„Köszönjük,
A lényeg

TEK: Az esztergomi robbantó flexszel indult egy gázpalack felé

21/09/2023 18:57

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A Terrorelhárítási Központ (TEK) székhelyén tartottak sajtótájékoztatót a szerda esti esztergomi robbantásról, amelyben a TEK egyik munkatársa és az elkövető meghalt, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben.

A sajtótájékoztatón Hajdu János, a TEK főigazgatója arról beszélt, hogy az elkövetőt korábban más miatt többször behívta a rendőrség, de nem jelent meg egyszer sem. Ebben a korábbi ügyben nem hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsították. A környéken lakók kifejezetten agresszív, veszélyes embernek ismerték, ezért döntöttek úgy, hogy a TEK hajtja végre az elfogást.

Szerdán kora délután zárta körbe a TEK az ingatlant. A műveleti egységgel a férfi a ház teraszáról kommunikált. A négy és fél órás túsztárgyalás során a férfi végig agresszív volt, de volt néhány pont, amikor úgy tűnt, megadja magát. (Hajdu többször a túsztárgyalás szót használta, de a jelenlegi információk alapján nem volt az épületben túsz.)

A férfi végül nem adta meg magát, ezért az elfogása mellett döntöttek. A TEK a sötétség beállta előtt szerette volna végrehajtani a műveletet, ezért elkezdték a behatolást. Páncélozott jármű fedezékében nyitották meg a kaput, és felsorakoztak a fő bejárati ajtóhoz. Innentől minden másodpercek alatt történt. Elkezdték (erőszakkal) kinyitni az ajtót, de egyetlen kommandós sem tudott belépni az épületbe, mert az egyik TEK-es rögtön látta, hogy a férfi flexszel vélhetően egy gázpalack felé indult, ami miatt megtörténhetett a robbanás.

A TEK-esek 8-10 métert repülve egy kisebb tóba estek. A detonáció néhány tűzoltót is arrébb hajított. Azonnal kimentették a tóba esett embereket, a mentőkkel megkezdték a sérültek stabilizálását. Megállapították, hogy egy TEK-es meghalt. A sérülteket a Honvédkórházba szállították, de a legrosszabb állapotban lévő embert Esztergomban ápolják, ő „nincs életveszélyben” – mondta Hajdu.

Többen súlyosan megsérültek, csontjaik törtek, fogaik estek ki. Hajdu szerint egyértelműen szándékos robbantás történt, ami élet kioltására irányult, de ez jelenleg még csak erős feltételezés, végső következtetést majd a vizsgálatok után lehet levonni. „A művelet egyértelműen jogszerű volt a helyszíni szakértők szerint is” – mondta Hajdu, hozzázéve: a TEK szakszerűen hajtotta végre a műveletet, „ha holnap végeznénk el, ugyanígy csinálnánk.”

A robbantó előéletének ismeretében erősen feltételezhető volt, hogy akár hivatalos személy ellen is agresszíven fog fellépni. A romok eltakarítása a helyszínen jelenleg is tart.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)