„Klubrádió
Reggeli gyors

Vasárnap délig lennének nyitva a boltok

6/07/2022 13:41

| Szerző: Klubrádió

"Ha a kereskedelmi dolgozók létszáma nem növelhető, akkor a nyitvatartási idő rövidítésével lehetne egyensúlyt teremteni" – mondta Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke a Reggeli gyorsban.

2022. július 06. Reggeli gyors - részlet 22.07.06. Karsai Zoltán
07:39
00:00
Rövidítsék le a boltok vasárnapi nyitvatartását, a kötelező záróra déli 12-kor legyen - javasolja a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. A KASZ szerint a keresekedelemben minden próbálkozás ellenére állandósult a munkaerőhiány, ezért más módon kell kezelni az ebből adódó problémákat.

"Az tény, hogy munkaerőhiány van. A munkáltatók ennek orvoslására már mindent megpróbáltak, de ennek ellenére sem tudják felemelni a létszámot. Mi azt mondjuk, hogy ha a létszám nem növelhető, akkor a nyitvatartási idő rövidítésével lehetne egyensúlyt teremteni. Célszerű nem a reggelt és az estét nyirbálni, hanem a vasárnapi fél napot kellene elvenni ebből az időszakból" – mondta a KASZ elnöke. Szerinte a problémát teljesen ez nem fogja megoldani, csak enyhít a helyzeten, és hozzátette azt is, hogy – mivel a vasárnapi pótlék miatt sok dolgozó kifejezetten keresetkiegészítésként is kénytelen ekkor dolgozni – ezzel a konstrukcióval megmaradhatna a lehetősége azoknak, akik szeretnének vasárnap is dolgozni, de nem lenne kötelező.

 

Karsai Zoltán szerint a kereskedelemben dolgozni nem csak fizikailag, hanem pszichésen is megterhelő, hisz a – sokszor akár a magas árakkal elégedetlen és egyébként is stresszes – vásárlókkal is tudni kell bánni, korrekten kell őket is kezelni. A fizikai munka mellett ez a másik ok, amiért nem sokan vállalják ezt a munkát, mondta.

Forrás: Pixabay
 

A szakmai egyeztetések során az derült ki, hogy nincs ellenállás, egy dolgot kér mindenki, hogy ha ez megvalósulna, akkor a szabályozás vonatkozzon mindenkire. "Ne legyen az, hogy a kisebb boltok nyitva lehetnek, a nagyobbak nem, déltől mindenki zárjon be! Ahogy annak idején a vasárnapi boltzár bevezetésekor, úgyis lesznek kivételek (például a benzinkút-boltok), de nagyobb kivételezéseket ne tegyünk, ennyi volt csak a kérésük, nagyobb ellenállás nincs" – mondta Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/ Interjú Karsai Zoltánnal
2022. július 06., szerda 07:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre