„Klubrádió
Reggeli gyors

Tóth Bertalan: Úgy látjuk, Márki-Zaynak nagyobb az esélye a Fidesszel szemben

15/10/2021 12:05

| Szerző: Klubrádió

Nagy meglepetést okozott, hogy csütörtökön az MSZP elnöksége nyilatkozatot adott ki, ami szerint ők az előválasztáson a miniszterelnök-jelölti küzdelemben Márki-Zay Pétert támogatják. Az MSZP elnöke a Reggeli gyorsban a döntésük hátteréről beszélt.

Az előválasztás második fordulójában nagy vihart kavart, hogy az MSZP beállt Márki-Zay Péter mögé. Tóth Bertalan szerint sokféle vélemény megfogalmazódott, de szerinte az MSZP elnökségének csütörtöki döntésében visszaköszön az MSZP közösségének álláspontja. Kijelentette, hogy "ez egy közös történet. Hat párt megállapodott az előválasztásról, így együtt vagyunk, és fenntartjuk, hogy bárki nyeri a miniszterelnök-jelölti-választást, az MSZP ott fog állni mögötte, mert a legfontosabb a kormányváltás".

Azért döntöttek Márki-Zay mellett, mert az MSZP-nek van egy szociáldemokrata-zöld programja, ami az alacsony nyugdíjakra, a bérek felzárkóztatására, a bérlakásépítésre vonatkozik, és amit szerinte mind a két miniszterelnökjelölt felvállalt, de ők mégis úgy látják, hogy "Márki-Zay Péternek nagyobb esélye van a Fidesszel szemben velük együtt közösen".

 
Tóth Bertalan
 

 

Tóth arról is beszélt, hogy a véleményét az előző nap lefolytatott tévévita is befolyásolta, ahogy az elnökség tagjaiét is. Szerinte a tévévitában mind a két jelölt megfogalmazta, hogy a baloldali program sok elemét meg kívánják valósítani, de vannak sarokpontok, amikhez ragaszkodnak. Erre Márki-Zay Pétertől kaptak garanciát. Nevezetesen a bérlakásépítési program megvalósítására, ami gazdasági szempontból nagyon fontos lesz az önkormányzatoknak, a helyi vállalkozásoknak és a fiatalok életkezdését is segíti, valamint szociális ügyeket is megold.

Megemlítette még az épületkorszerűsítési, épületszigetelési programjukat, ami egy zöld program, hiszen csökkentheti a háztartások kibocsátást. Ezek része annak az alapprogramnak, amit a hat párt is megfogalmazott, jelentette ki.