„Támogassa

Archívum

Keresés az archívumban

Útszélen (2024. május 16., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. május 16., Csütörtök 15:00

Útszélen – műsor mindenkinek azokról, akiket magukra hagytak.

A peremre kényszerült emberek gondjairól és az azokat enyhítő lehetőségekről, örömeikről, teljesítményeikről beszélgetünk csütörtökönként az érintettekkel.

Az Útszélen már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

Útszélen (2024. május 09., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. május 09., Csütörtök 15:00

Cselekvési útmutató politikusnak – ezt szeretné az 1 Magyarország kezdeményezés a választásokon indulók kezébe adni. Úgy látják, hogy bárki beleszólhat a politikába, különösen ha arról van szó, hogy mi volna a teendő azért, hogy ne legyenek kirekesztett csoportok a társadalomban. És vitákat is szerveznek, még egy főpolgármesteri megmérettetést sem tartanának kizártnak a választókkal közösen feltárt problémák mentén.

ívendég:

Szegedi Dezső, az1 Magyarország kezdeményezés alapító tagja

Útszélen (2024. május 02., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. május 02., Csütörtök 15:00

"Van-e barátja, nem látja-e magán, ha túlsúlyos, mi a véleménye – a NER kifejezését használva– migrációról és az abortuszról" – ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel találkoztak az orvosi egyetemre felvételiző diákok. Az egyetemi hivatalos kommunikáció szerint csak a stressztűrő képességeiket tesztelték. Minden bizonnyal nagy sikerrel, hiszen az elbeszélgetésről sorra távoztak zokogva az orvosnak készülő diákjelöltek. Beszélgettünk azzal a hallgatónkkal, akinek egy tizennyolc éves családtagja jött ki sírva a felvételi beszélgetésről, és azzal, aki mindezt nyilvánosságra hozta.

Vendég:

Palya Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott matematika-kémia szakos tanár.

Útszélen (2024. április 25., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. április 25., Csütörtök 15:00

A 2024. január 18-ai adás ismétlése:

Kifizethetetlen albérletárak, hajléktalanok, fűtetlen és egyben pazarló otthonok, méltatatlanul drága rezsiszámlák és sorolhatnánk. Milliók élnek lakhatási szegénységben Magyarországon. A Habitat for Humanity Magyarország 2012 óta minden évben összeállítja az erről szóló éves jelentését Azért, hogy lehetőleg minél többen tisztában legyünk azzal: hol és hogyan élünk.

Vendége:

Szegfalvi Zsolttal, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatójával.

Útszélen (2024. április 18., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. április 18., Csütörtök 15:00

Most végez az a generáció, amely már kizárólag a Nemzeti Alaptantervnek nevezett kurzusideológia szerintérettségizik. A 112 731 felnőttkorba lépő fiatal egyike sem választhatta már a társadalomismeret, vagy művészettörténet tárgyakat. És sokan vannak, akiknek idáig eljutni is csak álom. Van ahol már az óvodákban sem alhatnak bent a roma gyerekek, iskolák, ahol külön bejáraton kell közlekedniük, vagy ahol külön ballagnak. Bogdánné Tímea, az Együttnevelés Szövetség egyik tagja Nógrádból érkezett, szociális munkás, szabadidejében pedig zumbázni tanítja a helyi asszonyokat.

Útszélen (2024. április 11., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. április 11., Csütörtök 15:00

Égből potyogó és repülni tanuló cigány gyerekek, továbbá egy koronás kislány, aki a földben találta az uralkodói ékszert – mindezzel a Máltai Szeretetszolgálat SZEMBEN című kiállításán találkoztunk Április 8-án, a Romák Világnapján. Választ kaptunk arra kérdésre is: hogy kerül a Bubi bringa Csenyétére? És megemlékeztünk Ferge Zsuzsa szociológusról is.

Akik mesétek:

Mátrai Roxána, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs munkatársa

Majoros Árpád Csaba,  a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fotóriportere

Rimócról Vikács Jánosné, Mária és Rácz Béláné, Gizella

Mátraverebélyről Szabó Krisztina

Berki Judit, a Heves-Nógrádi régió programjainak vezetője

Útszélen (2024. április 04., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. április 04., Csütörtök 15:00

A kegyelmi ügy, a zaklatások, az intézetekben felnövő gyerekek és a megannyi szegénység miatt is méltatlan gyerekkort elszenvedők hol hangosabban, hol halkabban jelennek meg a sajtóban. Néhány kivételtől eltekintve a feltételezések szerint rejtve maradnak. Vagy csak ideig-óráig maradnak a szenzációk napirendjén. Most visszaidéztünk egy tavaly őszi beszélgetést, amely arról tanúskodik, hogy mindig figyelnünk kell arra, ami a háttérben veszélyezteti a gyereket.
 
Vendégei:
 
Kulcsár Árpád, az Átlátszó Erdély munkatársa
 
Váradi Izabella oktatási szakértő

Útszélen (2024. április 01., hétfő 18:15)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. április 01., Hétfő 18:15

Ramadán és nagyböjt egy időben: ünneplő muszlim és keresztény menekült kamaszok egy adománygyűjtő vacsorán, afgán, iraki és ukrán ételek egyaránt szerepeltek a menüben. A cél az volt, hogy minél jobban megismerjék egymás böjti és ünnepi szokásait, továbbá hogy a befolyó támogatásokból majd közösen táborozhassanak.
 
Vendég:
Lakatos Zsombor, a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület szociális munkása

Útszélen (2024. március 28., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. március 28., Csütörtök 15:00

Addig kell ütni a vasat, amíg meleg - a kegyelmi botrány pozitív hozadéka lehet, ha sikerül arra késztetni az illetékeset: hallgassák meg a szakembereket, és tegyenek is valamit azért, hogy az ezer sebből vérző gyerekvédelem kérdéseire koncentráljanak, megoldani igyekezzenek a problémákat.
 
Megszólaltak volt állami gondozottak:
Nnamani Beáta médiaszakember
Balogh Tibor grafikus-művésztanár
Egy korábbi beszélgetésünkből Sopsits Árpád filmrendező-költő.
 
Józsa Márta vendége volt még a Tegyünk együtt a gyermekekért című konferencia szervezője, Illésné Áncsán Aranka, Anyácska, a Tűzcsiholó Egyesület elnöke, majd Novák Krisztina, a Belügyminisztérium jogvédelmi biztosa.

Útszélen (2024. március 21., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. március 21., Csütörtök 15:00

Egy focicsatár, aki góllövés után táncolni megy, és a nővére, aki közösséget szervez, a roma gyerekek oktatása a szívügye, és nem mellesleg szintén táncol. Mindketten nagyon megszenvedték gyerekkorukban az oktatási diszkriminációt, és megteszik amit csak tudnak azért, hogy a következő generáció ne szenvedjen hasonló megkülönböztetésektől.

Kotricz Amanda és Katalin története.

Útszélen (2024. március 14., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. március 14., Csütörtök 15:00

Gazdik és kutyusok, akik együtt járnak színházba, közönségként, de akár színészként is. Sámán Marcell diplomaosztójára pedig kapott egy doktori fejfedőt. A vakok számára kiképzett kutyák komoly segítséget a mindennapi életben. Kiderült az is: kis odafigyeléssel hogyan lehet egy vak ember turista, de akár idegenvezető is, de a mai beszélgetés központjában a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola növendékei voltak.

Vendégek:

Lukács Ágota és Kopa Marcell

Útszélen (2024. március 07., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. március 07., Csütörtök 15:00

Carlost, a miskolci Szimbiózis Alapítvány terápiás alpakáját Jani csak Karcsikának hívja. Jani egyike annak körülbelül kétszáz autizmussal vagy értelmi fogyatékkal élő embernek, aki itt, a szociális tanyán, vagy a városban munkát, fizetést és lakhatást kap. Kiderül az is: miért fontos az ökológiai lábnyomunk mellett a társadalmi lábnyomunkra is odafigyelni.

Beszélgetőtársak:

Erzsike, Niki és Gyuszi

Szabóné Ardó Bernadett majorságvezető

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány megálmodója, megteremtője és koratóriumi elnöke

Útszélen (2024. február 29., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. február 29., Csütörtök 15:00

Krisztina Lyukó völgyben él és Kanadába vágyik – innen már többen is kijutottak oda, és csak szépeket mesélnek. Vagy csak a szépet mesélik. De a többségnek itt kell boldogulnia, a szegregátumban, ahol majdnem semmi nincs, amire a családoknak mégis szükségük lenne. Vagy mégis? Kisebb és nagyobb gyerekek a Máltai Közösségi Házban jutnak játszóházhoz, tanodához – és van már egy diákjuk, aki érettségit is szerzett.

Akik meséltek:

Krisztina, Felföldi Enikő, a Biztos Kezdet Gyerekház vezetője, Garbóczy Levente,a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Lyukóvölgyi Jelenlét Programjának programvezetője és Ágnes Nővér, a Máltanoda dolgozója. 

Útszélen (2024. február 22., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. február 22., Csütörtök 15:00

Hat kilométer hosszú, nagyjából négy kilométer széles, három-négyezer főre saccolják a lakosságát, nem város és nem falu, hivatalosan Miskolc külterülete - ez Lyukóvölgy. Közművek alig vannak, hosszabb felsorolni azt, ami hiányzik: itt nincs bolt, iskola, óvoda, posta, kocsma és templom sem. Ami mégis jelen van, az a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Akikkel beszélgettem:

Klára és Krisztián, ők helyi lakosok

Garbóczy Levente, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Lyukóvölgyi Jelenlét Programjának programvezetője.  

Útszélen (2024. február 15., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. február 15., Csütörtök 15:00

Apró-cseprőnek tűnő problémákkal kell egy fiatal anyának megküzdenie –gondolhatnánk – miközben néha megoldhatatlannak tűnik egy hajmosás, nagytakarítás, vagy éppen egy szolfézslecke befejezése. A Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány önkéntesei maguk is szülők, és abban segítenek a fiatalabb édesanyáknak, hogy juthassak néha egy kis levegőhöz a huszonnégy órás anyai elfoglaltság mellett.
 
És:
 
Civil szervezetek kérik az Országgyűléstől, hogy legyen emléknapja a romák elleni 2008-2009-es gyilkosságsorozatnak. A cél az, hogy a fiatalabb generációk is tudatosítsák: ilyesmi nem történhet meg többé.
 
Megszólalók:
Feketéné Pál Enikő, a Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány elnöke
 
Horváth Györgyné, a szervezet önkéntese
 
Oláhné Lajtos Julianna, alapító-koordinátora
 
Bari Judit, a Zöld Jogi Platform képviselője

Útszélen (2024. február 01., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. február 01., Csütörtök 15:00

Devizahitelesek, albérletet nemtalálók és a lakhatási szegénység számos formájával küzdő családok számára létesítik a Családok Átmeneti Otthonait, ahol egy-másfél éven át lélegzethez juthatnak a gyermekesek. Erzsébetvárosban végre a célnak megfelelő körülmények között lakhatnak.

És

Miért veszett el a szolidaritás a munkavállalókból, hogyan épült le az érdekvédelem, miért nem mer csaknem senki sztrájkolni és hogyan cserélték le a makói gumigyár dolgozóinak egy részét indonéz vendégmunkásokra?

Vendégek:

Tóth Éva, az erzsébetvárosi Családok Átmeneti Otthonának vezetője

Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke 

Útszélen (2024. január 25., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. január 25., Csütörtök 15:00

Vannak pótolhatatlan emberek – nagyjából így sommázták a két évvel ezelőtt elhunyt Setét Jenő roma polgárjogi szakember, aktivista életútját a héten a róla szóló megemlékezésen barátai, pályatársai, tisztelői. Akik szobrot is szeretnének állítani a VIII. kerület és Budapest díszpolgárának.

ÉS:

2018 óta próbálnak sorvezetőt adni a mostani és leendő politikusok kezébe a Lakhatási Koalíció tagjai. Ők olyan civil szervezetek, amelyek  palettát kínálnak olyan lakáspolitikai intézkedésekből, melyekkel egyenlőbbé, megfizethetőbbé lenne tehető az emberi hajlék többféle célcsoport számára. Kérdés, hogy ki fogadja meg atanácsaikat.

Megszólalók:

Oláh József, a Méltóságot a Romáknak Mozgalom alapítója

Pósfai Zsuzsanna, a Periféria Központ társalapítója

Útszélen (2024. január 18., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. január 18., Csütörtök 15:00

Kifizethetetlen albérletárak, hajléktalanok, fűtetlen és egyben pazarló otthonok, méltatatlanul drága rezsiszámlák és sorolhatnánk. Milliók élnek lakhatási szegénységben Magyarországon. A Habitat for Humanity Magyarország 2012 óta minden évben összeállítja az erről szóló éves jelentését Azért, hogy lehetőleg minél többen tisztában legyünk azzal: hol és hogyan élünk.

Vendég:

Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója

Útszélen (2024. január 11., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. január 11., Csütörtök 15:00

A szíriai Bashar Assad rezsim titkos archívumából 27 000 halálra kínzott civil foglyot ábrázoló fényképet lopott ki, és hozott nyilvánosságra 2014-ben egy katonaszökevény, aki Caesar fedőnéven a katonai rendőrség fotósa volt. Találtak-e az érintett családok Európában igazságszolgáltatásra - erről szól a Szíria elveszett lelkei című dokumentumfilm, amelynek nagykövete volt a vendégünk, Parászka Boróka újságíró.

Útszélen (2024. január 04., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2024. január 04., Csütörtök 15:00

A 2023. május 4-ei adás ismétlése:

Irén több mint egy évtizedig lakott egy elhagyatott pincében, ma már egy lakás boldog bérlője. Holott van egy módszer, amellyel igen sokan kerülhetnének fedél alá a város széli kunyhókból, hajléktalanszállókról és más emberhez nem méltó helyekről. Csak meg kellene hallgatni őket. Tíz éves az Utcáról Lakásba!Egyesület.

Akika történeteket elmesélik:

Feka Irén, egy már lakásban élő asszony

Kovács Vera, az Utcáról Lakásba! Egyesület alapító-társelnöke

Szatai Márton, az Utcáról Lakásba! Egyesület kommunikációs munkatársa

Útszélen (2023. december 28., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2023. december 28., Csütörtök 15:00

Gyerekérettiskolára van szükség – ennek az igénynek a kiharcolásáért alapították meg az Együttnevelés Szövetséget, melyben szülők, pedagógusok és civil szervezetek, kistelepüléseken vagy szegregált városrészekben közösségiszervező munkát végző aktivisták fogtak össze.

Vendég:

 Rézműves Szilvia szociálpolitikus, a Polgár Alapítvány munkatársa

Útszélen (2023. december 21., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2023. december 21., Csütörtök 15:00

Ádám és Oktáv karácsonyra készülnek, nyolcvanhat látássérült gyerek várja az angyalkát. Ádám pszichológus és vak, Oktáv pedig a segítőtársa, egy kicsit lusta labrador. Vak gyerekek és vakvezető kutyák közös karácsonya Miskolcon.

Vendég:

Balogh Ádám, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola pszichológusa

Útszélen (2023. december 14., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2023. december 14., Csütörtök 15:00

Lehet-e ornitológus, aki nem madár – vagyis kutathat-e egy társadalmi csoportot az, aki nem tagja annak – többek között erre a kérdésre kereste a választ Ladányi János szociológus. A héten elhunyt tudósra emlékeztünk egy korábban vele készült interjúval és Csepeli György szociálpszichológussal.  

Útszélen (2023. december 07., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2023. december 07., Csütörtök 15:00

Cserdi Baranya megyei település, egykori polgármestere, Bogdán László tette fel a közéleti térképre. Emlékét igyekeznek ápolni a faluban, így azóta is ösztöndíjakat szereznek a gyerekeknek, hogy át tudjanak jutni a szomszédos településre iskolába. Nemrég adtak a gyerekeknek bérleteket.

Vendégek:

Etelközi Péter, mérnök, az Amende Cserdi Cigány Gyerekek Tanulásáért Alapítvány elnök

AMENDE Alapítvány
Számlaszám: 16200106-11646637
IBAN Számlaszám: HU05162001061164663700000000

Útszélen (2023. november 30., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2023. november 30., Csütörtök 15:00

Egy évtizedeken át zajló szexuális zaklatás és annak tanulságai egy erdélyi középiskolában – és egy tényfeltáró riportsorozat, amelyből az is kiderül: miben hasonlít a Magyarországon is tapasztalható elhallgatás és bántalmazás a csíkszeredai esethez, hogyan veszélyezteti a cinkosság, álszentség és a struccpolitika a kamaszokat.

Vendégek:

Kulcsár Árpád, az Átlátszó Erdély munkatársa

Váradi Izabella oktatási szakértő  

Útszélen (2023. november 23., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2023. november 23., Csütörtök 15:00

Hogyan szólhatunk bele a bennünket érintő ügyekbe, hogyan vegyünk részt a közösség ügyeiben annak ellenére, hogy a hatalom ezt finoman fogalmazva sem bátorítja? Például legyenek ötleteink a város élhetőbbé alakítására, vagy gondolkozzunk úgy, hogy nem csak a hatalom kérdezheti meg a véleményünket – hanem mi is.

Vendégek:

Lajos Béla, a Színes Erzsébetváros program szervezője

Molnár Bence, a budapesti Közösségi Költségvetés kommunikációs munkatársa

Szalóki Viktor, az aHang szóvivője

Útszélen (2023. november 16., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2023. november 16., Csütörtök 15:00

Ahonnan igazán szép győznihogyan tudják elkezdeni felnőtt életüket az állami gondozott gyerekek, ki fogja a kezüket, miután elkerültek az otthonból vagy a nevelőszülőktől? A Tűzcsiholó Egyesület értük jött létre, megtudhattuk azt is: mit kellene tenni azért, hogy az ő gyerekeik ne kerüljenek szintén államigondozásba.

ÉS:

Bedarált Meseország és következményei: mindennapi gyűlölködés, botrányok kiállítások körül és egy valóra vált félelem: a gyakorlatban egyáltalán nem fogadhatnak örökbe gyereket férfiak. Ha kapcsolatban élnek, ha nem, ha melegek, ha nem. Akkor sem, ha ez egyértelműen a gyerekek érdekei volna.

Vendégek:

Illésné Áncsán Aranka, a Tűzcsiholó Egyesület elnöke, gyermekvédelmi szakember

Dudits Luca, a Háttér Egyesület ügyvivője

Útszélen (2023. november 09., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2023. november 09., Csütörtök 15:00

Küzdelem azért, hogy fedél legyen a fejünk fölött –  a felmérések szerint ez hárommillió, azaz közel minden harmadik embert érint Magyarországon. Vagy azért mert nincs, vagy azért, mert a fizetésünkhöz képest aránytalanul drága, vagy azért mert korszerűtlen vagy zsúfolt – pedig a legtöbb problémára volna megoldás. Mindössze annyi hiányzik, hogy a döntéshozók a szakemberekre hallgassak.

ÉS

Egy tervezett óriásplakát, a gyerekek gondolataival. Amelyekre méltatlanul keveset figyelünk.

Vendégek:

Lukács György, a Habitat for Humanity Magyarországszakpolitikai elemzője

SzalaiKriszta színész, műsorvezető, író, a Klubrádió műsorvezetője

Útszélen (2023. november 02., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2023. november 02., Csütörtök 15:00

Máig sokan bolyonganak, a zömmel magyar anyanyelvű kárpátaljai romák Magyarországon – mi lesz a gyerekeikkel?  Van ahol örömmel járnak iskolába, de az is megtörténik, hogy sehol sem kellenek. Több mint száz családdal készítettek interjút a Romaversitas kutatói.

Vendég:

Eredics Lilla szociológus, antropológus, a Romaversitas Alapítvány projektkoordinátora

Útszélen (2023. október 26., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2023. október 26., Csütörtök 15:00

Egyolcsónak számító jegy is 130 000 forintba kerül a III. Battery Day nevű szakmai napon, ahol a résztvevők a hazai akkumulátor-iparág stratégiájáról egyeztetnek. A résztvevők alatt a nagy nemzetközi cégeket kell érteni, a helyi lakosok, a gazdasági és környezetvédelmi szakemberek véleményét, érveit nem veszik figyelembe. Oda sem engedik, ezért 11 környezetvédő szervezet ma tiltakozó akciót rendez a puccos hotel előtt.

Megszólalók:

Kozma Éva mérnök, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület, azaz a MIAKŐ képviselője

Lakatos Béla, Ács volt polgármestere

Mindum Károly környezetvédelmi aktivista Pécsről

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke

Vargha Nóra fóti önkormányzati képviselő

Útszélen (2023. október 19., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2023. október 19., Csütörtök 15:00

Óvodák, ahol nem alhatnak bent a roma gyerekek, iskolák, ahol külön bejáraton kell közlekedniük, vagy ahol külön ballagnak – az oktatási diszkriminációra szeretné felhívni az Együttnevelés Szövetség az oktatási kormányzat figyelmét. Bogdánné Tímea, a szövetség egyik tagja Nógrádból érkezett, szociális munkás, szabadidejében pedig zumbázni tanítja a helyi asszonyokat.