„Klubrádió

Világbajnokok a magyar pólósok

29/07/2023 12:16

| Szerző: Klubrádió

A fukuokai vizes világbajnokság döntőjében Görögország volt a magyar pólóválogatott ellenfele. A végig szoros mérkőzésen a magyarok a negyedik, a görögök első alkalommal lehettek volna világbajnokok, két százszázalékos csapat mérte össze az erejét. Magyarország jutott a csúcsra.

A döntőbe jutásért előbb az Egyesült Államokat győztük le 13-12-re, az elődöntőben pedig a címvédő spanyolokat múltuk felül 12-11-re, Manhercz utolsó másodperces góljával. Ezzel a győzelemmel nemcsak a világbajnoki döntőbe jutott be a vízilabdások, de a párizsi olimpiára is megváltották a jegyüket.

Szombaton délelőtt azokkal a görögökkel játszottunk, akiktől a tokiói olimpián kétszer is kikapott a csapat, a második vereséget az elődöntőben szenvedtük el, végül a bronzérem jött össze a magyaroknak. Jansik Szilárd csapatkapitány a mérkőzés előtt ki is mondta, hogy azóta készül a visszavágásra. Ugyanakkor VB-mérkőzéseken eddig 10-ből tízszer győztünk a görögök ellen, négyszer csak egy góllal.

Jól kezdett Varga Zsolt csapata, és bár az első gólt a görögök szerezték, az első negyedben 4-2-re elmentünk, Fekete, Vámos 1-1 és Zalánki 2 góljával.

A második negyed a görögöké volt, mi egy gólt (Manhercz), ők kettőt szereztek, így a mérkőzés félidejében 5-4 volt ide.

A harmadik negyed megint a görögöké volt, 3-2-re hozták, 0-1 után 5-6-os állásnál át is vették a vezetést. Vámos és Manhercz góljával végül egalizáltunk, és 7-7-tel fordultunk a mindent eldöntő zárónegyedre.

Világbajnok a magyar pólóválogatott
 
Világbajnok a magyar pólóválogatott
 
Fukuoka, 2023. július 29. A magyar válogatott játékosai a férfi vízilabdatorna döntőjében játszott Magyarország - Görögország mérkőzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én.
 MTI/Koszticsák Szilárd
 

 

Amit mi kezdtünk jobban, Jansik ismét megszerezte a vezetést a pólósainknak, de a görögök tartották a lépést. Manhercz újabb bravúros gólját ugyancsak egalizálta a görög csapat, így 9-9 lett. Három és fél perccel a vége előtt Zalánki megint megszerezte a vezetést, de egy szerencsés góllal megint felzárkóztak a görögök. Három perccel a vége előtt 10-10. Ezután mindkét oldalon hibák voltak és a végére kipontozódott Manhercz Krisztián. Egy parádés Vogel-védés után időt kért Varga Zsolt szövetségi kapitány, amikor az utolsó percben mi indultunk támadásra, aminek a végén sajnos Zalánkit állították ki. A görögök 36 másodperccel a vége előtt időt kértek, a magyar csapat 10-10-nél emberhátrányban védekezte ki a görögök támadását. Lefordultunk, de kapufát lőttünk. Jöhettek a mindent eldöntő ötméteresek – akárcsak a legutóbbi budapesti vb-döntőben a spanyol-olaszon.

A büntetőpárbajt Varga Dénes nyitotta, aki hibázott, de a túloldalon Vogel szintén hárította a görög lövést. Vámos belőtte, a görögök is – így kér sorozat után 1-1-re állt a küzdelem. Zalánki nem hibázott, Vogel pedig fejjel hárított, így nálunk volt a vezetés. Sajnos Jansik kapufára lőtt, de Vogel megint bravúrral védett, így az utolsó körre Fekete Gergő úgy állhatott oda, hogy ha belövi, világbajnokok vagyunk. Két kapufát is érintett a lövése, nem volt bent, a görögök egalizáltak, így a tíz lövésből 2-2 ment be, jött az újabb kör.

Varga most nem hibázott, a görögök sem, jöhetett a hetedik kör, amiben Vámos beverte, de Vogel Soma megint csodát hajtott végre, így büntetőkkel 14-13 lett a vége.

Magyarország veretlenül, ötödik alkalommal világbajnok. A vb legjobb játékosának a magyar Zalánki Gergőt válaszották.

A magyar válogatott kerete: kapusok: Lévai Márton, Vogel Soma; mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő, Német Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Vigvári Vendel, Molnár Erik, Vigvári Vince; szövetségi kapitány: Varga Zsolt.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd