„Köszönjük,

Archívum

Keresés az archívumban

Lélekben (2024. június 22., szombat 12:05): Dr. Fülöp Márta és Fördős Zé

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. június 22., Szombat 12:05

A Lélekben adásában ezúttal a versengő személyiségről beszélgettünk. Hol az egészséges versenyzés határa? Miért lesz valaki hiperversenyző? Melyik gén felelős mindezekért? Hogy kell elviselni a kudarcot? Minderről Dr. Fülöp Márta szociálpszichológus, pszichoterapeuta, a Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos tanácsadója, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi tanára beszélt, majd Fördős Zé gasztroblogger, televíziós műsorvezető mesélt saját megéléseiről.

Lélekben (2024. június 08., szombat 12:05)

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. június 08., Szombat 12:05

Ezen a héten Kadarkai Endre kisebb betegsége miatt nem tudtunk új Lélekben adással készülni. Bízunk benne, hogy a jövő héten ismét friss epizóddal jelentkezhetünk! Addig hallgassák meg a legelső adásunk ismétlését, amelyben a bipoláris depressziót mutattuk be. Előbb Dr. Vízin Gabriella klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta segít megérteni, hogy mi a különbség az érzelmi labilitás és a bipoláris zavar között, a genetika, vagy a gyerekkori megrázkódtatások váltják-e ki a betegséget, miért gyakoriak a szuicid gondolatok, miképp élhető teljesértékű élet mindezzel és miért váltakozik szélsőségesen a felhangolt és a lehangolt állapot. Majd Kácsor Zsolt író, újságíró érintettként mesélt megrázó őszinteséggel a depresszió pokláról,önemésztő stációiról, önveszélyes gondolatokról, megküzdésekről.

Lélekben (2024. június 01., szombat 12:05)

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. június 01., Szombat 12:05

A Lélekben adásában a demenciát jártuk körül. Először Dr. Csigó Katalin a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet intézetvezető pszichológusa segített megérteni a betegség okait, folyamatait. Ezt követően Szűcs Teri irodalomtörténész, kritikus történetét ismerhették meg, aki évek óta édesapjával közösen ápolja demens édesanyját.

Lélekben (2024. május 18., szombat 12:05): Kozma-Vízkeleti Dániel és Járai Máté

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. május 18., Szombat 12:05

Szombaton egy igen népszerű témát jártunk körül a Lélekben legújabb epizódjában. Mik azok az örökölt minták? Miért rögzülnek? Miképp írhatjuk őket felül? Egyáltalán felülírhatóak? Hogy nem adjuk át a gyerekünknek? Előbb Kozma-Vízkeleti Dániel, család-pszichoterapeuta magyarázta el nekünk mindezeket, majd Járai Máté színész mondta el saját történetét, mesélt gyerekkoráról. 

Lélekben (2024. május 11., szombat 12:05): Prof. Demetrovics Zsolt és Brasch Bence

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. május 11., Szombat 12:05

Szombaton ismét Lélekben! “Paradox módon az egyedül lenni tudás a szeretni tudás feltétele.” - írta Eric Fromm, és az idézete többször előjött ebben az epizódban. Ezúttal a kapcsolatfüggőséget jártuk körül. Miért van szüksége az illetőnek mindig valakire? Enélkül nem érzi magát értékesnek? Mit akar mindezzel pótolni? Ezeket igyekeztünk megfejteni előbb Prof. Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológiai Intézetének pszichológus-addiktológusa segítségével, majd Brasch Bence osztotta meg saját megéléseit.

Lélekben (2024. május 04., szombat 12:05): Soltész Krisztina és Pataki Zita

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. május 04., Szombat 12:05

A Lélekben adásában ezúttal a meddőség lélektani hatásait, az évekig tartó sikertelen próbálkozások pszichológiai megpróbáltatásait jártuk körül. Először Soltész Krisztina, a Budai Termékenységi Centrum klinikai szakpszichológusa adott mindehhez szakmai hátteret, majd Pataki Zita avatott be személyes történetébe, elmesélte az érintettek hasonlíthatatlan érzelmi hullámvasútját.

Lélekben (2024. április 27., szombat 12:05): Dr. Rihmer Zoltán és Babarczy Eszter

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. április 27., Szombat 12:05

A Lélekben adásában ezúttal a szuiciditást, azaz az öngyilkosságra való hajlamot jártuk körül. Mennyit számít a genetika és a családi minták nyomatéka? Depresszió nélkül is megtörténhet? Mi történik az agyban, amikor beszűkült tudatállapotba kerülünk és csupán ez tűnik megoldásnak? Milyen lélektani folyamatok előzik meg? Mi a különbség a segélykiáltás és a valós szándék között? A téma komolysága ellenére igyekeztünk nem mereven és drámaian beszélni mindezekről. Először Dr. Rihmer Zoltán, Széchenyi-díjas pszichiáter professzor, az MTA doktora avatott be bennünket mindezekbe, majd Babarczy Esztertől ismerhettük meg a személyes aspektus megéléseit.

Lélekben (2024. április 13., szombat 12:05): Bibók Bea és Bánovits Ottó

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. április 13., Szombat 12:05

A Lélekben adásában parentifikációt jártuk körül, vagyis amikor egy családon belül felborulnak a szerepek, és egy gyerek szülői szerepbe kerül vagy kényszerül. Milyen sérüléseket okoz mindez? Miért lesznek később kötődési problémái? Mitől alakul ki nála a perfekcionizmus és a kapcsolatfüggőség? Törvényszerű-e hogy megjelenjen nála a megfelelési kényszer? Mindezekre előbb Bibók Beával kerestük a választ. A pszichológusként, szexuálpszichológusként, párterapeutaként dolgozó szakember maga is érintett a parentifikációban és könyvet is írt a témában. Utána Bánovits Ottó filmrendezővel beszéltük át a személyes érintettségét, és az ezen mintáktól való szabadulás mikéntjeit.

Lélekben (2024. március 30., szombat 12:05): Labancz Dániel és Molnár Zoltán

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. március 30., Szombat 12:05

A kamaszkori kríziseket beszéltük át! Miért lázadozunk? Miért kezdünk el félni a másik nemtől? Miért provokáljuk a felnőtteket? Mit tegyenek a szülők?

Előbb Labancz Dániel klinikai szakpszichológus segített megérteni a lélektani folyamatokat, majd Molnár Zoltán mesélte el saját kamaszkori vívódásait, problémáit, konfliktusait. 

Lélekben (2024. március 16., szombat 12:05): Gazdóf Réka és Cs. Kádár Péter

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. március 16., Szombat 12:05

Egy rendkívül izgalmas és ellentmondásos témát, a szexfüggőséget jártuk körül. Melyek a legnagyobb tévhitek ezzel kapcsolatban? Mennyi szorongás és gátlás van emögött? Mit akar kompenzálni egy szexfüggő? Képes-e valódi, mély, intim kötődésre? Hol húzódik a határ a magas libidó és a szexfüggőség között? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Gazdóf Rékával, aki szexuálpszichológusként és sémakonzultánsként segített megérteni mindezeket. Majd Cs. Kádár Péter megindító története következett.

Lélekben (2024. március 09., szombat 12:05) : Demetrovics Zsolt és Kubiszyn Viktor

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. március 09., Szombat 12:05

A Lélekben adásában ezúttal a függőség pszichológiai mibenlétét, kialakulását, lélektani dinamikáját jártuk körül. Előbb Demetrovics Zsolt pszichológus, addiktológus, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora segít mindezeket megérteni. Ezt követően jön Kubiszyn Viktor író, újságíró, aki húsz évig volt a kábítószerek rabja. alkohol, hallucinogének, LSD, fű, hasis, heroin, tulajdonképpen mindent kipróbált. Rehabilitációja óta sikeres író és prevenciós szakember, megpróbáltatásairól könyvet is írt. Mai napig függőként gondol magára. Tünetmentes függőként.

Lélekben (2024. március 02., szombat 12:05): Udvari Judit és Pokorny Lia

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. március 02., Szombat 12:05

Ezúttal a megfelelési kényszerről, a nemet mondás képességéről beszélgettünk. Az érintettek miért félnek csalódást okozni? Mekkora belső szorongással jár mindez? Miért mennek bele kényelmetlen helyzetekbe? Miképp lehet megtanulni a nemet mondás képességét? Előbb Udvari Judit, klinikai szakpszichológus magyarázta el ennek pszichológiai hátterét, majd Pokorny Lia mesélte el saját vívódásait és a tanulási folyamatokat.

Lélekben (2024. február 17., szombat 12:05): Mihaleczki Mária

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. február 17., Szombat 12:05

A sorozat talán legmegrázóbb részével folytatódott a Lélekben. Múlt héten egy szakemberrel beszéltük át egy gyermek elvesztésének tragédiájának lélektani folyamatait. Szombaton egy ilyen, a tán legnagyobb tragédiát átélt anyuka szívbemarkoló történetét hallgathattuk meg. Kadarkai Endre Mihaleczki Máriával beszélgetett, akivel igen felkavaró interjú készült, de örömünkre, a végén mosolyogva tudtak egy fotót készíteni.

Lélekben (2024. február 10., szombat 12:05): Singer Magdolna

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. február 10., Szombat 12:05

Rendhagyó adással folytatódott a Lélekben! Egy igen megrázó és súlyos témát jártunk körül. Egy gyermek elvesztésénél aligha van fájdalmasabb veszteség. A tragédia feldolgozásának lelki folyamatait, pszichológiai hatásait igyekeztünk megérteni. A téma súlyosságára való tekintettel most két különálló részben dolgoztuk fel a témát. Szombaton Singer Magdolna mentálhigiénés szakember, gyásztanácsadó válaszol Kadarkai Endre kérdéseire.

Jövő héten pedig Mihaleczki Mária megrázó történetét mutatjuk be. 

Lélekben (2024. február 03., szombat 12:05): Prof. Dr. Unoka Zsolt Szabolcs és Pozsgai Zoltán Péter

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. február 03., Szombat 12:05

Szombaton ismét Lélekben! Az egyik legtöbbször kért témát, a nárcizmust, Illetve a nárcisztikus személyiségzavart próbáltuk megismerni.
Előbb Prof. Dr. Unoka Zsolt Szabolcs, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika osztályvezető pszichiátere, pszichoterapeutája segített megérteni a betegséget, majd Pozsgai Zoltán Péter színész érintettként avatott be történetébe.

Lélekben (2024. január 27., szombat 12:05): Dr. Andrek Andrea és Zágoni Bettina

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. január 27., Szombat 12:05

Szombaton újra Lélekben! Ezúttal a születés előtti, illetve a születés közbeni traumák pszichológiai következményeit igyekeztünk megfejteni. Milyen hatása van az újszülött felnőttéletére, ha az anyuka erősen szorong a várandóság alatt? Milyen kötődési problémákhoz vezet, ha valaki nem kívánt terhességből születik? Milyen lelki sérüléseket okozhat a szülés utáni szeparáció? Előbb Dr. Andrek Andrea pszichológus, az ELTE PPK Affektív  Pszichológia Tanszékének adjunktusa, magyarázta el mindezek hátterét, majd Zágoni Bettina története következett.

Lélekben (2024. január 20., szombat 12:05): Haas Sebastian és Lakner Zoltán

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. január 20., Szombat 12:05

Lélekben! Ezúttal a kisebbségi stresszről beszélgettünk. Miért és hogyan okoz szorongást, ha valaki egy kisebbséghez tartozik?

Először Haas Sebastian pszichológus, pár és családterapeuta mondta el a jelenség szakmai hátterét. 
Majd Lakner Zoltán politológus, újságíró mesélt saját megéléséről, a melegséggel járó esetleges szorongásról. 

Lélekben (2024. január 13., szombat 12:05): Prónay-Zakar Gina és Oravetz Dániel

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. január 13., Szombat 12:05

Szombaton egy súlyos pszichológiai betegségnek eredtünk a nyomába. A Lélekben következő epizódjában a skizofréniát jártuk körül. Először Dr. Szekeres György pszichiáter, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke tárta fel a betegség hátterét, majd Oravetz Dániel, Antistigma-díjas, skizofréniával élő festőművész mesélt pszichotikus epizódokról, betegségtudatról, hangokról, kezelésről.

Lélekben (2024. január 06., szombat 12:05): Labancz Dániel és Prónay-Zakar Gina

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2024. január 06., Szombat 12:05

A karácsonyi rövid szünet után visszatér a Lélekben is.

Ezúttal az ADHD-t, vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitás zavart jártuk körül. Miért érzik sokszor butának magukat az érintettek? Mit él át egy hozzátartozójuk? Miért gyakori az értintettek körében a depresszió és a szerhasználat? Miért nem képesek tartani a határidőket? Előbb Labancz Dániel klinikai szakpszichológus magyarázta el a zavar lélektani hátterét, majd Prónay-Zakar Gina mesélte el megéléseit, megküzdéseit.

Lélekben (2023. december 30., szombat 12:05): Vágyi Petra és Márton Dániel

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2023. december 30., Szombat 12:05

Egy korábbi Lélekben adásunkat ismételtük meg.

Miért lesz valaki hipochonder? Milyen történések, szülői minták vezetnek el hozzá, miért és milyen típusú személyiség választ társául ilyen embert. Előbb Vágyi Petra klinikai szakpszichológus, sématerapeuta segített megérteni mindezeket, majd Márton Dániel, a nemrég feloszlott Ricsardgír együttes egykori frontembere mondta el a saját megélését, szorongásait, betegsége stációit.

Lélekben (2023. december 23., szombat 12:05): Dr. Piczkó Katalin és Grisnik Petra

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2023. december 23., Szombat 12:05

Az idei utolsó Lélekben!

Ezúttal a kiközösítés traumáját beszéltük át. Milyen korábbi sérelmeket hordoz a kiközösítés hangadója? Miért ég belénk egy életre az elszenvedett élmény? Milyen programozottságokat eredményez, ha gyerekkorban kiközösítenek?

Először Dr. Piczkó Katalin pszichiáter, szervezetfejlesztő tréner magyarázta el mindezek lélektanát. Majd Grisnik Petra színésznő mesélte el, hogy a magassága miatt miképp közösítették őt ki az általános iskolában, mindez milyen sebeket okozott nőiességén és hogyan tudta mindezeket sikeresen átírni.

Lélekben (2023. december 16., szombat 12:05): Dr. Bánki György és Kneszl Beáta Carmen

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2023. december 16., Szombat 12:05

Szombaton ismét Lélekben! Ezúttal az egyik leggyakrabban kért témát, a borderline személyiségzavart igyekeztünk átbeszélni. Milyen traumák nyomán alakul ki? Mikor beszélhetünk személyiségzavarról? A borderline betegek miért rettegnek folyton attól, hogy elhagyják őket? Miért emlegetnek hasítást velük kapcsolatban? A hozzátartozóknak miért célszerű egy riadt kisgyerek reakcióiként olvasni a lépéseiket? Mindezekről előbb Dr. Bánki György pszichiáterrel beszélgettünk, majd Kneszl Beáta Carmen mondta el saját történetét, illetve, hogy milyen az élet egy ilyen személyiségzavarral. 

Lélekben (2023. december 02., szombat 12:05): Kozma-Vízkeleti Dániel és Pintér Adrienn Ada

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2023. december 02., Szombat 12:05

Ezúttal a pánikbetegség hátterét, lelki okait, annak folyamatait beszéltük át.
Mi a különbség a pánikroham és a pánikbetegség között? Milyen belsô ellentmondás hozza létre? Mi köze a szorongáshoz? Hogyan lehet megszüntetni? Előbb Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta segített megérteni a betegséget, majd Pintér Adrienn Ada, műsorvezető beszélt saját pánikrohamairól, gyógyulásáról.

Lélekben (2023. november 18., szombat 12:05): Vágyi Petra és Márton Dániel

Műsorvezető:
Kadarkai Endre

2023. november 18., Szombat 12:05

Szombaton újabb Lélekben! Megtudhattuk, hogy miért lesz valaki hipochonder, milyen történések, szülői minták vezetnek el hozzá, miért és milyen típusú személyiség választ társául ilyen embert.

Előbb Vágyi Petra klinikai szakpszichológus, sématerapeuta segít megérteni mindezeket, majd Márton Dániel, a nemrég feloszlott Ricsardgír együttes egykori frontembere mondta el a saját megélését, szorongásait, betegsége stációit.