„Klubrádió

Archívum

Keresés az archívumban

Világháló (2023. augusztus 25., péntek 15:30)

2023. augusztus 25., Péntek 15:30

Hölgyek jogi esetei.

Donald Trumpot letartoztatták (bár ettől még indulhat az elnökválasztáson). Mit lehet tudni a vádemelést kezdeményező Fulton megyei kerületi ügyészről, Fanni Willisről? Nagy Gábor, a HVG vezető szerkesztője mondta el.

Egy másik jogászról, az Európai Ügyészség vezetőjéről, Laura Codruta Kövesiről is szó volt, akiről azt is hihetnénk, hogy magyar származású. Hogy valóban az-e, azt Füzes Oszkártól, volt román nagykövettől tudhatták meg.

Ezután jön Alison Marie Rose-Slade, egy bankelnökasszony, akinek az állásába került, hogy megszüntette a Brexit "atyjának", Nigel Farage számláját. Kárpáti János beszélt részletesen arról, hogy ez mégis hogy történhetett.

Aztán egy szomáliai atlétáról lesz szó, aki valójában még csak nem is sportoló, ezt bizonyítja, hogy a csengtui egyetemi világjátékok 100 méteres sprintszámának selejtezőjében kétszer annyi idő alatt ért célba, mint versenytársai. De hogy kerülhetett akkor ez a hölgy a futók közé? Bodnár Barna mondta el.

Világháló (2023. augusztus 18., péntek 15:30)

2023. augusztus 18., Péntek 15:30

Mai műsorunkban a hölgyekről volt szó.

-Először Karin Kneissl, volt osztrák külügyminiszter asszony, aki jelenleg egy manapság szokatlannak mondható helyen, Oroszországban nyaral...és akinek esküvőjére még Vlagyimir Putyin is ellátogatott, sőt, táncolt is az ifjú feleséggel. György Gábor próbálta megfejteni, mi állhat a furcsa barátság hátterében. 

Ha már korábbi adásunkban beszéltünk a jelenleg moziban vetített Barbie filmről, most legyen szó a "rivális" produkcióról, vagyis annak főhőséről, Robert J. Oppenheimerről, az atombomba atyjáról. Joggal kérdezhetnék, hogy jön a hölgyek közé egy férfi, de nyugalom, Csákvári Géza, a Népszava filmkritikusa kitér az atomtudós számos nőügyére is.

Ezután maradtunk Amerikánál: bár régen balszerencsének számított, ha nő lép a hajók fedélzetére, de azóta nagyot fordult a világ, az Egyesült Államok haditengerészetét jelenleg ugyanis egy hölgy vezeti. Hardy Mihály mesétl Lisa Franchetti admirálisról. 

Maga a főúr, Benda László kalauzolta Önöket ezután a világ túlsó végére, a Koreai félsziget északi felére, ahol a nők egyenjogúsága leginkább a katonai szolgálatban nyilvánul meg, ugyanis a helyi hadseregben férfiaknak és nőknek is kötelező szolgálni. Igaz, utóbbiaknak kevesebb évet kell eltölteni a "harci" feladatok végrehajtásával, mint férfi bajtársaiknak.

Világháló (2023. augusztus 11., péntek 15:30)

2023. augusztus 11., Péntek 15:30

Hol nyaral a mindenkori amerikai elnök, a keleti, vagy a nyugati parton? Kárpáti János tudja, és el is mondta.

Ha már Egyesült Államok, ott tölti szabadságát éppen a brit kormányfő, Rishi Sunak és családja. Nem olcsó a vakációjuk, azonban az amúgy igencsak kritikus brit sajtó ezt mégsem firtatja. Hogy ennek mi az oka, arról R. Hahn Veronika beszélt, a Népszava londoni tudósítója.

Nemes Gábor évekig dolgozott a pekingi rádióban, sőt, bejutott olyan titokzatos helyekre is, ahol a kínai vezetők töltik jól megérdemelt szabadságukat, erről mesélt Önöknek.

Az egykor a világtól szigorúan elzárkózó Albánia ma már nagyra tárja kapuit a turisták előtt. Akad persze ott is néhány olyan elszigetelt zug, ahova földi halandó jóformán be sem teheti be a lábát. Benda László viszont többször is bejutott a "belépni tilos!" tábla mögötti területre, oda, ahol  Zogu király meg Enver Hodzsa húzta meg magát Durresben. A főúr tehát erről a helyről mondott el néhány érdekességet.

Világháló (2023. augusztus 04., péntek 15:30)

2023. augusztus 04., Péntek 15:30

Uralkodók és eluralkodó politikusok akadtak a hálóba a mai külpolitikai kalandozásaink során. 

Nemrég vihart kavart az Egyesült Királyságban a királyi ház állami támogatásának növelése. III. Károly brit királynak nem kell aggódnia az infláció miatt, de mekkora valójában a vagyona? R. Hahn Veronika, a Népszava tudósítója mesélt – Londonból.

Vlagyimir Putyin folyton sínen van, szószerint, mert biztonsági okokból fél repülőre ülni, de milyen vonatra futja a luxus életmódjáról híres orosz elnöknek? A szemafornál Hardy Mihály volt.

Ki lett a lett elnök és mit tud? Edgars Rinkēvičs azt ígéri harcol a korrupció és a kartellek ellen. Németh András Kelet-Európa-szakértő beszélt róla.

Végül a főúr, Benda László összegezte kambodzsai élményeit, amikor még monarchia sem volt – a királyságon belül.

Világháló (2023. július 28., péntek 15:30)

2023. július 28., Péntek 15:30

Thaiföldi energiaitalból lett osztrák cégbirodalom, győztes forma 1-es csapat, repülőgépverseny, egyszóval - pontosabban kettővel - a Red Bull történetéről mesélt Benda László.

Hogy miért van siralmas helyzetben Franco "utóda", Alberto Núñez Feijóo a populista jobboldali spanyol néppárt elnöke? Nemes Gábor avatta be a hallgatókat.

Barbie és Oppenheimer: vitathatatlanul a nyár két legnagyobb kasszasikerének ígérkező mozifilm. Csákvári Géza, filmkritikus, a Népszava munkatársa az előbbiről beszélt, ami nagyon rózsaszín, témáját a több mint 60 éves gyerekjáték adja, és nem szűkölködik társadalomkritikában sem.

Végül pedig foci: Nagy Gábor, a HVG vezető szerkesztője a nagy labdarúgósztárok Szaúd-Arábiába, illetve Egyesült Államokba való vándorlása kapcsán elárulta, lehet-e világverő csapatot összevásárolni.

Világháló (2023. július 21., péntek 15:30)

2023. július 21., Péntek 15:30

Különös helyzetek, furcsa világpolitikai figurák

Arcképcsarnokunk első helyszíne Hollandia, ahol mondhatni, kormányválság van, Mark Rutte miniszterelnök különös - valószínűsíthetően - utódja a török-kurd származású Dilan Yeşilgöz-Zegerius. Hogy kell vajon kiejteni egy ilyen török-kurd nevet hollandosan? Kárpáti Jánostól ezt is megtudhatták.

Aztán tovább haladtunk észak felé. Alighogy megalakult a finnek szélsőjobb koalíciós kormánya, egyre több a repedés a falán, köszönhetően például a miniszterelnök helyettes által tett rasszista megjegyzéseknek. A kellemetlen, sőt kínos helyzet mögé György Gábor segítségével tekintettünk be.

Szergej Kuzsugetovics Sojgu, aki annak ellenére, hogy jelenleg orosz védelmi miniszter, nem igazán jeleskedik a katonáskodásban, hiszen egyik fronton sem szolgált soha, azonban hosszú időn át vezette az ország katasztrófavédelmi hatóságát, nem mellesleg rengeteget vadászott együtt Putyinnal. Németh András, a HVG Kelet-Európa szakértője avatott be minket a tuvai származású Sojgu történetébe.

Világháló (2023. július 14., péntek 15:30)

2023. július 14., Péntek 15:30

Magasságok és mélységek 

Azt, hogy mi zajlik Prigozsin és Putyin között talán senki sem tudja pontosan, viszont, hogy milyen ízlésre vall a lázadó(?) zsoldosvezér villája, illetve, hogy mi található a luxusházban, az köztudottá vált nemrégiben, amikor is betörtek a Wagner csoport vezérének lakhelyére. Hardy Mihálytól megtudhattuk, miféle dolgokat tárolt otthon Prigozsin. 

Miért kellett kétszer megkoronázni III. Károlyt, az Egyesült Királyság új uralkodóját? Vagy valójában nem is kellett? R. Hahn Veronika, a Népszava londoni tudósítója magyarázta el a külső szemlélő számára nem is annyira egyszerű helyzetet. 

A világ legalacsonyabb átlagos testmagasságú népei között vannak az észak- és dél-koreaiak is, de még közöttük is bőven van méretbeli különbség. Hogy mégis mitől nagyobb növésűek a Koreai-félszget déli részén élő emberek, mint északi szomszédaik, arról Csoma Mózes, a Károli Gáspár Református Egyetem Koreai Tanszék vezetője, volt szöuli nagykövet mesélt. 

Ha már méretek: milyen magasnak kell lennie, aki csatlakozni szeretne a világ legkisebb hadseregéhez? A svájci gárdáról ejtett néhány szót a műsor főura, Benda László.

Világháló (2023. július 07., péntek 15:30)

2023. július 07., Péntek 15:30

Katasztrófaturizmus 

A Titanic roncsához lemerülő búvárhajó friss tragédiájának részleteiről Bedő Iván, a HVG munkatársa beszélt.

A posztszovjet térség talán legnagyobb katasztrófájának helyszínére, a csernobili atomerőműhöz hosszú éveken át vezetett túrákat szerveztek. Németh András, a HVG Kelet-Európa szakértője részt is vett egyen, Ő osztotta meg velünk tapasztalatait.

Hogy lehet a nyílt tengeren hánykolódva majd' egy hónapig ketchupon élni? Egy dominikai férfi tudja, ugyanis egy üveg Heinz szószon és esővizen kívül mást nem fogyasztott, amikor több ezer kilométert sodródott az óceánon. Bodnár Barna mesélte el a furcsa történetet

Végül pedig öröm az ürömben, vagy inkább egy csoda a tragédiában: Benda László mondta el, hogy menekült meg négy kisgyerek 40 nap után az amazonasi esőerdőből, miután lezuhantak repülővel a dzsungelben

Világháló (2023. június 30., péntek 15:30)

2023. június 30., Péntek 15:30

Itt a nyár és a kánikula, a - szerencsésebb - emberek üdülőhelyekre zarándokolnak. A mai világhálóban így, ha nem is homokos, napos tengerpartokról, de legalábbis híres zarándokhelyekről volt szó az adásban.

Keresztes Imre, a HVG Közel-Kelet szakértője a mekkai nagy zarándoklatról, a Hadzsról beszélt, amelyen, ha valaki részt szeretne venni, bizony bírnia kell a hőséget 

Odze György, író, a delhi Magyar Kulturális Központ korábbi munkatársa India szó szerint igazán sokszínű, eksztatikus vallási ünnepébe, vagy inkább fesztiváljába avatott be minket

Ezután visszatértünk Európába. Hardy Mihály témja az El Camino, vagyis Az Út, amelyen főként hívő keresztények a francia határvidéktől egészen Santiago de Compostela-ig zarándokoltak, Szent Jakab nyughelyéig

Végül a Világháló főura, Benda László mesélt egy szintén keresztény zarándokhely, a Fátima történetéről, illetve a portugál városban, több mint száz éve történt jelenésekről

Világháló (2023. június 23., péntek 15:30)

2023. június 23., Péntek 15:30

Nagy emberek csemetéi

Joe Biden elnök Hunter fia, aki nem bűvös, hanem bűnös vadász vagy élvhajhász volt, ha meg már Amerika, a Trump-csemeték kalamajkáit sem hagyta ki Nagy Gábor, a HVG vezető szerkesztője.

Hová tűntek Putyin gyerekei? Hardy Mihály beszélt a "hivatalos" Putyin-utódokról, és az orosz elnök házasságon kívüli kalandokból született gyermekeiről is.

Lehet-e egy diktátorral több? Most éppen „türk testvéreinknél”, az ottani illiberális világban. Benda László Főúr elmesélte, hogy lesz teljhatalmú államvezető egy fogorvosból.

Végül pedig arról volt szó, hogy most már Soros György Alex fia „a soros”. Kárpáti János a Nyílt Társadalom Alapítványok új vezérének komplex egyéniségét elemezte.

Világháló (2023. június 16., péntek 15:30)

2023. június 16., Péntek 15:30

Félistenek alkonya

Nézzük, mi van most Trumppal, illetve mi lesz vele? Nagy Gáborral, a HVG korábbi New York-i tudósítójával beszélgettünk az amerikai ex-elnököt ért vádakról, és Trump esetleges újraindulásáról az államvezetői posztért

Mi történik az Óperencián innen, vagyis mi a helyzet Boris Johnsonnal? Visszajöhet még? Kárpáti János avatott be minket a Nagy Sziget belpolitikájába

Ezután egy kicsit még közelebb jövünk kis hazánkhoz, hogy kiderítsük, vajon végleg bealkonyult-e Milo Gyukanovicsnak, aki Montenegróban tovább tartotta magát, mint "egyesek" mifelénk. Németh András, a HVG Balkán-szakértője elmesélte

Végül szó volt arról, aki fölött viszont nem múlik az idő: 70 éves lett "mindennek az elnöke", Hszi Csin-ping. Ezt Krajczár Gyulával, a Jelen főszerkesztő-helyettesével taglaltuk.

Világháló (2023. június 09., péntek 15:30)

2023. június 09., Péntek 15:30

Az igazi nyár közeledtével egyre fontosabbá válik a megfelelő mértékű folyadékbevitel, ennek kapcsán az eheti Világhálóban a különböző nemzetek italozási szokásait jártuk körül. Főként mámorító nedűkről hallhattak  avatott szakértőinktől, de azért annyit elárulunk, hogy az antialkoholista hallgatóknak sincs oka a szomorkodásra. Íme az itallap:

A svédek monopóliumot élvező nemzeti italboltjáról, a vikingek leszármazottainak alkoholfogyasztási és ahhoz szorosan kapcsolódó hajózási szokásairól a helyi rutint jól ismerő György Gábor mesélt.

Benda László történetéből megtudhattuk, miért is utaznak a finnek előszeretettel Észtországba, illetve, hogy mivel lehet igazán meglepni a skandináv határőröket.

Ha már alkohol, akkor persze nem maradhat ki a sorból Oroszország sem. Németh András, a HVG Kelet-Európa szakértője avattott be minket, meddig nyúlik vissza ott a vodka szinte vallásos tisztelete, illetve, hogy isznak-e az oroszok előre a medve bőrére.

Visszatértünk egy kicsit Európába is, most kivételesen egy gyors, alkoholmentes kirándulásra, amire Bodnár Barna kísért el minket. Egyenesen a ködös Albionba vezetett az utunk, ahol nem árt olykor megmelegedni egy csésze forró tea mellett.

Angliában maradva nem mehettünk el az egyik legnagyobb brit mellett sem, aki köztudottan nem (vagy nem csak) a teáért rajongott. De mennyit is ivott tulajdonképpen Sir Winston Churchill? A Főúr, Benda László tudja, és el is mondta.

Világháló (2023. június 02., péntek 15:30)

2023. június 02., Péntek 15:30

A mai Világhálóban:

Szabad-e viccelődni a majdnem mindenhatóval (mármint a kínai elnökkel – Krajczár Gyula)

Van-e kedvük humorizálni az oroszoknak? (Hardy Mihály)

Fekete humor, sötét hírek Romániából (Józsa Márta)

Akiket fenyegetnek – a Charlie Hebdo és a Canard Enchainée (Kárpáti János)

India – sittet a Gandhi-unokának, tréfálkozásért (Benda László)

Világháló (2023. május 26., péntek 15:30)

2023. május 26., Péntek 15:30

Koronázatlan királyok

Szegény Sárközy (francia ex-elnök) csak nem úszta meg (Kárpáti János) 

Schröder volt kancellár és 5. neje hányattatásai (Nemes Gábor)

A volt román elnököt, Basescut besúgással vádolják, kisemmizték (Józsa Márta)

Miért basáskodik Bosznia fölött egy volt német miniszter? (Németh András)

Világháló (2023. május 19., péntek 15:30)

2023. május 19., Péntek 15:30

Sikeres bevándorlók, kisebbségek

Ki az a különös külsejű hölgy és honnan származik, aki épp megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált? Miért is szeretik őt az emberek annyira? Na persze a hangján kívül. György Gábor, a helyszínről, vagyis Svédországból mondta el nekünk

Az Egyesült Királyság kormánya élén először áll indiai származású politikus. Ráadásul Rishi Sunak – a szintén indiai felmenőkkel rendelkező Suella Braverman belügyminiszter sugalmazására - az Európa Tanács izlandi ülésén azt feszegette, hogyan szigoríthatnák az illegális bevándorlást az öreg kontinensen… Az már csak hab a tortán, hogy Nagy-Britannia leggazdagabb hölgyeként emlegetnek egy szintúgy dél-ázsiai származású asszonyt. Nem is akárkit. Őt mutatta be R. Hahn Veronika, a Népszava londoni tudósítója

Vajon elképzelhető-e az Óperencián túl, az Egyesült Államokban, hogy két dél-ázsiai bevándorló család hölgy-sarja versenghessen akár az alelnöki, később netán az elnöki posztért? Erről kérdeztük Nagy Gábort, a HVG vezető szerkesztőjét

Végül, de nem utolsósorban visszatértünk az Óvilágba, méghozzá Oroszországba. Honnan, milyen távolságból és mélységből érkezett az orosz birodalom hierarchiájának majdnem a csúcsára Szergej Kuzsugetovics Sojgu, az orosz honvédelmi miniszter? A messziről jött embert Hardy Mihály, a Klubrádió főszerkesztője mutatta be.

Világháló (2023. május 12., péntek 15:30)

2023. május 12., Péntek 15:30

Négy európai királyi udvar

Brit koronázási ceremónia – R. Hahn Veronika avatott be minket az ünnepség körülményeibe

György Gábor a svéd királyról – Bár a svéd válogatott sportolók mezén három korona van, a skandináv király és királyné fején egy sincs

Halmai Katalin Lőrincről, mármint a belga hercegről

Nemes Gábor a spanyol exkirályról, akit gyakorlatilag száműztek hazájából

Világháló (2023. május 05., péntek 15:30)

2023. május 05., Péntek 15:30

Fake news, vagyis álhírek.

Ki az a Tucker Carlson, aki nem csak Donald Trumppal, de Orbán Viktorral is jóban van? Kárpáti János mesélt a hallgatóknak az amerikai konzervatív politikai újságíróról, akit épp nem rég tanácsoltak el munkahelyéről.

Nem kevés orosz hacker, vagyis inkább bér-posztoló dolgozik a moszkvai propagandagépezet keretén belül, akikről Németh András, a HVG szakértője beszélt

Még több Oroszország: miben rejlik Margarita Szimonyan, az orosz állami médiaóriás, a Russia Today, vagyis az RT főszerkesztőjének titka? Hogy vált ez a hölgy szinte tapasztalat nélkül az orosz cári tévé vezetőjévé? Hardy Mihály avatott be mindenkit a részletekbe.

Ezután tovább még keletebbre mentünk: Benda László elmondta, hogy került egy csapásra Kína szinte összes sajtóterméke a Kommunista Párt propagandairodájának ellenőrzése alá, vagyis, hogyan született a Voice of China, más szóval Kína Hangja.

Világháló (2023. április 28., péntek 15:30)

2023. április 28., Péntek 15:30

Azt mondják, egy háború mindenképpen megváltoztat mindenkit: a győztest és a vesztest is, sőt, úgy tűnik, hogy a harcok során az utcák, városok nevei sincsenek biztonságban. Németh András, a HVG szakértője beszélt arról, hogy az orosz-ukrán háborúban nem csak egymás ellen, de a kultúra ellen is harcolnak a felek, avagy hogyan lett Tolsztoj utcából Boris Johnson utca, illetve pontosan mire neveznék át egész Oroszországot?

Kairó, Új Kairó, még újabb Kairó? Hány főváros kell még Egyiptomnak, és miért? Hogy lesz valaki tábornagyból elnök, aztán pedig ingatlanspekuláns?

Bodnár Barna a piramisok országának Arab Tavasz utáni jelenéről és új - egyelőre még névtelen - kormányzati fővárosáról beszélt.

Hardy Mihály elmesélte, hogy alakult ki az orosz szülési turizmus Argentínában, és hogy mit is jelent ez. Kiderül, mennyibe is kerül ma pontosan egy orosz anyának, ha születendő gyermekét Buenos Airesben szeretné világra hozni, és egyáltalán miért jó ez neki?

A főúr, Benda László pedig a világ leggyakrabban nevet változtató fővárosának történetét mondta el. És ez nem vicc. A jelenleg éppen Astana néven jegyzett kazah település a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült nevének enyhén szólva is gyakori módosításai miatt.

Világháló (2023. április 21., péntek 15:30)

2023. április 21., Péntek 15:30

Hogyan lett Kamilla királynéból királynő, vagy királyné? Most akkor melyik? – R. Hahn Veronika, a Népszava londoni tudósítójától megtudtuk

A pénzügyek és a L'Oreál királynője, Françoise Bettencourt Meyers magánügyeibe Kárpáti János avatott be mindenkit

A szovjet pop cárnője, Alla Pugacsova kalandjairól és a millió rózsaszál valós meséjét Hardy Mihály mondta el

Chiquitita – mennyi pénzt hozott az ABBÁ-nak a világhírű sláger? Állítólag semmit, vagy talán mégis, de nem az ABBÁ-nak. Benda Lászlótól halhattuk a  részleteket

Világháló (2023. április 14., péntek 15:30)

2023. április 14., Péntek 15:30

Mit csinál pontosan egy intimitás-koordinátor? – Kárpáti János árulta el az új szakma rejtelmeit

Ki az a Stormy Daniels, aki miatt Trump ellen vádat emeltek? – Bodnár Barna árulta el, hogy lesz pornószínésznőből majdnem republikánus szenátor.

Hány éves Kim Dzsong Un lánya? – Benda Ferenctől tudhattuk meg, hogy kerül egy NBA sztár kezébe Észak-Korea leendő úrnője

Mennyire fél Putyin a koronavírustól, hány lánya is van az orosz elnöknek tulajdonképpen? – Németh András mesélte el.

Világháló (2023. április 07., péntek 15:30)

2023. április 07., Péntek 15:30

Van-e a nemzetközi tolmácsoknak titoktartási kötelezettsége? Miért van mindig a hivatalos fordítók tarsolyában néhány vicc is az adott nyelven?Szó volt még öltönyben vizibicikliző kormányőrökről, illetve a demokrácia áráról is.

Két nemzetközi tolmács osztotta meg tapasztalatait. Várkonyi Ilda személyesen, a stúdióban mesélt vicces és érdekes történeteket, a nyelvek diplomáciában játszott jelentős szerepéről. A világ másik oldaláról pedig Nguyen Dang Lien csatlakozott a beszélgetésbe vietnámi-magyar sztorikkal.

Világháló (2023. március 24., péntek 15:30)

2023. március 24., Péntek 15:30

Nagy utazások térben és időben.

Hogyan utazhatott el váratlanul Kijevbe Joe Biden amerikai elnök  Lengyelországon át? – Gordon István Lengyelország-szakértő, a varsói Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója 

Miként utaznak a kínai nagyságok? – Krajczár Gyula külpolitikai újságíró, a Jelen főszerkesztő-helyettese

Hogyan nem utazik sehová Putyin, vagy ha mégis - épült-e a "szálláshelyén" saját állomás? – Hardy Mihály, a Klubrádió főszerkesztője

Időutazás - látogatás a 70 éve elhunyt Sztálin szülővárosába, Goriba – Németh András külpolitikai újságíró, a HVG munkatársa 

Világháló (2023. március 17., péntek 15:30)

2023. március 17., Péntek 15:30

First Ladyk a nagy világban.

Kínai first lady – Krajczár Gyula külpolitikai újságíró, a Jelen főszerkesztő-helyettese

Kabajeva, Putyin titkos párja –  Hardy Mihály, a Klubrádió főszerkesztője

Európa „first lady-je”, Ursula von Der Leyen – Kárpáti János, a Klubrádió szerkesztő-műsorvezetője 

Észak-Korea first lady-je – Benda László külpolitikai szakújságíró, a Klubrádió munkatársa