„Klubrádió
Reggeli gyors

"Hiszem, ha látom" - mondja egy elemző a Hamász békülékenységéről

26/04/2024 13:15

| Szerző: Klubrádió

Nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani annak, hogy a Hamász egyik politikai vezetője bejelentette, leteszik a fegyvert, amennyiben megvalósul a kétállami megállapodás, és az 1967 előtti határok közt létrejön a független palesztin állam, mondta Szalai Máté külpolitikai szakértő, az olaszországi Ca'Foscari Egyetem Közel-Kelet kutatója.

2024. április 26. Reggeli gyors - részlet Szalai Máté 2024.04.26.
09:42
00:00


A palesztin terrorszervezet egyik politikai tisztségviselője jelentette be, hogy a Hamász hajlandó letenni a fegyvert, amennyiben megvalósul a kétállami megállapodás, és az 1967 előtti határok között létrejön a független palesztin állam. Kijelentette, hogy amennyiben Izrael teljesen kivonja erőit a palesztin területekről, akkor hajlandók kiadni az izraeli túszokat is – írta az AP hírügynökség.

Szalai Máté külpolitikai szakértő szerint két okból kifolyólag nem kell ennek nagy jelentőséget tulajdonítani. "Egyrészt, a Hamász esetén az izraeli vezetés is, és a nemzetközi közösség jó része is olyan állásponton van, hogy hiszem, ha látom - mondta Szalai. - Másrészről pedig a Hamász az nem egy egységes szervezet, így előfordul, hogy a különböző vezetői mondanak valamit, ami békülékenyebbnek tűnik, mint amit a többiek képviselnek. Nem tudjuk azt, hogy ez a mondat, ami elhangzott a tárgyaló delegációjának egyik vezetőjétől, mennyire fedi le a szervezet álláspontját."

Az izraeli vezetés Szalai szerint azt a tanulságot vonta le belőle, hogy a Hamász gyengének érzi a saját pozícióját, amiből két dolog következhet stratégiai és taktikai szempontból. Az egyik az az, hogy az izraeli katonai vezetés szerint most kell még jobban szorongatni a Hamászt, tehát a rafahi offenzívát előkészíteni, másrészről viszont jelentheti azt is, hogy az izraeli politikai vezetés úgy gondolja, most kell megállapodni a Hamásszal, és egy jó megállapodást összehozni. "Ugye, mindkettő folyamatra vannak jelek, most akárcsak az elmúlt órákban is, hiszen tegnap este is megjöttek arról a hírek, hogy az izraeli kormány, az ma és pénteken is fog tárgyalni az egyiptomi közvetítőkkel a kérdésben. Meglátjuk, hogy melyik megoldás a politikai vagy a katonai fog inkább előtérbe kerülni a következő napokban."

A Hamász által Gázában több mint 200 napja fogva tartott túszok részleges elengedéséről szóló és a Hamász által a közelmúltban elutasított megállapodástervezet azonnali és meghosszabbított tűzszünetet jelentett volna a Gázai övezetben, valamint segítette volna a humanitárius szállítmányok növelését, és megteremtette volna a feltételeket arra, hogy a gázai lakosok visszatérjenek otthonaikba.

"Hivatalosan még arról beszéltek, hogy 130 feletti túsz van talán, akik még a Hamász kezén lehetnek, most az elmúlt hetekben, a tárgyalások kapcsán az is kiderült, hogy a Hamász lehet, hogy 40 túszt sem tudna kiállítani" - mondta Szalai. Szerinte 20 túszra a Hamász nyitott lenne, tehát 20 és 40 közötti lehet az életben maradt túszok száma.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szalai Mátéval
2024. április 25., péntek 07:18
Riporter: Pálinkás Szűcs Róbert