„Klubrádió
Reggeli gyors

Varga Judit hülyeségeket beszél – mondja az EU magyarországi raportőre

18/02/2022 06:59

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Varga Judit hülyeségeket beszél - fogalmazott az Európai Unió magyarországi jelentéstevője, aki szerint még a láthatáron sem volt az úgynevezett gyermekvédelmi törvény, az LMBTQ-közösségeket diszkrimináló törvény, amikor a jogállami mechanizmus ellen keresetet nyújtott be a Fidesz-kormány az Európai Bíróságra. Csernyánszky Judit interjúja Gwendoline Delbos-Corfielddel az Európai Bíróság minapi, Magyarországot elutasító ítéletéről.

2022. február 18. Reggeli gyors - Csernyánszky Judit interjúja Gwendoline Delbos-Corfielddel
00:00
00:00
Azért ezt már előre láttuk, nem volt meglepetés az Európai Bíróság döntése. Nagyon speciális törvényről van szó, amit nagyon precízen írtak meg, s amire nagyon figyelt az Európai Bizottság és a Tanács is, hogy minden szempontból elfogadható legyen – mondja az uniós magyar raportőr, a francia képviselőasszony, Gwendoline Delbos-Corfield, aki a magyar jobboldal által többször méltatlanul támadt Judith Sargentini utóda az Európai Parlamentben. Ami meglepetés volt, az az Európai Bizottság közleménye volt – rögtön az ítélet kihirdetése után, hogy egyelőre időre van szükségük, hogy nekilássanak a jogállami mechanizmus végrehajtásához. Didier Reynders igazságügyi biztos már jelezte aggályát, hogy jelenleg Magyarországon választási kampány zajlik.

A LIBE-delegáció vezetőjének sajtótájékoztatójaBudapest, 2021. október 1. Gwendoline Delbos-Corfield francia európai parlamenti (EP) képviselő, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport alelnöke, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációjának vezetője sajtótájékoztatót tart az EP budapesti irodájában 2021. október 1-jén. MTI/Máthé Zoltán
 

Miképp hat az ítélet a 7-es cikkelyes eljárás folyamatára?

Új érveket tudunk az ítéletnek köszönhetően bevinni ebbe a vitába. Olyanokat, amelyek a jogállami mechanizmusban le vannak fektetve. A 7-es cikkely ügyét tovább kell görgetnünk, még ha úgy is tűnt, hogy időnként megtorpant. Lassan egy éve nem történt semmi, hiába sürgette a parlament az Európai Bizottságot. Meg kell állítanunk a kifizetéseket, amíg nem történik semmi változás a jogállami normákban. Paradox a helyzet, mert a bizottság tétlensége mellett a 7-es cikkely továbbra is élő ügy, amiben bármikor lehetne lépni. És a tanács e tekintetben sokkal biztatóbb (ahol ugyebár a kormányfők foglalnak helyet), mint a bizottság, ami engem is meglep.

Megváltoztatja-e a francia soros elnökség e tekintetben amúgy sem bíztató menetrendjét? Hisz Magyarország meghallgatását a választások utánra időzítették Macronék.

Semmilyen változást nem hoz, talán épp azért, mert mindenki erre az ítéletre számított, hogy elutasítják a magyarok és a lengyelek kifogásait. Valóban, a meghallgatásra április végén kerül sor. Ugyan nem tartom kizártnak, hogy bizonyos tagállamok mégiscsak sürgetőleg lépnek fel, a hollandok ebben már jelezték igényüket. És azt is hallani, hogy a háttérben már zajlanak olyan diplomáciai egyeztetések a franciákkal és a németekkel együtt, amelyek a határozatképességet biztosítanák egy esetleges szavazás során. Hivatalosan azonban ilyen információink még nincsenek.

A LIBE-delegáció vezetőjének sajtótájékoztatójaBudapest, 2021. október 1. Gwendoline Delbos-Corfield francia európai parlamenti (EP) képviselő, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport alelnöke, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációjának vezetője sajtótájékoztatójára érkezik az EP budapesti irodájában 2021. október 1-jén. MTI/Máthé Zoltán
 

Varga Judit igazságügyminiszter megvádolta a bíróságot, hogy politikai alapon döntött, illetve most azt mondja, hogy az LMBTQ-törvény miatt, amit ő gyermekvédelmi törvénynek nevez, született ilyen ítélet.

Hol is kezdjem? Hát, ez egy nagy hülyeség. És ráadásul nem is igaz. Kitalálhatott volna valami jobb magyarázkodást. Amikor a jogállami mechanizmus törvényét elfogadtuk, akkor még éppen Németország volt a soros elnök. Emlékszünk, hogy Merkel külön tárgyalt is Orbánnal. S bizony abban az időben, amikor ennek a törvénynek a kereteit végül megadtuk, még sehol sem volt a magyar LMBTQ-törvény. Hozzátenném, hogy a törvény elfogadása után tudni lehetett, semmi kifogásolni való nincs benne, tehát a bizottság már másnap elkezdhette volna a végrehajtását. De fölöslegesen várt a mai napig, amíg a bíróság végre döntött. Azóta annyi minden történhetett volna! S most csak annyit kellett volna a bizottságnak megjegyeznie, amennyiben el kezdte volna a törvény életbe léptetését, hogy, "ugye, megmondtuk, a törvénnyel tényleg semmi gond nincs".

Nem tartom kizártnak, hogy Orbán Viktor most fog csak igazán beindulni a kampányban. Az ítélet után beindul a propaganda gépezet, előveszi a nacionalista kártyákat és az ország szuverenitásáról, függetlenségéről fog beszélni. Visszájára sül a bírósági verdikt és most fogja azt bebizonyítani, hogy nekünk mindent Brüsszel akar megmondani. Nem tart ettől?

Erre nem tudom a választ. Nehéz nekem innen a távolból megérteni, hogy mi történik Magyarországon. Azt hallottam, hogy Orbán egy Európa-ellenes beszéddel nyitotta a kampányát, ami után akár még az is bekövetkezhet, hogy ki akar lépni az Unióból. Nem tudom, hogy minderre mi lesz a magyarok reakciója. Mert amikor a lengyelek szembesültek az ítélettel, máris tüntetéseket hirdettek meg, mert ők zömében Európa-pártiak. No, de azt is hallottuk Orbántól, hogy soha ilyen jó állapotban nem volt a magyar gazdaság, hatalmas növekedésnek indult. Elnézést, de minden egyes közgazdász és elemző ennek az ellenkezőjét mondja.

Ráadásul a második legszegényebb ország vagyunk az Unióban az Eurostat legutolsó felmérése szerint.

Igen, és ebből az is következik, hogy Magyarországnak szüksége van a felzárkóztatási és kohéziós alapokra. Az uniós pénzek jelentik az ország jövőjét. Nem gondolom, hogy a kínaiak be tudnák tölteni ezt a szerepet. A kínaiak nem filantrópok. Ha pénzt akarsz tőlük, akkor az azt jelenti, eladod a lelked, eladod az országod. Egyébként pedig szerintem Orbán a választások után mást fog mondani, szüksége van az Unióra.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Gwendoline Delbos-Corfielddel
2022.02.18., hétfő 06:00
Riporter: Csernyánszky Judit