„Klubrádió
Café Péntek

Vér és remény

4/12/2020 11:47

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

A héten az irodalom volt a fókuszban az idei Nobel-díj átadás, Rakovszky Zsuzsa és Samuel Pisar jóvoltából, de a Józsefvárosi Galériába is bekukkantottunk azért.

2020. december 04. Café Péntek (2020. december 04., péntek 20:00)
55:57
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia
"Vér és remény” címmel jelent meg néhány éve Samuel Pisar – Anton Blinken, az Egyesült Államok leendő külügyminiszterének nevelőapjának – önéletrajza, amely a múlt század szörnyűségeit és az ötvenes évek utáni amerikai álom megvalósulását is magában foglalja. A regényt most újra kiadta a Corvina Kiadó. A fordítóval, Pataki Pállal (az UNESCO végrehajtó tanácsának volt elnökével) beszélgettünk az adásban.

Vér és remény
 
Vér és remény
 

December 10-én adják át a Nobel-díjat Louise Glücknek. Ebből az alkalomból a Mazsike (Magyar Zsidó Kulturális Egyesület) és az Örkény István Könyvesbolt által szervezett eseményen beszélgetés és versek hangoznak el a Nobel-díjas költőről/költőtől, valamint kapcsolják Stockholmban a díjátadó ünnepséget is. Takács Andrea színművész és Brenzeisz Anna, fordító voltak a Café Péntek megszólalói.

Nobel-díj átadás
 

Rakovszky Zsuzsa kapta az idei Városmajor 48 irodalmi életmű díjat. A laudáló Ferencz Győző irodalomtörténésszel beszélgettünk a díjazottról.

A Józsefvárosi Galéria és a józsefvárosi művészeti élet a jelek szerint nagy vonzerőt képvisel a kerületiek számára. Billing Gyöngyi művészeti felelőst és Sipos Endre művészetfilozófust kérdeztük arról, mitől ilyen vonzóak a programjaik, melyeket páratlanul dokumentálnak online a YouTube csatornájukon is – ez pandémia idején különösen hangsúlyt kap.

Café Péntek
2020. december 4., péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia