

Könyvklub (2023. március 29., szerda 09:55)

2023. március 29., Szerda 09:55

Kate Atkinson Ursula Todd különleges életét tárta fel előző, nagyszabású, Élet az élet után című regényében, melyben hőse tragikus halálai szerencsés megmenekülésekkel, újabb és újabb választási lehetőségekkel váltakoznak. A csaknem egy évszázadot felölelő családtörténet a helyét önálló műként megálló Isten romokban című könyvében folytatódik. Ezúttal Ursula kedvenc fiútestvére, Teddy, a majdani költő, bombázópilóta, férj, apa és nagyapa szemszögéből követhetjük tovább az egyéni sorsokat a XX. század második felének történelmi hátterével. Ő az, aki a háborúban megbékél a halállal, de amint a háborúnak vége, nem tud alkalmazkodni ahhoz, hogy lesz még jövője. Sorsában tanúi lehetünk, amint egy hétköznapi ember drámai fordulatok közepette keresi eseményeken, veszedelmeken át vezető útját. Rendkívüli időkben, oly korban, amikor az ember kegyvesztett lett, s ami isteni természetű volt benne, az romba dőlt.

A szerző egyéni történetmesélő technikája bravúros, stílusa megrendítő és lebilincselően izgalmas, szereplői sokszínűen árnyaltak, gazdag eszköztárából nem hiányzik az irónia, sem a feketehumor. A kritika a Costa Book Awards regényírói díjjal jutalmazta ezt a könyvét, amelyben élményszerű példát mutat arra, miként kell elképzelni azt, amit nem tudhatunk.

 

Könyvklub (2023. február 23., csütörtök 09:55)

2023. február 23., Csütörtök 09:55

Jill Murphy sorozata, a Botcsinálta boszi tulajdonképpen a Harry Potter előfutára volt. Ugyan a főhőse egy kislány, aki egy kicsit ügyetlen is, mégis az intézmény hangulata, a tanulmányok, a tanárok, stb. eléggé hajaz a Harry Potter világra. Vagyis a Harry Potter világa hasonlít inkább a Botcsinálta bosziéra, ugyanis ez utóbbi jó húsz évvel megelőzte J. K. Rowlingot. Ja, és kisebbeknek is szól mint a Harry Potter. Olyan 7-8 éves kortól. Nagyon szórakoztató.

Könyvklub (2023. február 14., kedd 09:55)

2023. február 14., Kedd 09:55

A Mi MICSODA sorozat legújabb kötete a Zseniális állatok – Álcák és trükkök. Ebben aztán van víz színén szaladó gyík, gombát termesztő hangya, hátrafelé repülő madár, veszély esetén lufivá fúvódó hal… Az evolúció folyamán az állatvilágban fantasztikus képességek jelentek meg, amelyek mind a túlélést segítik. Ismerjük meg az állatok leglátványosabb trükkjeit! Állatlexikon sok képpel és térképpel.

Könyvklub (2023. február 7., kedd 09:55)

2023. február 07., Kedd 09:55

A Matek a köbön c. könyvben több száz csodás és meghökkentő matematikai tényt találunk. Megismerkedhetünk híres matematikusokkal, mindent megtudhatunk a kávéscsészévé alakuló fánkról, a matek szerepéről a természetben, a művészetben, az építészetben és a sportokban! Egy- két hasznos trükköt is megtudhatunk pl. egyes játékokkal kapcsolatban...

Könyvklub (2022. december 16., péntek 09:55)

2022. december 16., Péntek 09:55

Földényi F. László naplót írt múzeumi sétái során. A Múzeumi séták, 1992–2019 c. kötet fókuszában egy - egy tárlat, intézmény vagy kép előtt álldogálva, vajon mi jut eszébe? Milyen gondolatokat inspirálnak a képek, vagy épp egy hangkiállítás...A világ számos múzeumába ellátogathatunk a szerzővel, nézegethetjük vele együtt a képeket, mindig körítve a személyes élményekkel és gondolatokkal.

Könyvklub (2022. december 6., péntek 09:55)

2022. december 06., Kedd 09:55

Jón Kalman Stefansson Csillagok sercegése c könyve igazi SZÉPirodalom.

Jón Kalman Stefánsson a tőle megszokott fanyar humorral átszőtt, szívmelengető, az emberi lélek legmélyéig hatoló, lírai prózában meséli el egy izlandi család három generációjának az emlékek és álmok elmosódott határvidékén játszódó történetét. A főszereplő kisfiú pedig mindig kikéri az ólomkatonái véleményét is az egyes események kapcsán. 

Könyvklub (2022. november 22., kedd 09:55)

2022. november 22., Kedd 09:55

Két újabb babáknak szóló könyv jelent meg a Montessori sorozatban: a Kicsi vagy nagy? és a Kert.

Ezek kemény táblás masszív könyvecskék, kifejezetten a babák látásához igazítva szín és formavilágában. Tényleg nagyon ízléses kis könyvek.

 

A másik szintén kisalakú, kemény táblás Montessori sorozat az Első könyvem. Ennek két új része a háziállatos és a vadállatos...

Ezekből játszva tanulhat a gyerek érdekességeket. 2-5 éves korosztálynak.

Könyvklub (2022. november 18., péntek 09:55)

2022. november 18., Péntek 09:55

Garaczi László új könyve a Weszteg egyfajta covid napló is lehetne, ha nem egy szakítás után játszódna közvetlenül és nem lennének a szereplők monológjai sokkal mélyebbek. Persze nyilván hatással van a gondolataikra, a szakítás feldolgozására a bezárkózó életmód is: elég sötét tónusú könyv, köszönhetően Sybille-nek a harmadik megszólalónak főleg, aki egyfajta apokaliptikus jövőképet vázol. De mivel igen rövid, gyorsan el lehet olvasni...♥