„Klubrádió
Reggeli gyors

Visszakerül a titkosszolgálatokhoz a szélsőségesek megfigyelése

7/02/2024 12:52

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Létrejötte óta a TEK végezte a szélsőséges csoportok megfigyelését, de a nemzetközi gyakorlat és a logika is azt diktálja, hogy ez titkosszolgálati feladat – mondta Kis-Benedek József, nemzetbiztonsági szakértő a Reggeli gyorsban, aki szerint most helyreáll a rend. 

2024. február 07. Reggeli gyors - részlet Kis-Benedek József 2024.02.07.
06:39
00:00

Visszakerült a szélsőséges csoportok megfigyelése a Terrorelhárítási Központtól (TEK) az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz – számolt be kedden a HVG360.

De kikről is beszélünk, amikor szélsőséges, extremista szereplőket, csoportokat emlegetünk? Olyanokról például, akik arra törekszenek, hogy terrorszervezetekkel kerüljenek kapcsolatba – vagy éppen fordítva, egy terrorszervezet törekszik arra, hogy megtalálja ezeket a személyeket, akikkel potenciálisan együtt tudnának működni – magyarázta Kis-Benedek József, nemzetbiztonsági szakértő a Reggeli gyorsban. Ilyen esetek Magyarországon is vannak, egyre többen vannak például, akik követik az Iszlám Állam ideológiáját és valamilyen, a terrorszervezettől kapott feladat végrehajtására készülnek – tette hozzá.

Két hete a Készenléti Rendőrséghez tartozó Nemzeti Nyomozó Iroda számolt be arról, hogy egy nagyszabású rendőri akció keretében őrizetbe vették a Szkíta Magyarország Mozgalom nyolc tagját, a csoport az ország irányításának átvételére készült. Az egyszerre 10 helyszínen tartott elfogások és házkutatások során 11 ember ellen intézkedtek. A nyomozók feltehetően éles maroklőfegyvert, lőszereket, AK gépkarabélyt is találtak.

Az, hogy mikor melyik szervnek érdemes intézkednie egy csoporttal szemben az aktuális céltól függ. Más az, amikor egy készülő fegyveres akciót kell megakadályozni és más az, amikor információt kell gyűjteni. Sok olyan helyzet van, amikor többet érhet a felderítés, ha sikerül egy érintettet átfordítani és tőle további információkat szerezni, mint letartóztatni valakit – ráadásul utóbbihoz már elegendő bizonyítékra is szükség van, amelyek majd a bíróság előtt is megállják a helyüket.

Kis-Benedek szerint azzal, hogy a szélsőségesek megfigyelése visszakerül a titkosszolgálatokhoz visszaáll a rend, a szakértő úgy véli inkább az volt a hiba, hogy létrejötte óta a TEK végezte ezt. A Terrorelhárító Központnak megvan a maga fontos feladata: terroristákkal foglalkoznak, akiknek általában fegyvere van, a cél pedig ilyenkor gyakran letartóztatásuk. Ugyanakkor sem az ereje, képessége, nyelvtudása, vagy nemzetközi kapcsolatai nem voltak meg ahhoz, hogy ezt a, feltáró jellegű feladatot ellássa. Más országokban is az Alkotmányvédelmi Hivatalnak megfelelő szervek végzik a megfigyelést, a nemzetközi gyakorlat és a logika is azt diktálja, hogy ez titkosszolgálati feladat – mondta Kis-Benedek.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Képkocka a Belügyminisztérium Filmstúdiójának A Titkos megfigyelés című oktatófilmjéből.

Reggeli gyors/ interjú Kis-Benedek Józseffel
2024. február 07., szerda 8:17
Riporter: Para-Kovács Imre