„Klubrádió
Megbeszéljük...

Tábornokper - Felmentették a volt államtitkárt

31/01/2019 17:21

| Szerző: Klubrádió

A persorozatban az egykori, szocialista honvédelmi minisztert és a volt államtitkárt is felmentették. Fapál László szerint annak idején, a 2010-es választások előtt a minisztérium vezetőit akarták lejáratni.

2019. január 31. Fapál László volt államtitkár a felmentéséről
08:34
00:00

Bűncselekmény hiányában felmentette a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa Fapál László volt honvédelmi államtitkárt. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség gondolkodási időt kért. Az perben egyébként tizenhárman börtönbüntetést kaptak.

A tábornokper néven elhíresült ügyben úgy szólt a vád, hogy a szocialista kormányok idején pénzt szedtek be olyan cégektől, amelyek különböző honvédségi megbízásokat nyertek el. Az egykori államtitkár ellen három különböző eljárást is indítottak, kettő már korábban lezárult, szintén felmentéssel.

Fapál László a Megbeszéljük című műsorban idézte fel, hogy 2010-ben indult az ügy, mert egy kisebb katonai cégnél történtek visszaélések és ott tetten is érték az elkövetőket. Ezután, az országgyűlési választások előtt célponttá vált szinte az egész Honvédelmi Minisztérium – mondta az államtitkár. Ő úgy került bele, hogy egy vallomás szerint átvett egy viszkis dobozt, tele pénzzel, amit a „megfelelő emberhez” kellett eljuttatnia. Úgy került előzetes letartóztatásba, hogy két hétig azt sem mondták meg neki, mivel vádolják.

Fapál László szerint egyértelműen az volt a cél, hogy a választás előtt lejárassák a minisztérium vezetőit, sőt egyenesen Juhász Ferenc szocialista minisztert. (Őt is megvádolták egyébként, de hamar fel is mentették.) A politikai cél eléréséhez sok módszert bevetették, például szabadságot ígértek egy megfelelő vallomásért, és így tovább.

A volt államtitkár nem folytathatja az ügyvédi munkáját mindaddig, amíg végleg pont nem kerül az ügy végére. Jelenleg szolgálati nyugdíjban van és jogi elemzőként dolgozik.

Bolgár György interjúját a fenti „lejátszás” gombra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: 168 óra.hu.