„Klubrádió
Reggeli gyors

"Szürreális beszerzés volt a védettségi igazolvány"

28/10/2021 09:50

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Technikai információkra hivatkozva a NISZ a védettségi igazolványok megrendeléséről szóló szerződést, de annak tartalma szerint ezt még üzleti titokra hivatkozva sem tehette volna ezt meg. Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója szerint nem világos az sem, hogyan kerülhetett 1244 forintba egy igazolvány, ugyanakkor az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. jól járt a tízmilliárd forintos állami megrendeléssel.

2021. október 28. Reggeli gyors - részlet 21.10.28. Erdélyi Katalin
08:17
00:00

Az Átlátszó perelte az állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Zrt.-t (NISZ), hogy adja ki, mennyit költöttek 8 millió darab védettségi igazolvány gyártására. A NISZ korábban azért tagadta meg az a védettségi igazolványok gyártásáról szóló szerződés kiadását, mert állításuk szerint technikai információk találhatók benne. A bírósági tárgyalás kezdete előtt mégis átadták a dokumentumot, amelyből kiderült, hogy összesen 9,95 milliárd forinntot fizettek a 8 millió védettségi igazolványért, két részletben. Ez darabonként bruttó 1244 forint.

Erdélyi Katalin szerint az is csoda, hogy kézhez kapták a szerződést, de az nem világos, mi került ebben 1244 forintba. Az Átlátszó újságírója a Klubrádiónak elmondta, hogy nem az portál nevében adta be az adatigénylést, amit a NISZ "lerázott", de az Átlátszó jogi csapata perre vitte az ügyet, amelyet a NISZ végül nem vállalt el.

"Szürreális beszerzés volt a védettségi igazolvány" – utalt Erdélyi azokra az ellentmondásos esetkre, amelyeket az igazolványokkal kapcsolatban jeleztek.

Nem világos, hogy miért nem került fel az oltás típusa az igazolványra, noha az erre vonatkozó kormányrendelet, és a szerződés is kimondta, hogy fel kell tüntetni ezt az adatot az igazolványon. Két héttel később azonban a kormány meggondolta magát.

További furcsaságok is felmerültek. A szerződés egyértelműen kikötötte, hogy a szerződő NISZ, még üzleti titokra hivatkozva sem tagadhatta volna meg az információszolgáltatást. A cikk idézi a vonatkozó részt:

"Felek továbbá tudomásul veszik, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 32-37 §-ában foglaltak szerint jelen szerződés lényeges tartalmáról szóló tájékoztatást, illetőleg a nyilvánosságra hozatalt – a személyes adatok kivételével – a Megrendelő (a NISZ – a szerk.) még az üzleti titokra való hivatkozással sem tagadhatja meg."

Tagadhatatlan, hogy az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. nagyon jól járt ezzel az állami megrendeléssel, többször is hangoztatta, hogy a járvány visszavetette 2020-as bevételeit. Így azonban az idei első félévben árbevételük 22,4 milliárd forint lett, 73 százalékkal növekedett bevételük az a tavalyi év azonos időszakához képest.

Márciusban a Klubrádió is beszámolt róla, hogy a kártyákkal változatos problémákat jeleztek. Az érvényességi idejük nem felel meg a jogszabályoknak, egy család egyszerre betegeskedő tagjai például érthetetlen módon teljesen különböző lejáratú igazolványokat kaptak. Egy embernek a régi útlevélszáma került a műanyag lapra, de az is előfordult, hogy halott embernek postázták ki az okmányt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Erdélyi Katalinnal
2021.10.28., csütörtök 7:35
Riporter: Mérő Vera