„Támogassa
Reggeli gyors

Szabó: Ha sikerül, először nézhetünk meg közelről egy holdi landolást

14/02/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Nova-C február 22-én esedékes landolása során egy úgy nevezett saskamerát (Eaglecam) is kidob, amely szabadesésben követi a leszállóegységet, ha sikerül, először nézhetünk meg élőben egy holdi landolást – mondta Szabó Norton csillagász.

2024. február 15. Reggeli gyors - részlet 24.02.15. Szabó Norton
05:50
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Sikeresen elindult útjára a Hold felé az Intuitive Machines leszállóegysége, a Nova-C Odysseus (IM-1)  a SpaceX Falcon-9-es hordozóján a Kennedy Űrközpontból. Ez a második magáncég által felbocsátott szonda, az Astrobotic vállalat Peregrine nevű egységét januárban sikeresen felbocsátották ugyan, fellövését követően azonban több műszaki hiba is fellépett, így a cég bejelentette, nem hajtják végre a Holdra szállást. Így, ha Nova-C sikerrel jár, az első magánkézben lévő egység lehet a Hold felszínén.

"Ez egy tisztességes közbeszerzési eljárás, a NASA kiírta a keretet, és az Astrobotic, illetve az Intuitive Machines voltak az első pályázók, akik megnyerték" – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Szabó Norton csillagász. Hozzátette, hogy rengeteg új eszköz mellett régi, még az Apollo-program idején használt technikát is visz magával az egység. 

A Nova-C szemmel látható sajátossága, hogy négy kamerát helyeztek el a tetején, amellyel kifejezetten a por felverődését fogják vizsgálni. Emellett február 22-én esedékes landolás során egy úgy nevezett saskamerát (Eaglecam) is kidob a leszállóegység, amely a szabadesés során folyamatosan képeket készít a szondáról. Kialakításának megfelelően folyamatosan lesz olyan objektíve, amelyik be tudja fogni az egységet. Ha sikerül, első alkalommal láthatunk közelről és élőben egy holdi landolást.

E kísérlet, és az egész program egyik fontos része, a holdi bányászat lehetőségeinek feltérképezése. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szabó Nortonnal
2024.02.15., csütörtök 8:45
Riporter: Szénási Sándor