„Klubrádió
Esti gyors

Szakértő: Behúzták a csőbe a napelemeseket

1/09/2023 07:33

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Uniós szabályozásra hivatkozva a kormány többszörösére emeli a napelemekkel felszerelt háztartások áramdíját jövőre. Ezt jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter, holott az uniós szabályozás ilyen egyetemleges feltételt nem is tartalmaz – mutatott rá Balogh József energetikai szakértő a Klubrádió Esti gyors című műsorában.

2023. augusztus 31. Esti gyors - részlet 2023.09.01. Balogh József
07:34
00:00

Az eddigieknél akár több mint százszorosa lehet az áramszámlája annak a felhasználónak, aki újonnan csatlakozott be a napelemrendszerbe, mert a tervezet szerint a korábbi éves elszámolásról áttérnek a havi számlázásra.  Ez az un. bruttó elszámolás viszont azzal jár, hogy a továbbiakban nem a rezsicsökkentett, hanem a piaci tarifát kell megfizetni függetlenül attól, hogy az egész évet tekintve átlépte-e a fogyasztás a kedvezményt jelentő áramennyiséget vagy nem. Ez jelenleg azokat a háztartásokat terheli meg, amelyek ebben az évben léptek vagy lépnek be a rendszerbe, azonban 2024-től már az összes napelemes kisfogyasztót érinteni fogja.

"Ez olyan volt nagyjából, mint egy piramisjáték, ami arról szólt, hogy hozd a kis pénzedet, rakd be, mindenfajta kockázat nélkül, szenzációs megtérülés lesz. Most pedig az derült ki, hogy a kockázat őrült nagy volt" – mondta az Esti gyors csütörtöki adásában Balogh. A szakember hozzátette, ez a szabályozási kockázat: megváltoztatták az árazást, és hamarosan megváltoztatják az elszámolást is. Balogh ezért nem javasolja a telepítést, mert ahhoz előbb világos szabályozás kellene végre, ez azonban a közelben sem látszik.

 
Napelem
 Forrás: Pixabay
 

Balogh arra is felhívta a figyelmet, hogy az MVM szerepe ebben szerinte másod-, vagy inkább harmadrendű, ugyanis valójában a vele, mint egyetemes és 100 százalékos állami tulajdonú céggel szerződésben lévő két magáncég végzi a szolgáltatást, számlázza ki az áram és a rendszerhasználati díjakat. A új szabály mindenkire (az állami egyetemes szolgáltatót leszámítva) vonatkozóan előírja az évesről a havi elszámolásra való átállást.

"A napelemeseket bepalizták, behúzták a csőbe" – mondta a szakember arra utalva, hogy az emberek sok-sok millió forintért kiépítették a házi napelemeket, amelyek nyáron, amikor a fogyasztásuknál több áramot termeltek többnyire annyi nyerséget hoztak a visszatáplálással, ami fedezte a kevésbé napos,  téli szezonban a fogyasztásukat. Most viszont hamisan az uniós szabályozásra hivatkozva megváltoztatják ezt az elszámolási szisztémát. Így jövőre nem az egész évben megtermelt és a hálózatba visszatáplált valamint a ténylegesen felhasznált áram különbözetét veszik, hanem havonta, lényegében feltételezett, rezsicsökkentéssel nem kedvezményezett tarifát alkalmazzák. Balogh hozzátette, az új rendszerekre 2024. január 1-jével vonatkozik a szabályozás, arról azonban nincs szó, hogy mi legyen a már meglévő hivatalos adatok szerint 200-210 ezer, A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) adatai szerint 250 ezer érintett háztartással.

Ami a brutális drágulást illeti, elismerte, hogy nem lehet tudni, milyen logika mentén dolgozták ki az új díjszabást.

A szövetség a noÁr civilszervezet segítségével írt nyílt levelet az Energiaügyi Minisztériumnak, miután Lantos Csaba egy videóban bejelentette, hogy 2024 január 1-től azok a családok, akik már telepítettek házaikra napelemet, nem lesznek jogosultak az éves szaldó elszámolásra – írta meg a Magyar Narancs.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Balogh Józseffel
2023.08.31., csütörtök 18:29
Riporter: Rózsa Péter