„Klubrádió
Utcafront

Zegzugos római utcák után séta a Várban és Hollókőn

5/11/2023 11:51

| Szerző: Klubrádió

Folytattuk a Trastevere bebarangolását az Utcafrontban, majd jött – egyebek mellett – az Oroszlános ház, a Tóth Árpád sétány és Hollókő. Szóba került egy demokratikus városvezetői akció és az úgynevezett gondozásmentes építészeti metodika is.

2023. november 04. Utcafront (2023. november 04., szombat 17:00)
51:14
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

Nem hagyjuk el az örök várost, Rómát, Sylvester Ádámmal tovább sétálunk a Trastevere zegzugos utcáin.

Itthon folytatjuk a sétát, két útvonalon is járunk a budai Várban: Kelecsényi Kristóffal az Úri utcában megnézzük az Oroszlános házat, utána Torma Tamással kimegyünk a déli oldalra, és a Tóth Árpád sétányon haladunk tovább.

 
Ágyún ülő fiú a Hadtörténeti Múzeum előtt.Budapest I., budai Vár, Tóth Árpád sétány a Hadtörténeti Múzeum előtt. Az Osztrák-Magyar Monarchia, Őfelsége Mária Terézia császárné és királyné nevű hadihajó legénysége által, az 1900. évi kínai boxerlázadás során zsákmányolt történelmi ágyúk. 1958
 Fotó: Fortepan / Márton Gábor
 

Beszámolunk egy igazi demokratikus – vagyis normális – várostervezői akcióról, amikor is egy telek beépítésekor a környék lakói az önkormányzattal közösen döntöttek, hogy bérház helyett közösségi park létesüljön a XI. kerületben.

Kicsit ezt a gondolatot folytatjuk Benczúr László építésszel, aki a Next Nest – magyarul a következő fészek – névvel az úgynevezett gondozásmentes, a környezeti és szociális fenntarthatóság elvén nyugvó építészeti metodika megalkotója.

 
A Fő utca Hollókőn az Ófaluban. Fotó: Krzyżówki / Wikimedia Commons

Virtuális utazás a Világörökség magyarországi tájrészei között – ezen belül Kozár Alexandrával ezúttal Hollókőre irányítjuk a figyelmet.

A teljes adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Utcafront
2023. november 4., szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter