„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakértő: Nem az árstop, a pótadók okozták az élelmiszerek drágulását

8/04/2024 12:10

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nyolc alapvető élelmiszer hatósági ára a sok ezer, vagy akár tízezer élelmiszer között aligha okozhatta az élelmiszerárak durva emelkedését 2022-ben – mondta Miklós László. Az MVM volt felügyelőbizottsági elnöke szerint a termékdíj és különösen a kiskereskedelmi adó növelése, illetve a kiskereskedelmi pótadó 2022 nyarán sokkal erőteljesebb hatást gyakorolt az élelmiszerek árának változására.

2024. április 08. Reggeli gyors - részlet 24.04.08. Miklós László
09:57
00:00

A 2024. januári 3,8 százalékos és a februári 3,7 százalékos infláció után Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kijelentette, hogy az infláció letörését a kormány rendezte el. Ez vitatható, de ennél fontosabb, hogy a tavalyi Közgazdász Vándorgyűlésen tartott előadásában Matolcsy György jegybankelnök azt is megmutatta, hogy az inflációt növelő kormányzati lépések miatt 2021-2022-ben nagy árat fizetett Magyarország az Európában legmagasabb inflációért – olvasható Miklós László elemzése a G7-en.

"Vezető közgazdászok, médiaszemélyiségek folyamatosan Matolcsy György állítását hivatkozták, mely szerint 3-4 százalékkal növelte az inflációt az ársapka. Nyolc alapvető élelmiszer hatósági ára a sok ezer, vagy akár tízezer élelmiszer között. Ez formális logika szerint is lehetetlen, de ellentmond annak az állításnak is, hogy aminek nem változik az ára, az nem növelheti az inflációt" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Miklós. Az energetikai szakértő, az MVM volt felügyelőbizottsági elnöke arra is kitért, hogy a hatósági árak bevezetése, mindenképpen veszteséget jelent az eladónak, akinek jól felfogott érdeke ezt valamilyen módon ellensúlyozni. Ez azonban azt is jelenti, ha csak az ársapkával keletkezett hiányt pótolja, akkor sincs haszna. Ez nem a bosszúról szól – mondta Miklós, rámutatva, hogy a nagy áruházláncok nyereségének ilyen esetben értelemszerűen növekednie kellett volna, de a 24.hu kimutatása szerint az ármeghatározó és kisker adót érdemben fizető multi élelmiszer láncok (Tesco, Spar, Lidl, Auchan, Penny, Aldi) adózott nyeresége 2022-ben a 2021-esnek kevesebb mint harmadára csökkent.

Az infláció megfékezésére tett kísérletekkel kapcsolatban kifejtette, nem csak az MNB-t terheli a felelősség, bár a kamatemelések valóban kicsit megkésettek voltak. 2022. januárhoz képest júliusra 10 százalékot romlott a forint/euró árfolyam. Van azonban egy tényező, amelynek inflációt növelő hatása még az árfolyamgyengülésnél is jelentősebb és tartósabb hatású az élelmiszerekre: a termékdíj és különösen a kiskereskedelmi adó növelése, illetve a kiskereskedelmi pótadó 2022-es kivetése.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Miklós Lászlóval
2024.04.08., hétfő 8:48
Riporter: Szénási Sándor