„Klubrádió
Reggeli gyors

Újabb tüntetés - "A kormány már fél"

24/01/2019 12:39

| Szerző: Klubrádió

200-300 ember gyűlt össze a Legfőbb Ügyészség épülete előtt szerda este, miután a Polt Péter vezette intézmény az MTVA székházából kidobott országgyűlési képviselők feljelentése nyomán nem kezd vizsgálatokba. Tovább szította az indulatokat, hogy ugyanakkor az ügyészség az MTVA feljelentése után nyomozásba kezd. A demonstráción több ellenzéki politikus is felszólalt.

2019. január 24. Reggeli Gyors - részlet 19.01.24. Tüntetés a Legfőbb Ügyészség előtt
06:02
00:00

Az ügyészég érvelése elfogadhatatlan, a Fidesz újabb lépést tett a diktatúra felé – ezt mondta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a szerda esti tüntetésen a Markó utcában. Szél Bernadett-tel ők januárban is voltak az MTVA székházában: Hadházy Ákos azt mondja, azóta a közmédia egy munkatársa érdekes információkat osztott meg vele. Például, hogy az érkező autók csomagtartóját ellenőrzik, a közelben pedig állandóan ott áll egy-két rendőrségi kisbusz.

A képviselő szerint az utóbbi hetek eseményei azt mutatják, hogy a kormány fél. Félnek a vezető fideszes politikusok, mert tudják, hogy elindultak egy úton, amin végig kell menniük és az Tadzsikisztánhoz hasonló helyekre vezet, a végén pedig ott a börtön.

Szél Bernadett a tavalyi választások előtt azt mondta az indexnek: ha áprilisban a Fidesz nyeri, ő börtönbe kerülhet. Azóta a kormányközeli média nem felejti el emlékeztetni, hogy még mindig szabadlábon van.

A momentumos Cseh Katalin azt mondta: az elvándorlás Magyarország igazi tragédiája. Orbán Viktor vagy nem veszi észre, hogy a legjobbak távoznak, vagy még örül is neki.

A legindulatosabb beszéddel Kunhalmi Ágnes rukkolt elő. Ő egyenesen harcra szólította fel a tüntetőket. Majd elmondta, hogy szerinte mi a következő hónapokban az ellenzék teendője. Röviden: közös lista kialakítása az EP-választáson. Ellenkező esetben vége a dalnak – fogalmazott az MSZP képviselője.

A Liberálisok országgyűlési képviselője, Bősz Anett hazaárulónak nevezte Orbán Viktort majd kicsit előreszaladt, és elmondta, kiket fog majd szerinte rossz emlékezetében megtartani a történelem. Azokat akiket Polt Péter ügyészsége ártatlanul meghurcolt, vagy éppen elengedett. És azokat, aki elvtelenül kiszolgálták a rendszert.

A DK konzekvensen diktatúrának nevezi a NER-t, ezen a gyakorlaton Gréczy Zsolt ezúttal sem változtatott. És Bősz Anettre licitálva hazaárulózta a miniszterelnököt.

Tordai Bence a minap a Klubrádióban még nem tudta pontosan idézni George Orwell 1984 c. regényének híres sorait, ezúttal azonban jobban felkészült. Emellett szerinte vannak jelek, amik azt mutatják, hogy egyre nagyobbak a viták a kormánypártokban. A Fidesz egysége repedezik, míg az ellenzék éppen most áll össze.

A tüntetés végén a Kossuth tériek vezetésével körülbelül ötvenen a Nyugati téri felüljárón keresztül mentek volna tovább. A rendőrök azonban körülvették őket, és szabálysértés miatt minden ott tartózkodót intézkedés alá vontak.

Galavits Patrik összeállítását a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: MTI, Balogh Zoltán